ابن مکتوم قیسی

از ویکی غدیر

احمد بن عبدالقادر بن احمد بن مکتوم، معروف به تاج‌الدین ابومحمد القیسی، عالم و محدث مشهور بود که در اواخر سده هفتم هجری می‌زیست. او در ذی‌الحجه سال 682 به دنیا آمد و در سال 749 درگذشت[۱]. ابن مکتوم به جمع‌آوری و تألیف در زمینه‌های فقه، نحو و زبان عرب مشغول بود و از جمله آثار او می‌توان به تاریخ النحاة و الدر اللقیط من البحر المحیط اشاره کرد.

زندگینامه

ابن مکتوم در مصر به سر می‌برد و به علم حدیث و فنون آن علاقه داشت. او از اساتیدی چون نجیب و ابن علاق روایت کرده است. وی همچنین به تألیف تاریخ نحویان پرداخت و کتاب الدر اللقیط من البحر المحیط را از تفسیر قرآن تألیف کرد[۲]. این کتاب که در دو مجلد بود، اعراب البحر المحیط شیخ اثیرالدین را دربرداشت و به شام رسید و نسخه‌های آن نقل شد.

ابن مکتوم در فقه، نحو و زبان پیشرفت کرد و به تدریس و قضاوت نیز پرداخت. او از البهاء بن النحاس، ابوحیان و السروجی روایت کرده است[۳]. روایات او ارزشمند بود و ابن رافع از او روایت کرده است. از آثار دیگر او می‌توان به الجمع بین العباب، المحکم فی اللغة، شرح الهدایة فی الفقه و الجمع المتناه فی أخبار اللغویین و النحاة اشاره کرد که ده مجلد داشت، اما مسودات آن پراکنده شد.

جایگاه علمی[۴]

ابن مکتوم از بزرگان اساطین و مشاهیر متبحرین بود[۵]. او به عنوان یک امام عالم نحوی[۶] و استاد شناخته شده است[۷]. محمد بن محمد الجزری در طبقات القراء از او به عنوان یک عالم نحوی و استاد یاد کرده است که در جامع الظاهری به تدریس می‌پرداخت. او در 27 رمضان سال 749 درگذشت[۸].

روايت حديث غدير[۹]

يكى از علما و بزرگان اهل ‏سنت كه حدیث غدیر را نقل كرده ابن‏ مكتوم قيسى است.

ابن‏ مكتوم حديث غدير را در تذكره ‏اش آورده، كه سیوطی در كتاب «الأزهار فیما عقده الشعراء من الآثار» نص عبارت او را آورده است.

پانویس

  1. حسینی میلانی، علی، الإمامة فی أهم الکتب الکلامیة، صفحه: ۴۸۳، الشريف الرضي، قم - ایران، 1372 ه.ش
  2. عبقات الأنوار في إمامة الأئمة الأطهار ؛ ج‏9 ؛ ص313
  3. جلال الدين سيوطى در «بغية الوعاة في طبقات اللغويين و النحاة» عبقات الأنوار في إمامة الأئمة الأطهار ؛ ج‏9 ؛ ص312 [احمد بن عبد القادر بن احمد بن مكتوم بن احمد بن محمد بن سليم بن محمد القيسي تاج الدين ابو محمد الحنفي النحوي، قال في «الدرر»: ولد في آخر ذي الحجة سنة ثنتين و ثمانين و ستمائة، و أخذ النحو عن البهاء بن النحاس و لازم ابا حيان دهرا طويلا، و أخذ عن السروجي و غيره. و تقدم في الفقه و النحو و اللغة، و درس و ناب في الحكم‏. عبقات الأنوار في إمامة الأئمة الأطهار ؛ ج‏9 ؛ ص311
  4. عبقات الأنوار في إمامة الأئمة الأطهار ؛ ج‏9 ؛ ص310
  5. أثنى عليه كلّ‌ من ترجم له، راجع: الدرر الكامنة ١٧٤/١ و حسن المحاضرة ٤٧/١ و طبقات القرّاء ٧٠/١ و الجواهر المضيّة في طبقات الحنفيّة ٧٥/١ و غيرها. حسینی میلانی، علی، الرسائل العشر في الأحادیث الموضوعة في کتب السنة، صفحه: ۳۲، الحقائق، قم - ایران، 1428 ه.ق.
  6. احمد بن عبد القادر بن مكتوم تاج الدين ابو محمد القيسي جمع الفقه و النحو و اللغة، و صنف «تاريخ النحاة» و «الدر اللقيط من البحر المحيط». ولد في ذي الحجة سنة اثنتين و ثمانين و ستمائة، و مات سنة تسع و اربعين و سبعمائة حسن المحاضرة ج 1/ 470
  7. و قد أثنى على ابن مكتوم و ترجم له الصفدي، و الجزري في (طبقات القراء ٧٠/١) و جلال الدين السيوطي في (طبقات النحاة) و (حسن المحاضرة في تاريخ مصر و القاهرة ٤٧/١). و ذكره ابن حجر العسقلاني فقال: «كان قد تقدم في الفقه و النحو و اللغة و درس و ناب في الحكم، و جمع من تفسير أبي حيان مجلدا سماه (الدر اللقيط‍‌ من البحر المحيط‍‌) قصره على مباحث مع ابن عطية و الزمخشري» [١]. و قد ذكرنا ترجمته في القسم الثاني من مجلد (حديث الغدير). حسینی میلانی، علی، نفحات الأزهار في خلاصة عبقات الأنوار للعلم الحجة آیة الله السید حامد حسین اللکهنوي، جلد: ۳، صفحه: ۱۲۷، السید علي الحسیني المیلاني، [بی جا] - [بی جا]، 1414 ه.ق.
  8. احمد بن عبد القادر بن احمد بن مكتوم بن احمد بن محمد بن سليم بن مجلى تاج الدين القيسي الدمشقي ثم القاهري الحنفي، امام عالم نحوي استاذ، ولد في أوائل ذي الحجة سنة ثلاث و ثمانين و ستمائة، قرأ على البقى الصائغ و أبي حيان، و ببعض الروايات على علي ابن يوسف الشطنوفي. و سمع الكثير و كتب و جمع و تصدر للاقراء بالجامع الظاهري بالحسينية بعد موسى بن علي القطبي. توفى في السابع و العشرين من رمضان سنة تسع و اربعين و سبعمائة]. عبقات الأنوار في إمامة الأئمة الأطهار ؛ ج‏9 ؛ ص311
  9. چكيده عبقات الانوار (حديث غدير): ص۲۷۷.