پرش به محتوا

الموالاة (کتاب): تفاوت میان نسخه‌ها

۳٬۶۴۰ بایت اضافه‌شده ،  ‏۲۶ ژانویهٔ ۲۰۲۲
بدون خلاصۀ ویرایش
(صفحه‌ای تازه حاوی «== كتابِ غدير<ref>چكيده عبقات الانوار (حديث غدير) : ص ۳۷  - ۳۴.</ref> == به نقل سيد بن ط...» ایجاد کرد)
 
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲۱۱: خط ۲۱۱:


از اين كتاب با بيش از ده اسم در كتب مختلف شيعه و عامه ياد شده است كه شرح آنها چنين است:
از اين كتاب با بيش از ده اسم در كتب مختلف شيعه و عامه ياد شده است كه شرح آنها چنين است:
۱.نام «كتاب الولاية» در«سير اعلام النبلاء» و «وسائل الشيعة» و «بحار الانوار» و «ايضاح المكنون» و «معالم العلماء» .۲.نام «كتاب الولاية و من روى يوم غدير خم» در «الفهرست» شيخ طوسى.۳.نام «كتاب الولاية و من روى غدير خم» در «رجال النجاشى» و «الغدير فى التراث الاسلامى» : ص ۴۱ ش ۶ ،و «تراثنا» : ش ۲۱ (عبدالجبار رفاعى)  ص ۳۲۹ ش ۴ . ۵۱۲. نام «كتاب من روى غدير خم» در «مناقب آل ‏ابى‏ طالب» و «معالم العلماء» . ۵ و ۶ . نام «الولاية كتاب من روى غدير خم» و نام «الولاية» در «معالم العلماء» . ۷. نام «كتاب الولاية فى طرق حديث الغدير» در «الغدير» . ۸.نام «كتاب الولاية و من روى حديث غدير خم» در «الذريعة» . ۹. نام «كتاب حديث الولاية» در «تراثنا» : ش ۲۱(عبدالجباررفاعى) ص ۳۲۹، ش ۱۰ . ۵۱۲. نام «رساله ولايت» . ۱۱. همين نام (حديث الولاية) در «الاقبال» و «اليقين» و «الغدير» و «الذريعة» .
ظاهراً صحيح‏ ترين نام، نام «حديث الولاية» است، چرا كه سيد بن طاووس در «الاقبال» و«اليقين» تصريح به نامگذارى مؤلف به اين نام كرده، و در موارد ديگر چنين تصريحى نيست. همچنين دقت بسيار و امانت سيد در نقل مطالب و اسامى، و همچنين وجود نسخه ‏اى از اين كتاب نزد او براى انتخاب اين نام كافى است.
نسخه‏ اى نگاشته شده در سال ۳۳۰ قمرى همراه با خط شيخ طوسى و ديگر شيوخ اسلام و علما در كتابخانه سيد بن طاووس بوده كه در فهرست كتابخانه‏ اش معرفى شده است.
علامه حاج آقا بزرگ در دو مورد از كتابش «الذريعة» از اين كتاب به طور مستقل ياد نموده و با شماره مسلسل جداگانه آورده است! در مورد دوم هم اشاره به ذكر آن در مورد اول دارد.
چنانچه پيشتر گفته شده، اين كتاب تا اواسط قرن نهم هجرى قمرى موجود و مورد استفاده بوده است. ولى از آن تاريخ تا كنون هيچ نسخه و يا نقلى از آن در هيچ كتابى ديده نمى‏ شود.
در »بحار الانوار« از قول علامه حلّى در اجازه كبيرش سند خود )علامه حلى( تا ابن‏عقده )مؤلف كتاب( را براى اين كتاب آورده است.
در »الغدير« گفته كه ابن‏اثير در »اسدالغابة« و ابن‏حجر در »الاصابة« بسيار از او و كتابش نقل نموده‏اند.
دو كتاب با نام‏هاى »حديث الولاية« از: امير تقدمى )معصومى( ، و »كتاب الولاية« از: عبدالرزاق محمدحسين حرزالدين تدوين و چاپ شده، كه احاديث ابن‏عقده در غدير را از كتب و منابع جمع‏آورى نموده‏اند. براى توضيح بيشتر به همين نام‏ها در كتاب »غدير در آئينه كتاب« مراجعه شود.


== پانویس ==
== پانویس ==