پرش به محتوا

ابن مردویه: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
(ابرابزار)
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
ابن مردویه اصفهانی، ابوبکر احمد بن موسی بن مردویه بن فورک، یکی از محدثان و مفسرین بزرگ اهل سنت در قرن چهارم و پنجم هجری است. او در سال ۳۲۳ هجری در اصفهان به دنیا آمد و در سال ۴۱۰ هجری درگذشت. ابن مردویه به عنوان یکی از حافظان بزرگ حدیث شناخته شده است و از شاگردان سلیمان بن احمد طبرانی و ابوالشیخ اصفهانی بود.
'''ابن مردویه اصفهانی، ابوبکر احمد بن موسی بن مردویه بن فورک'''، یکی از محدثان و مفسرین بزرگ اهل سنت در قرن چهارم و پنجم هجری است<ref>عبقات الأنوار في إمامة الأئمة الأطهار ؛ ج‏9 ؛ ص101</ref>. او در سال ۳۲۳ هجری در اصفهان به دنیا آمد و در سال ۴۱۰ هجری درگذشت<ref>شذرات الذهب ج 3 ص 184</ref>. ابن مردویه به عنوان یکی از حافظان بزرگ حدیث شناخته شده است<ref>ابن مردويه الحافظ الكبير العلامة أبو بكر أحمد بن موسى بن مردويه الاصبهاني، صاحب «التفسير» و «التاريخ» و «المستخرج على البخاري.


== زندگی‌نامه ==
عبقات الأنوار في إمامة الأئمة الأطهار، ج‏6، ص: 285.
 
تذكرة الحفاظ ج 3 ص 1065</ref> و از شاگردان سلیمان بن احمد طبرانی و ابوالشیخ اصفهانی بود.
 
== زندگی‌نامه<ref>عبقات الأنوار في إمامة الأئمة الأطهار ؛ ج‏6 ؛ ص284
 
</ref><ref>ابن‌مردویه، احمد بن موسی، مناقب علي بن أبي طالب عليه السلام و ما نزل من القرآن في علي، صفحه: ۱۳، موسسه علمی فرهنگی دار الحديث، سازمان چاپ و نشر، قم - ایران، 1382 ه.ش.</ref> ==
ابن مردویه در خانواده‌ای اهل علم به دنیا آمد و برای فراگیری حدیث به بغداد و بصره سفر کرد. او از شیوخ بسیاری بهره برد و شاگردان بسیاری نیز از او حدیث آموختند.
ابن مردویه در خانواده‌ای اهل علم به دنیا آمد و برای فراگیری حدیث به بغداد و بصره سفر کرد. او از شیوخ بسیاری بهره برد و شاگردان بسیاری نیز از او حدیث آموختند.


ابن مردویه برای فراگیری حدیث به شهرهای بصره، کوفه، بغداد و اهواز سفر کرد. او در سال ۳۴۹ هجری در بغداد و در سال ۳۵۱ هجری در اهواز بود. ابن مردویه در اصفهان بزرگ شد و در همان‌جا به تحصیل پرداخت. او از محضر اساتیدی چون حمزه اصفهانی، عبدالباقی بن قانع، ابوبکر بن کامل، ابوبکر احمد بن سلیمان نجاد، ابو سهل بن زیاد قطان، دعلج بن احمد سجزی، ابو احمد عسال و پدرش حدیث آموخت.
ابن مردویه برای فراگیری حدیث به شهرهای بصره، کوفه، بغداد و اهواز سفر کرد. او در سال ۳۴۹ هجری در بغداد و در سال ۳۵۱ هجری در اهواز بود. ابن مردویه در اصفهان بزرگ شد و در همان‌جا به تحصیل پرداخت.  
 
