پرش به محتوا

غدیر در افغانستان: تفاوت میان نسخه‌ها

۵٬۴۴۶ بایت اضافه‌شده ،  ‏۲۲ اکتبر ۲۰۲۳
خط ۷۹۲: خط ۷۹۲:


پيامبر صلى ‏الله ‏عليه ‏و ‏آله بر فراز جهاز شتران، على عليه ‏السلام را مى‏ خواند و دست او را مى‏ گيرد و بلند مى ‏كند و از همانجا امامت همه امامان را اعلام مى‏ دارد و مى‏ گويد: اى مردم، از اين به بعد وصى و جانشين من در ميان شما على بن ابى‏ طالب عليه ‏السلام و بعد از او يازده امام مى‏ آيند كه از نسل من و از صلب او خواهند بود.
پيامبر صلى ‏الله ‏عليه ‏و ‏آله بر فراز جهاز شتران، على عليه ‏السلام را مى‏ خواند و دست او را مى‏ گيرد و بلند مى ‏كند و از همانجا امامت همه امامان را اعلام مى‏ دارد و مى‏ گويد: اى مردم، از اين به بعد وصى و جانشين من در ميان شما على بن ابى‏ طالب عليه ‏السلام و بعد از او يازده امام مى‏ آيند كه از نسل من و از صلب او خواهند بود.
== غدير واقعه‏ اى فراسوى زمان و مكان<ref>محمد اكبرى</ref> ==
تحت تأثير عظمت واقعه غدير قرار گرفتن ـ كه از زمان وقوعش تاكنون ذهن ها و مغزها و انديشه‏ هاى بسيارى را درباره خود به تفكر واداشته ـ دليل بر دريافت ريشه‏ اى از آن است. كسانى كه خطبه را آنگونه كه درخور آن است مورد تحقيق قرار داده ‏اند دريافته‏ اند كه اهدافى فراتر از زمان و مكان در آن مطرح بوده و مخاطب آن بشريت است. غدير تداوم يک خط تا قيامت است و با همه انسان ها كار دارد. غدير نتيجه زحمات همه پيامبران الهى براى مردم است، و مهدى موعود عليه ‏السلام با ظهور پر نور خويش
آرمان غدير را پياده خواهد كرد.
وقتى انسان واقعه غدير را مورد بررسى قرار مى‏ دهد و خطبه رسول اكرم صلى ‏الله ‏عليه ‏و ‏آله در غدير را مى‏ خواند و در فرازهاى آن مى ‏انديشد، عظمت و بزرگى اين واقعه چنان او را تحت تأثير قرار مى‏ دهد كه متحير مى ‏ماند درباره اين حادثه شگفت چگونه قلم بزند.
وقتى تنوع موضوعات در خطبه پيامبر بزرگوار اسلام صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله را مى ‏بيند كه در اوج فصاحت و بلاغت ايراد شده، درمى‏ ماند كه درباره كدام يک از اين موضوعات مطلب بنويسد.
غدير واقعه‏ اى است كه از زمان وقوعش در هزار و چهارصد سال قبل تا كنون، ذهن ها و مغزها و انديشه‏ هاى بسيارى را درباره خود به تفكر واداشته، و قلم ‏هاى بسيارى را در عرصه خود به جولان در آورده، و شاعران بسيارى شعر سروده ‏اند، و شهداى زيادى براى پاسدارى از آرمان آن به شهادت رسيده ‏اند و خون هاى پاكى در راه آن بر زمين ريخته است.
غدير پرشكوه ‏ترين حادثه تاريخ است، كه در آن سرنوشت جامعه اسلامى رقم خورد. در غدير تداوم نبوت در قالب امامت تضمين شد. غدير نيروهاى مخلص و فداكار در راه اسلام را از ناخالصين و منافقين جدا كرد. در غدير نعمت تمام و دين كامل شد. در غدير بر رشد و عقلانيت جامعه بشرى مهر تأييد زده شد. در غدير كارشكنان از ادامه كار خود براى خاموش كردن نور اسلام نااميد شدند، همانان كه به
شهادت پيامبر صلى‏ الله ‏عليه ‏و‏ آله دل بسته بودند تا كار را يكسره كنند.
غدير مطلع خورشيدى است كه از وراى چهارده قرن بر چشم ها و دل ها تابيده و به جان ها و جسم هاى بسيارى گرما داده و روشنايى بخشيده است. انسان بزرگ و با عظمتى چون امام حسين عليه ‏السلام براى تحقق آرمان غدير به شهادت رسيده است.
زحمات و رنج ها و مرارت‏ هايى كه همه انبياى الهى در راه دعوت مردم به خداپرستى انجام داده بودند در غدير نتيجه داد و به ثمر نشست. پس غدير نتيجه زحمات همه پيامبران الهى است، و مهدى موعود عليه‏ السلام با ظهور پر نور خويش آرمان غدير را پياده خواهد كرد.
از اينكه در خطبه غدير همه خطاب ها به «ناس» است و ۴۶ بار كلمه «معاشر الناس» بكار رفته، و يک بار «أيها الناس» ذكر شده، نشان مى‏ دهد مسئله خلافت و جانشينى حضرت على عليه‏ السلام مخصوص يک قوم و يك زمان نيست، بلكه فراتر از زمان و مكان است و تا دامنه قيامت و براى همه مردم امتداد دارد.
چنانكه اين معنى در خود خطبه نيز تصريح شده است كه مى‏ فرمايد: «اى مردم! بدانيد كه خداوند على بن ابى‏ طالب را ولى و صاحب اختيار شما معين فرموده و او را امام و پيشواى واجب الاطاعة قرار داده است. فرمانش را بر همه مهاجران و انصار و پيروان ايمانى ايشان و بر هر بيابانى و شهرى و بر هر عجم و عربى و هر بنده و آزادى و بر هر صغير و كبيرى و بر هر سياه و سفيدى و بر هر خدا شناس موحدى، واجب نموده و اوامر او را مطاع و بر همه كس نافذ و لازم الاجراء مقرر كرده است. هر كس با على به
مخالفت برخيزد ملعون است، و هر كس از او پيروى نمايد مشمول عنايت و رحمت حق خواهد بود».


== منبع ==
== منبع ==
۲۵۴

ویرایش