ابن مکتوم قیسی
احمد بن عبدالقادر بن احمد بن مکتوم، معروف به تاجالدین ابومحمد القیسی، عالم و محدث مشهور بود که در اواخر سده هفتم هجری میزیست. او در ذیالحجه سال 682 به دنیا آمد و در سال 749 درگذشت. ابن مکتوم به جمعآوری و تألیف در زمینههای فقه، نحو و زبان عرب مشغول بود و از جمله آثار او میتوان به تاریخ النحاة و الدر اللقیط من البحر المحیط اشاره کرد.
زندگینامه
ابن مکتوم در مصر به سر میبرد و به علم حدیث و فنون آن علاقه داشت. او از اساتیدی چون نجیب و ابن علاق روایت کرده است. وی همچنین به تألیف تاریخ نحویان پرداخت و کتاب الدر اللقیط من البحر المحیط را از تفسیر قرآن تألیف کرد. این کتاب که در دو مجلد بود، اعراب البحر المحیط شیخ اثیرالدین را دربرداشت و به شام رسید و نسخههای آن نقل شد.
ابن مکتوم در فقه، نحو و زبان پیشرفت کرد و به تدریس و قضاوت نیز پرداخت. او از البهاء بن النحاس، ابوحیان و السروجی روایت کرده است. روایات او ارزشمند بود و ابن رافع از او روایت کرده است. از آثار دیگر او میتوان به الجمع بین العباب، المحکم فی اللغة، شرح الهدایة فی الفقه و الجمع المتناه فی أخبار اللغویین و النحاة اشاره کرد که ده مجلد داشت، اما مسودات آن پراکنده شد.
جایگاه علمی
ابن مکتوم از بزرگان اساطین و مشاهیر متبحرین بود. او به عنوان یک امام عالم نحوی و استاد شناخته شده است. محمد بن محمد الجزری در طبقات القراء از او به عنوان یک عالم نحوی و استاد یاد کرده است که در جامع الظاهری به تدریس میپرداخت. او در 27 رمضان سال 749 درگذشت.
روايت حديث غدير[۱]
يكى از علما و بزرگان اهل سنت كه حدیث غدیر را نقل كرده ابن مكتوم قيسى است.
ابن مكتوم حديث غدير را در تذكره اش آورده، كه سیوطی در كتاب «الأزهار فیما عقده الشعراء من الآثار» نص عبارت او را آورده است.
پانویس
- ↑ چكيده عبقات الانوار (حديث غدير): ص۲۷۷.