پرش به محتوا

آمار آیات غدیر به ترتیب زمانی و مکانی: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
'''آمار آیات غدیر به ترتیب زمانی و مکانی''' مربوط به بیش از ۳۰۰ آیه است که به‌نحوی ارتباطی با واقعه غدیر دارند. از اين تعداد، ۲۰۰ آيه در متن واقعه غدير نازل شده و ۱۰۰ آيه به‌صراحت يا كنايه تفسير به آن واقعه شده است.<ref>برای اطلاع مفصل نگاه کنید: غدیر در قرآن، ج۳، ص۲۳۵.</ref>  
'''آمار آیات غدیر به ترتیب زمانی و مکانی''' مربوط به بیش از ۳۰۰ آیه است که به‌نحوی ارتباطی با واقعه غدیر دارند. از اين تعداد، ۲۰۰ آيه در متن واقعه غدير نازل شده و ۱۰۰ آيه به‌صراحت يا كنايه تفسير به آن واقعه شده است.<ref>برای اطلاع مفصل نگاه کنید: غدیر در قرآن، ج۳، ص۲۳۵.</ref>  


گفته شده که رخداد غدير در بين وقايع اسلام بيشترين پشتوانه قرآنى را دارد. از جمله آمارهاى غدير، آمار آياتى است كه از ابتداى [[حجةالوداع]] و در مكه و سپس در مسير مكه تا غدير و در خطبه غدير و بعد از خطبه در مراسم سه‌روزه غدير و در ماجراهاى پس از غدير و بعد از آن در مدينه نازل شده و يا به‌نوعى مورد استشهاد قرار گرفته است. اين آيات با جمع‌آوری اقوال و نقل‏‌هاى مختلف و پراكنده تاريخى، حديثى و تفسيرى و قرار دادن آنها در كنار يكديگر به‌دست مى‏‌آيد. ضرورت اين مبحث از آن جهت است كه ذهنيتى از مسير قرآنى ماجراى غدير پيدا شود. واقعه غدير با مقدماتى حساب‌شده از مدينه آغاز شد و در طول سفر حج آماده‏‌سازى فكرى و عملى براى آن ادامه يافت، تا در روز چهاردهم ذى‏‌الحجة سال دهم هجرى رسماً فرمان اجراى آن صادر شد. در همه اين مراحل آنچه به‌عنوان پيش‏‌بينى يک برنامه كامل درباره اعلام ولايت لازم بود، در نظر گرفته شد.  
گفته شده که رخداد غدير در بين وقايع اسلام بيشترين پشتوانه قرآنى را دارد. از جمله آمارهاى غدير، آمار آياتى است كه از ابتداى [[حجةالوداع]] و در مكه و سپس در مسير مكه تا غدير و در خطبه غدير و بعد از خطبه در مراسم سه‌روزه غدير و در ماجراهاى پس از غدير و بعد از آن در مدينه نازل شده و يا به‌نوعى مورد استشهاد قرار گرفته است. اين آيات با جمع‌آوری اقوال و نقل‏‌هاى مختلف و پراكنده تاريخى، حديثى و تفسيرى و قرار دادن آنها در كنار يكديگر به‌دست مى‏‌آيد. ضرورت اين مبحث از آن جهت است كه ذهنيتى از مسير قرآنى ماجراى غدير پيدا شود. واقعه غدير با مقدماتى حساب‌شده از مدينه آغاز شد و در طول سفر حج آماده‏‌سازى فكرى و عملى براى آن ادامه يافت، تا در روز چهاردهم ذى‏‌الحجة سال دهم هجرى رسماً فرمان اجراى آن صادر شد. در همه اين مراحل آنچه به‌عنوان پيش‏‌بينى يک برنامه كامل درباره اعلام ولايت لازم بود، در نظر گرفته شد. زمان‏‌بندى نقل آيات از آغاز حركت از مدينه تا روز بازگشت از غدير به مدينه است،. به همين ترتيب مكان‏‌ها نيز در نظر گرفته شده‌‏اند و در هر مورد نيز به ترتيب مطرح‌شدن آمده‌اند.  


نزول آيات قرآنى در رابطه با غدير بود كه خداوند آن را در متن قرآن جاى داد، و پيامبر صلى الله عليه و آله در سايه تفسير همان آيات مقدمه‏ چينى لازم براى برنامه عظيم غدير را تدارک ديد.
* '''در مدینه قبل از خروج برای حج''' (۷ آیه): احزاب/۶، سبأ/۴۶، توبه/۱۶، مائده/۷، ۸، ۵۵، نساء/۵۹.
 
* '''در مِنا و در روز‌های حج''' (۱۱ آیه): زخرف/۴۱-۴۴، ۵۷-۶۱، مؤمنون/۹۳، ۹۴.
بنابراين مسير نزول آيات غدير از مدينه آغاز مى‏ شود و تا مكه مى ‏رود و از آنجا با مراسم حج همراه مى ‏شود. با پايان حج حركت به سوى غدير خم آغاز مى‏ شود و با رسيدن به سرزمين خم، پيامبر صلى الله عليه و آله سخنرانى مفصل خود را برگزار مى‏ كند و سپس مراسم سه روزه غدير آغاز مى ‏شود.
* '''آخرین روز حج در مِنا'''، (۵ آیه): نصر/۱-۳، انشراح/۷، ۸.
 
وقايع متعددى در ارتباط با غدير در اين ايام رخ مى‏ دهد تا هنگام خروج از غدير فرا مى‏ رسد.
 
از غدير تا مدينه وقايعى اتفاق مى‏ افتد و با وصول به مدينه ماجرا پايان نمى ‏يابد، و تا روز رحلت پيامبر صلى الله عليه و آله هنوز غدير در جريان است و آيات قرآن آن را پشتيبانى مى‏ كند.
 
به تعبير ديگر در اينجا فقط آيه‏ هايى كه در سفر غدير نازل يا تفسير شده به ترتيب مطرح شدن آنها آورده مى‏ شود.
 
زمان‏ بندى آيات از آغاز حركت از مدينه تا روز بازگشت از غدير به مدينه است، و به همين ترتيب مكان‏ ها نيز در نظر گرفته شده ‏اند؛ و در هر مورد نيز به ترتيب مطرح شدن آمده است:
 
=== در مدینه قبل از خروج برای حج، ۷ آیه ===
احزاب/۶.
سبأ/۴۶.
 
توبه/۱۶.
 
مائده/۷، ۸، ۵۵.
 
نساء/۵۹.
 
=== در مِنا روز های حج، ۱۱ آیه ===
زخرف/۴۱-۴۴، ۵۷-۶۱.
مؤمنون/۹۳، ۹۴.
 
=== آخرین روز حج در مِنا، ۵ آیه ===
نصر/۱-۳.
انشراح/۷، ۸.


=== در پایان مراسم حج و قبل از بازگشت به مکه، ۳ آیه ===
=== در پایان مراسم حج و قبل از بازگشت به مکه، ۳ آیه ===
۱٬۶۲۶

ویرایش