پرش به محتوا

احتجاج امام رضا علیه السلام با غدیر: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
غیبت نعمانی: ص 218 ح 6.
=== عقلهای مردم کجا ومقام بلند امامت<ref>غیبت نعمانی: ص ۲۱۸ ح ۶.</ref> ===
 
در فاصله‌ی تبعید امام رضا علیه‌السلام به خراسان زمینه‌های بسیار مناسبی برای تبیین معنای غدیر پیش آمد كه از نمونه‌های بارز آن در روزهای اول ورود حضرت بود.
در فاصله‌ی تبعید امام رضا علیه‌السلام به خراسان زمینه‌های بسیار مناسبی برای تبیین معنای غدیر پیش آمد كه از نمونه‌های بارز آن در روزهای اول ورود حضرت بود.


[صفحه 76]
عبدالعزیز می‌گوید: در روزهای اول ورود حضرت به شهر مرو، در روز جمعه مردم در مسجد جامع شهر جمع شده بودند و درباره‌ی مسئله‌ی امامت و اختلافاتی كه درباره‌ی آن مطرح است سخن می‌گفتند. من خدمت آقایم امام رضا«علیه‌السلام» رفتم و این بحث های مسجد را به حضرت گزارش دادم. حضرت تبسمی كرد و فرمود:


عبدالعزیز می‌گوید: در روزهای اول ورود حضرت به شهر مرو، در روز جمعه مردم در مسجد جامع شهر جمع شده بودند و درباره‌ی مسئله‌ی امامت و اختلافاتی كه درباره‌ی آن مطرح است سخن می‌گفتند. من خدمت آقایم امام رضا علیه‌السلام رفتم و این بحثهای مسجد را به حضرت گزارش دادم. حضرت تبسمی كرد و فرمود:
این مردم نمی‌دانند و در آرائی كه می‌گویند مورد مكر و حیله قرار گرفته‌اند. خداوند تبارک و تعالی پیامبرش را از این جهان نبُرد مگر بعد از آنكه دین را برایش كامل فرمود. از یک سو قرآن را بر او نازل كرد … و از سوی دیگر در حجة الوداع كه آخر عمر او بود این آیه را فرستاد كه «الیوم اكملت لكم دینكم و اتممت علیكم نعمتی و رضیت لكم الاسلام دینا». مسئله‌ی امامت كمال دین است؛ پیامبر«صلی اللَّه علیه و آله» از این جهان نرفت مگر آنكه برای امتش معارف دینشان را روشن ساخت و راهشان را مشخص فرمود و آنان را به قول حق سپرد و علی«علیه‌السلام» را عَلَم و امام برای آنان منصوب فرمود، و هرچه امت بدان نیاز دارند بیان فرمود. هر كس گمان كند كه خداوند دینش را كامل نكرده او كتاب خدا را رد نموده و به آن كافر است …


این مردم نمی‌دانند و در آرائی كه می‌گویند مورد مكر و حیله قرار گرفته‌اند. خداوند تبارك و تعالی پیامبرش را از این جهان نبُرد مگر بعد از آنكه دین را برایش كامل فرمود. از یك سو قرآن را بر او نازل كرد … و از سوی دیگر در حجة الوداع كه آخر عمر او بود این آیه را فرستاد كه «الیوم اكملت لكم دینكم و اتممت علیكم نعمتی و رضیت لكم الاسلام دینا». مسئله‌ی امامت كمال دین است؛ پیامبر صلی اللَّه علیه و آله از این جهان نرفت مگر آنكه برای امتش معارف دینشان را روشن ساخت و راهشان را مشخص فرمود و آنان را به قول حق سپرد و علی علیه‌السلام را عَلَم و امام برای آنان منصوب فرمود، و هرچه امت بدان نیاز دارند بیان فرمود. هر كس گمان كند كه خداوند دینش را كامل نكرده او كتاب خدا را رد نموده و به آن كافر است
انتخاب امام بدست مردم و عقل های مردم كجا و مقام بلند امامت!؟ كجا می‌توان صاحب چنین مقامی را پیدا كرد؟ … می‌خواهند امامت را با عقل های حیران و بی‌ثمر و ناقص، و رأی های گمراه برپا كنند … انتخاب خدا و پیامبر و اهل‌بیتش را كنار گذارده و به انتخاب خود روی آورده‌اند، در حالیكه قرآن ندا داده است: «پروردگارت آنچه بخداهد خلق می‌كند و انتخاب می‌نماید، برای مردم حق انتخاب و اختیاری نیست …» و همچنین فرموده: «وقتی خدا و رسولش در مسئله‌ای حكم كنند برای هیچ زن و مرد مسلمانی حق اختیار نمی‌ماند»


