آيه ۴۱ حج و غدیر: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی غدیر
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۶ نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
خط ۱۰: خط ۱۰:
| شأن نزول =  
| شأن نزول =  
| مکان نزول =مدینه  
| مکان نزول =مدینه  
| موضوع =  
| موضوع =امر به نماز و زکات و یادگیری آن از جانشینان پیامبر
| صوت =صوت ۴۱ حج.mp3  
| صوت =صوت ۴۱ حج.mp3  
| ترجمه صوتی =ترجمه ۴۱ حج.mp3  
| ترجمه صوتی =ترجمه ۴۱ حج.mp3  
}}
}}
== آيه «الَّذينَ اِنْ مَكَّنّاهُمْ فِى الاَرْضِ اَقامُوا الصَّلاةَ وَ آتُوا الزَّكاةَ...»<ref>حج /  ۴۱. واقعه قرآنى غدير: ص ۱۰۵. سخنرانى استثنائى غدير: ص ۲۳۱  - ۲۲۳. </ref>==
'''آیه ۴۱ سوره حج''' آیه‌ای در [[خطبه غدیر]] که برای امر به [[نماز]] و [[زکات]] آمده و اینکه مردم برای یادآوری احکام آن پس از پیامبر به خلفای او از [[معصومین علیهم السلام|دوازده امام]] مراجعه کنند.
   پيش از آنكه سخن پيامبر صلى الله عليه و آله در خطبه غدير به آخرين بخش خود برسد، بخش دهم خطابه اختصاص به حلال و حرام و واجبات و محرمات يافت، و مقصود حضرت معرفى كسانى بود كه مردم بايد در آينده ‏هاى نزديک و دور در احكامشان به آنان مراجعه كنند.


حضرت بعد از حج، [[نماز عید غدیر|نماز]] و [[زکات]] را دو بار مطرح كرد: يک بار با اشاره به آيه ۴۳ سوره بقره {{قرآن|وَ اَقيمُوا الصَّلاةَ وَ آتُوا الزَّكاةَ وَ ارْكَعُوا مَعَ الرّاكِعينَ}}، و بار ديگر با اشاره به آيه ۴۱ سوره حج {{قرآن|الَّذينَ اِنْ مَكَّنّاهُمْ فِى الاَرْضِ اَقامُوا الصَّلاةَ وَ آتُوا الزَّكاةَ وَ اَمَرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَ نَهَوْا عَنِ الْمُنْكَرِ}}.
موقعیت استفاده از آیه ۴۱ سوره حج در خطبه غدیر چنین ترسیم شده است: پيش از آنكه سخن پيامبر صلى الله عليه و آله در خطبه غدير به آخرين بخش خود برسد، بخش دهم خطابه اختصاص به حلال و حرام و واجبات و محرمات يافت. مقصود حضرت در این بخش معرفى كسانى بود كه مردم بايد در آينده‌‏ نزديک و دور برای دانستن احكام به آنان مراجعه كنند.


پيرو آن نكته اصلى را به ميان آورد كه اگر زمان طويلى بر شما گذشت و كوتاهى نموديد يا فراموش كرديد على صاحب اختيار شماست و براى شما بيان مى‏ كند.
حضرت بعد از اشاره به حج، [[نماز عید غدیر|نماز]] و [[زکات]] را دو بار مطرح كرد: يک بار با اشاره به [[آیه ۴۳ بقره و غدیر|آيه ۴۳ سوره بقره]] و بار ديگر با اشاره به آيه ۴۱ سوره حج {{قرآن|الَّذينَ اِنْ مَكَّنّاهُمْ فِى الاَرْضِ اَقامُوا الصَّلاةَ وَ آتُوا الزَّكاةَ وَ اَمَرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَ نَهَوْا عَنِ الْمُنْكَرِ|ترجمه=همان كسانى كه چون در زمين به آنان توانايى دهيم، نماز برپا مى‌دارند و زكات مى‌دهند و به كارهاى پسنديده وامى‌دارند، و از كارهاى ناپسند باز مى‌دارند، و فرجام همه كارها از آنِ خداست}}.


