پرش به محتوا

آیه ۱۶ تا ۱۹ مرسلات و غدیر: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۸: خط ۸:
آنگاه آيات۱۶ تا ۱۹ سوره مرسلات را تلاوت كرد كه مى ‏فرمايد:
آنگاه آيات۱۶ تا ۱۹ سوره مرسلات را تلاوت كرد كه مى ‏فرمايد:


«اَلَمْ نُهْلِكِ الاَوَّلينَ ، ثُمَّ نُتْبِعُهُمُ الْآخِرينَ ، كَذلِكَ نَفْعَلُ بِالْمُجْرِمينَ ، وَيْلٌ يَوْمَئِذٍ لِلْمُكَذِّبينَ»:«آيا ما پيشينيان را هلاک نكرديم؟ آيا در پى آنان گروه ديگرى را نفرستاديم؟ ما با مجرمان چنين مى‏ كنيم! واى در آن روز بر تكذيب كنندگان« .
«اَلَمْ نُهْلِكِ الاَوَّلينَ ، ثُمَّ نُتْبِعُهُمُ الْآخِرينَ ، كَذلِكَ نَفْعَلُ بِالْمُجْرِمينَ ، وَيْلٌ يَوْمَئِذٍ لِلْمُكَذِّبينَ»:«آيا ما پيشينيان را هلاک نكرديم؟ آيا در پى آنان گروه ديگرى را نفرستاديم؟ ما با مجرمان چنين مى‏ كنيم! واى در آن روز بر تكذيب كنندگان».


اين آيات از چهار بُعد قابل بررسى است:
اين آيات از چهار بُعد قابل بررسى است:
خط ۱۴: خط ۱۴:
'''۱-متن خطبه غدير'''
'''۱-متن خطبه غدير'''


مَعاشِرَ النّاسِ، قَدْ ضَلَّ قَبْلَكُمْ اكْثَرُ الاوَّلينَ، وَ اللَّه لَقَدْ اهْلَكَ الاوَّلينَ××× 1 ج« و »ه« و »و« : وَ اللَّه قَدْ اهْلَكَ الْاوَّلينَ بِمُخالَفَةِ انْبِيائِهِمْ: خداوند پيشينيان را با مخالفت انبيائشان هلاك كرد. ×××، وَ هُوَ مُهْلِكُ الْآخِرينَ. قالَ اللَّه تَعالى: »أَ لَمْ نُهْلِكِ الْأَوَّلِينَ، ثُمَّ نُتْبِعُهُمُ الْآخِرِينَ، كَذلِكَ نَفْعَلُ بِالْمُجْرِمِينَ، وَيْلٌ يَوْمَئِذٍ لِلْمُكَذِّبِينَ« :
مَعاشِرَ النّاسِ، قَدْ ضَلَّ قَبْلَكُمْ اكْثَرُ الاوَّلينَ، وَ اللَّه لَقَدْ اهْلَكَ الاوَّلينَ <ref>«ج» «و »«ه» «و» «و» : وَ اللَّه قَدْ اهْلَكَ الْاوَّلينَ بِمُخالَفَةِ انْبِيائِهِمْ: خداوند پيشينيان را با مخالفت انبيائشان هلاك كرد.</ref> ، وَ هُوَ مُهْلِكُ الْآخِرينَ. قالَ اللَّه تَعالى:«أَ لَمْ نُهْلِكِ الْأَوَّلِينَ، ثُمَّ نُتْبِعُهُمُ الْآخِرِينَ، كَذلِكَ نَفْعَلُ بِالْمُجْرِمِينَ، وَيْلٌ يَوْمَئِذٍ لِلْمُكَذِّبِينَ»:


اى مردم، قبل از شما اكثر پيشينيان هلاك شدند، و خداوند آنان را )به خاطر مخالفت با پيامبرانشان( هلاك نمود، و اوست كه آيندگان را هلاك خواهد كرد. خداى تعالى مى‏فرمايد: »آيا ما پيشينيان را هلاك نكرديم؟ آيا در پى آنان گروه ديگرى را نفرستاديم؟ ما با مجرمان چنين مى‏كنيم! واى در آن روز بر تكذيب كنندگان« .××× 1 اسرار غدير: ص 150 بخش 6 ، و پاورقى 6 از نسخه‏هاى »ج« و »ه« و »و« . ×××
اى مردم، قبل از شما اكثر پيشينيان هلاکشدند، و خداوند آنان را(به خاطر مخالفت با پيامبرانشان)هلاک نمود، و اوست كه آيندگان را هلاک خواهد كرد. خداى تعالى مى‏ فرمايد:«آيا ما پيشينيان را هلاک نكرديم؟ آيا در پى آنان گروه ديگرى را نفرستاديم؟ ما با مجرمان چنين مى‏ كنيم! واى در آن روز بر تكذيب كنندگان».<ref>اسرار غدير: ص ۱۵۰ بخش ۶ ، و پاورقى ۶ از نسخه‏ هاى »ج« و »ه« و »و« .</ref>'''۲-موقعيت تاريخى'''


در اواسط خطابه غدير، پيامبرصلى الله عليه وآله اخبارى از غصب خلافت را به ميان آورد و ذهن‏ ها را متوجه خطر گمراهى بعد از خود نمود، و براى هضم آن يادآور شد كه امت ‏هاى گذشته نيز به چنين خطرى مبتلا شدند.سپس براى آنكه مردم اين خطر را جدى بگيرند هلاک شدن امت‏ ها با عذاب الهى را مطرح فرمود و اينكه امت‏هاى آينده نيز همان مسير را خواهند پيمود، و براى اين مطلب به آيه قرآن استناد نمود و با كلمه «قالَ اللَّه تَعالى»چهار آيه پشت سر هم از سوره مرسلات را قرائت فرمود.'''۳-موقعيت قرآنى'''


2-  موقعيت تاريخى
اين آيات در موقعيت خاصى از قرآن قرار گرفته كه خداوند تأكيد خاصى بر تكذيب كنندگان دارد و در اين سوره ۱۰بار فرموده: «وَيْلٌ يَوْمَئِذٍ لِلْمُكَذِّبِينَ»:بار اول قيامت را ياد مى ‏كند و در آن روز واى بر تكذيب كنندگان مى‏ گويد.بار دوم هلاک شوندگان گذشته و آينده را ياد مى ‏كند و همين جمله را تكرار مى ‏كند كه همين آيه مورد نظر ماست.بار سوم خلقت انسان را در مراحل رشد نطفه مطرح مى‏كند و بعد از چند آيه، جمله«وَيْلٌ يَوْمَئِذٍ لِلْمُكَذِّبِينَ»را تكرار مى‏ كند.
 
در اواسط خطابه غدير، پيامبرصلى الله عليه وآله اخبارى از غصب خلافت را به ميان آورد و ذهن‏ها را متوجه خطر گمراهى بعد از خود نمود، و براى هضم آن يادآور شد كه امت‏هاى گذشته نيز به چنين خطرى مبتلا شدند.
 
 
سپس براى آنكه مردم اين خطر را جدى بگيرند هلاك شدن امت‏ها با عذاب الهى را مطرح فرمود و اينكه امت‏هاى آينده نيز همان مسير را خواهند پيمود، و براى اين مطلب به آيه قرآن استناد نمود و با كلمه »قالَ اللَّه تَعالى« چهار آيه پشت سر هم از سوره مرسلات را قرائت فرمود.
 
 
3-  موقعيت قرآنى
 
اين آيات در موقعيت خاصى از قرآن قرار گرفته كه خداوند تأكيد خاصى بر تكذيب كنندگان دارد و در اين سوره 10 بار فرموده: »وَيْلٌ يَوْمَئِذٍ لِلْمُكَذِّبِينَ« :
 
 
بار اول قيامت را ياد مى‏كند و در آن روز واى بر تكذيب كنندگان مى‏گويد.
 
 
بار دوم هلاك شوندگان گذشته و آينده را ياد مى‏كند و همين جمله را تكرار مى‏كند كه همين آيه مورد نظر ماست.
 
 
بار سوم خلقت انسان را در مراحل رشد نطفه مطرح مى‏كند و بعد از چند آيه، جمله »وَيْلٌ يَوْمَئِذٍ لِلْمُكَذِّبِينَ« را تكرار مى‏كند.


بار چهارم نعمت‏هاى روى زمين را يادآور مى‏شود و همين آيه را مكرر مى‏نمايد.
بار چهارم نعمت‏هاى روى زمين را يادآور مى‏شود و همين آيه را مكرر مى‏نمايد.