انتخاب امام بدست مردم و عقلهای مردم كجا و مقام بلند امامت!؟ كجا می‌توان صاحب چنین مقامی را پیدا كرد؟ … می‌خواهند امامت را با عقلهای حیران و بی‌ثمر و ناقص، و رأیهای گمراه برپا كنند … انتخاب خدا و پیامبر و اهل‌بیتش را كنار گذارده و به انتخاب خود روی آورده‌اند، در حالیكه قرآن ندا داده است: «پروردگارت آنچه بخداهد خلق می‌كند و انتخاب می‌نماید، برای مردم حق انتخاب و اختیاری نیست … » و همچنین فرموده: «وقتی خدا و رسولش در مسئله‌ای حكم كنند برای هیچ زن و مرد مسلمانی حق اختیار نمی‌ماند» …
=== روایت غدیر به نقل از همه امامان<ref>اثبات الهداة: ج ۲ ص ۱۰۳ ح ۴۲۵.</ref> ===
یكی از خصوصیات زمان امام رضا علیه‌السلام شرایط سخت تقیه بود، و لذا امام علیه‌السلام بسیاری از روایات را با ذكر سند از پدرانشان نقل می‌كردند. از جمله حدیث غدیر را حضرت از پدرشان حضرت موسی بن جعفر از امام صادق از امام باقر از امام سجاد از امام حسین از امیرالمؤمنین «علیهم‌السلام» از پیامبر «صلی اللَّه علیه و آله» نقل كردند كه فرمود: «من كنت مولاه فعلی مولاه، اللهم وال من والاه و عاد من عاداه و انصر من نصره و اخذل من خذله».


اثبات الهداة: ج 2 ص 103 ح 425.
=== جشن غدیر توسط امام رضا «علیه السلام»<ref>عوالم: ج ۳: ۱۵ ص ۲۲۴-۲۲۱.</ref> ===
 
در روز عید غدیری امام رضا علیه‌السلام عده‌ای از خواص اصحابشان را- كه آن روز را روزه گرفته بودند- برای افطار دعوت كردند و هدایایی بعنوان عیدی به خانه‌هایشان فرستادند و همچنین درباره‌ی این روز فرمودند:
یكی از خصوصیات زمان امام رضا علیه‌السلام شرایط سخت تقیه بود، و لذا امام علیه‌السلام بسیاری از روایات را با ذكر سند از پدرانشان نقل می‌كردند. از جمله حدیث غدیر را حضرت از پدرشان حضرت موسی بن جعفر از امام صادق از امام باقر از امام سجاد از امام حسین از امیرالمؤمنین علیهم‌السلام از پیامبر صلی اللَّه علیه و آله نقل كردند كه فرمود: «من كنت


[صفحه 77]
روز غدیر در آسمان مشهورتر از زمین است … و آن روزی است كه خداوند دین را كامل كرد … در روز غدیر خداوند ولایت را بر اهل آسمان های هفت گانه و زمین ها عرضه كرد. مَثَل مؤمنین در قبول ولایت امیرالمؤمنین«علیه‌السلام» در روز غدیر مَثَل ملائكه در سجودشان برای آدم است، و مثل آنان كه ولایت آن حضرت در روز غدیر را نپذیرفتند مثل ابلیس است.
 
مولاه فعلی مولاه، اللهم وال من والاه و عاد من عاداه و انصر من نصره و اخذل من خذله».
 
عوالم: ج 3: 15 ص 224-221.
 
در روز عید غدیری امام رضا علیه‌السلام عده‌ای از خواص اصحابشان را- كه آن روز را روزه گرفته بودند- برای افطار دعوت كردند و هدایایی بعنوان عیدی به خانه‌هایشان فرستادند و همچنین درباره‌ی این روز فرمودند:


روز غدیر در آسمان مشهورتر از زمین است … و آن روزی است كه خداوند دین را كامل كرد … در روز غدیر خداوند ولایت را بر اهل آسمانهای هفتگانه و زمینها عرضه كرد. مَثَل مؤمنین در قبول ولایت امیرالمؤمنین علیه‌السلام در روز غدیر مَثَل ملائكه در سجودشان برای آدم است، و مثل آنانكه ولایت آنحضرت در روز غدیر را نپذیرفتند مثل ابلیس است.
== پانویس ==