آنگاه ادامه اين مسير را نشان داده فرمود:
نكته اصلى استفاده از این آیه در خطبه این است كه اگر زمان طويلى بر شما گذشت و كوتاهى نموديد يا فراموش كرديد، على علیه السلام و و نسل او که صاحب‌اختيار شما هستند، آن مطلب فراموش‌شده را براى شما بيان مى‏‌كنند: {{متن عربی|مَعاشِرَ النّاسِ، اَقيمُوا الصَّلاةَ وَ آتُوا الزَّكاةَ كَما اَمَرَكُمُ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ، فَاِنْ طالَ عَلَيْكُمُ الاَْمَدُ فَقَصَّرْتُمْ اَوْ نَسيتُمْ فَعَلِىٌّ وَلِيُّكُمْ وَ مُبَيِّنٌ لَكُمْ؛ الَّذى نَصَبَهُ اللَّهُ عزَّ وَ جَلَّ لَكُمْ بَعْدى اَمينَ خَلْقِهِ. اِنَّهُ مِنّى وَ اَنَا مِنْهُ، وَ هُوَ وَ مَنْ يَخْلُفُ مِنْ ذُرِّيَّتى يُخْبِرُونَكُمْ بِما تَسْاَلُونَ عَنْهُ وَ يُبَيِّنُونَ لَكُمْ ما لا تَعْلَمُونَ|ترجمه=اى مردم، نماز را به پا داريد و زكات را بپردازيد همان‌طور كه خداوند عز و جل به شما فرمان داده است و اگر زمان طويلى بر شما گذشت و كوتاهى نموديد يا فراموش كرديد، على صاحب‌اختيار شماست و براى شما بيان مى‌كند، او كه خداوند عزوجل بعد از من به‌عنوان امين بر خلقش او را منصوب نموده است. او از من است و من از اويم. او و آنان كه از نسل من ‏هستند از آنچه سؤال كنيد به شما خبر مى‌‏دهند و آنچه را نمى‌‏دانيد براى شما بيان مى‌كنند}}.<ref>واقعه قرآنى غدير، ص۱۰۵؛ سخنرانى استثنائى غدير، ص۲۳۱-۲۲۳.</ref>
 
«او و آنان كه از نسل من به خلافت مى ‏رسند از آنچه سؤال كنيد به شما خبر مى‏ دهند و آنچه را نمى ‏دانيد برايتان بيان مى‏ كنند».
 
{{متن عربی|مَعاشِرَ النّاسِ، اَقيمُوا الصَّلاةَ وَ آتُوا الزَّكاةَ كَما اَمَرَكُمُ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ، فَاِنْ طالَ عَلَيْكُمُ الاَْمَدُ فَقَصَّرْتُمْ اَوْ نَسيتُمْ فَعَلِىٌّ وَلِيُّكُمْ وَ مُبَيِّنٌ لَكُمْ؛ الَّذى نَصَبَهُ اللَّهُ عزَّ وَ جَلَّ لَكُمْ بَعْدى اَمينَ خَلْقِهِ. اِنَّهُ مِنّى وَ اَنَا مِنْهُ، وَ هُوَ وَ مَنْ يَخْلُفُ مِنْ ذُرِّيَّتى يُخْبِرُونَكُمْ بِما تَسْاَلُونَ عَنْهُ وَ يُبَيِّنُونَ لَكُمْ ما لا تَعْلَمُونَ}}:
 
اى مردم، نماز را به پا داريد و زكات را بپردازيد همانطور كه خداوند عز و جل به شما فرمان داده است و اگر زمان طويلى بر شما گذشت و كوتاهى نموديد يا فراموش كرديد، على صاحب اختيار شماست و براى شما بيان مى ‏كند، او كه خداوند عز و جل بعد از من به عنوان امين بر خلقش او را منصوب نموده است.
 
او از من است و من از اويم. او و آنان كه از نسل من ‏اند از آنچه سؤال كنيد به شما خبر مى ‏دهند و آنچه را نمى ‏دانيد براى شما بيان مى ‏كنند.


== پانویس ==
== پانویس ==
{{پانویس}}
{{پانویس}}
==منابع==
{{منابع}}
* '''سخنرانی استثنائی غدیر'''؛ محمدباقر انصاری، قم: انتشارات دلیل ما، ۱۳۸۶ش.
* '''واقعه قرآنی غدیر: گزارش سفر یک‌ماهه پیامبر برای اعلان ولایت در سایه آیات قرآنی'''؛ محمدباقر انصاری، قم: انتشارات دلیل ما، ۱۳۸۶ش.
{{پایان منابع}}
[[رده:قرآن و غدیر]]
[[رده:قرآن و غدیر]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۰ دسامبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۰:۵۷

آیه ۴۱ حج و غدیر
آيه ۴۱ حج و غدیر
مشخصات آیه
نام سورهحج
شماره آیه۴۱
جزء۱۷
محتوای آیه
مکان نزولمدینه
موضوعامر به نماز و زکات و یادگیری آن از جانشینان پیامبر
ترتیل آیه
0:19 ترجمه صوتی
0:20

آیه ۴۱ سوره حج آیه‌ای در خطبه غدیر که برای امر به نماز و زکات آمده و اینکه مردم برای یادآوری احکام آن پس از پیامبر به خلفای او از دوازده امام مراجعه کنند.

