واقعه غدیر خم و بررسی شبهات و تردید های وارد شده بر آن

از دانشنامه غدیر

چکیده مقاله:[۱]

واقعه غدیر خم به عنوان بزرگترین اجتماع سرنوشت ساز به هدف تعیین جانشینی رسول اعظم (صلی الله علیه و آله) شناخته می شود. این مسئله یکی از مهم ترین مسائلی است که اکثر مسلمانان بعد از وفات رسول خدا (صلی الله علیه و آله) از نص غدیر اعراض نموده و آن را انکار کرده یا به فراموشی سپردند.

این در حالی است که بزرگانی از دانشمندان اهل سنت در معتبر ترین کتاب های خود آن را آورده اند و به آن معترف اند لکن در کنار این عالمان با انصاف، عده ای متعصب و تندرو نیز هستند که تلاش می کنند تا اذهان را به سمت و سوی دیگری مشغول کرده تا به اهداف خود برسند.

هرچند در بینش سیاسی اسلام حاکمیت اصلی از آن خداست، اما اعتقاد به برتری حاکمیت الهی واحکام شرعی به هیچ روی به معنای تحدید و یا نقصان نقش و تاثیر مردم در ارتقای کارکرد دولت اسلامی، در مقام مدیریت کلان اجتماعی سیاسی نیست، زیرا برخلاف باور برخی در حوزه سیاست اسلامی، که با طرح وامداری مستقیم قدرت خلیفه و دولت اسلامی از ذات خداوندی، در عمل نقشی برای مردم درهمراهی و کارآمدسازی نهاد قدرت در انجام وظایف و انتظارات ناشی از آن در عرصه عمومی قائل نیستند، سیره پیامبر گرامی اسلام در بنای حکومت، به منزله اهرم اجرایی قدرت، خلاف این باور را ثابت می کند.

این مقاله تلاش می کند تا با استفاده از منابع مختلف تردید ها و شبهات وارد شده بر حادثه غدیر را مورد بررسی و مداقه قرار داده و پاسخ های وارد شده بر این شبهات را استخراج نموده و جایگاه واقعی غدیر را درنزد اذهان شفاف سازی نماید.

منبع

ششمین کنفرانس بین المللی پژوهشهای دینی، علوم اسلامی، فقه و حقوق در ایران و جهان اسلام، سال ۱۴۰۰.

پانویس

  1. مهرشاد تقی زاده دافچاهی؛ دانشجوی کارشناسی علوم تربیتی دانشگاه فرهنگیان پردیس امام علی علیه السلام رشت. امیرحسین خانی گرکرودی؛ دانشجوی کارشناسی علوم تربیتی دانشگاه فرهنگیان پردیس امام علی علیه السلام رشت.