موقعیت استفاده از آیه ۴۱ سوره حج در خطبه غدیر چنین ترسیم شده است: پيش از آنكه سخن پيامبر صلى الله عليه و آله در خطبه غدير به آخرين بخش خود برسد، بخش دهم خطابه اختصاص به حلال و حرام و واجبات و محرمات يافت. مقصود حضرت در این بخش معرفى كسانى بود كه مردم بايد در آينده‌‏ نزديک و دور برای دانستن احكام به آنان مراجعه كنند.

حضرت بعد از اشاره به حج، نماز و زکات را دو بار مطرح كرد: يک بار با اشاره به آيه ۴۳ سوره بقره و بار ديگر با اشاره به آيه ۴۱ سوره حج Ra bracket.png الَّذينَ اِنْ مَكَّنّاهُمْ فِى الاَرْضِ اَقامُوا الصَّلاةَ وَ آتُوا الزَّكاةَ وَ اَمَرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَ نَهَوْا عَنِ الْمُنْكَرِ؛ همان كسانى كه چون در زمين به آنان توانايى دهيم، نماز برپا مى‌دارند و زكات مى‌دهند و به كارهاى پسنديده وامى‌دارند، و از كارهاى ناپسند باز مى‌دارند، و فرجام همه كارها از آنِ خداست La bracket.png.

نكته اصلى استفاده از این آیه در خطبه این است كه اگر زمان طويلى بر شما گذشت و كوتاهى نموديد يا فراموش كرديد، على علیه السلام و و نسل او که صاحب‌اختيار شما هستند، آن مطلب فراموش‌شده را براى شما بيان مى‏‌كنند: «مَعاشِرَ النّاسِ، اَقيمُوا الصَّلاةَ وَ آتُوا الزَّكاةَ كَما اَمَرَكُمُ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ، فَاِنْ طالَ عَلَيْكُمُ الاَْمَدُ فَقَصَّرْتُمْ اَوْ نَسيتُمْ فَعَلِىٌّ وَلِيُّكُمْ وَ مُبَيِّنٌ لَكُمْ؛ الَّذى نَصَبَهُ اللَّهُ عزَّ وَ جَلَّ لَكُمْ بَعْدى اَمينَ خَلْقِهِ. اِنَّهُ مِنّى وَ اَنَا مِنْهُ، وَ هُوَ وَ مَنْ يَخْلُفُ مِنْ ذُرِّيَّتى يُخْبِرُونَكُمْ بِما تَسْاَلُونَ عَنْهُ وَ يُبَيِّنُونَ لَكُمْ ما لا تَعْلَمُونَ؛ اى مردم، نماز را به پا داريد و زكات را بپردازيد همان‌طور كه خداوند عز و جل به شما فرمان داده است و اگر زمان طويلى بر شما گذشت و كوتاهى نموديد يا فراموش كرديد، على صاحب‌اختيار شماست و براى شما بيان مى‌كند، او كه خداوند عزوجل بعد از من به‌عنوان امين بر خلقش او را منصوب نموده است. او از من است و من از اويم. او و آنان كه از نسل من ‏هستند از آنچه سؤال كنيد به شما خبر مى‌‏دهند و آنچه را نمى‌‏دانيد براى شما بيان مى‌كنند».[۱]

پانویس

  1. واقعه قرآنى غدير، ص۱۰۵؛ سخنرانى استثنائى غدير، ص۲۳۱-۲۲۳.

منابع

  • سخنرانی استثنائی غدیر؛ محمدباقر انصاری، قم: انتشارات دلیل ما، ۱۳۸۶ش.
  • واقعه قرآنی غدیر: گزارش سفر یک‌ماهه پیامبر برای اعلان ولایت در سایه آیات قرآنی؛ محمدباقر انصاری، قم: انتشارات دلیل ما، ۱۳۸۶ش.