او از محضر شيوخ متعددی حدیث آموخت<ref>عبقات الأنوار في إمامة الأئمة الأطهار ؛ ج‏9 ؛ ص103</ref>، از جمله:
 
*      ابو سهل بن زیاد قطان
*        میّون بن اسحاق خراسانی
*      محمد بن عبدالله بن علم الصفار
*      اسماعیل خطیب
*      محمد بن علی بن دحیم شیبانی
*        احمد بن عبدالله بن دليل
*        اسحاق بن محمد بن علی کوفی
*        محمد بن احمد بن علی اسواری
*        احمد بن عیسی خفاف
*      احمد بن محمد بن عاصم کرانی
 
ابن مردویه شاگردان بسیاری داشت<ref>عبقات الأنوار في إمامة الأئمة الأطهار ؛ ج‏9 ؛ ص103</ref> که از آنها می‌توان به افراد زیر اشاره کرد:


ابن مردویه از شاگردان بسیاری برخوردار بود، از جمله ابونعیم اصفهانی و محمد بن احمد بن شکرویه. او را به عنوان «ملک الحفاظ» و «طراز المحدثین» نیز معرفی کرده‌اند.
* ابوالقاسم عبدالرحمن بن محمد بن اسحاق اصفهانی
* عبدالوهاب بن منده (برادر عبدالرحمن)
* ابوالخیر محمد بن احمد بن درا
* ابومنصور محمد بن احمد بن شکرویه
* ابوبکر محمد بن حسن بن محمد بن سلیم
* ابوعبدالله ثقفی
* ابومطیع محمد بن عبدالواحد مصری
* احمد بن عبدالرحمان ذکوانی
* عبدالرزاق بن عمر
* عبیدالله بن محمد بن اسحاق بن منده


وفات
ابن مردویه در بیست و سوم یا بیست و چهارم رمضان سال ۴۱۰ هجری درگذشت <ref>تذكرة الحفاظ ج 3/ 1050.


ابن مردویه در بیست و سوم یا بیست و چهارم رمضان سال ۴۱۰ هجری درگذشت و در خمینی‌شهر اصفهان به خاک سپرده شد.
شرح المواهب اللدنية ج 1/ 68</ref>و در خمینی‌شهر اصفهان به خاک سپرده شد.


== تألیفات ==
== تألیفات ==
خط ۴۷: خط ۷۷:


== جایگاه علمی ==
== جایگاه علمی ==
ذهبی در مورد تعداد شیوخ ابن مردویه گفت: «کم کسی به‌اندازه طبرانی و ابن مردویه به جمع‌آوری احادیث نایل شده است. شیوخ آنها به حدود هزار نفر می‌رسد». برخی بر این باورند که ابن مردویه از حاکم نیشابوری در جمع‌آوری احادیث برتر بوده است.
ذهبی در مورد تعداد شیوخ ابن مردویه گفت: «کم کسی به‌اندازه طبرانی و ابن مردویه به جمع‌آوری احادیث نایل شده است. شیوخ آنها به حدود هزار نفر می‌رسد»<ref>سير أعلام النبلاء، ج ١٧، ص ٣٦.</ref>. برخی بر این باورند که ابن مردویه از حاکم نیشابوری در جمع‌آوری احادیث برتر بوده است.


ذهبی نقل می‌کند که ابوموسی گفته است: «اگر ابن مردویه خراسانی بود، شهرتش از حاکم بیشتر می‌بود». منابع به نبوغ ابن مردویه در روایت، تواضع و ثبات او در نقل احادیث اشاره کرده‌اند.
ذهبی نقل می‌کند که ابوموسی گفته است: «اگر ابن مردویه خراسانی بود، شهرتش از حاکم بیشتر می‌بود»<ref>سير أعلام النبلاء، ج ١٧، ص ٣٦.</ref>. منابع به نبوغ ابن مردویه در روایت، تواضع و ثبات او در نقل احادیث اشاره کرده‌اند.


این عالم اهل سنت به عنوان «ملک الحفاظ» و «طراز المحدثین» شناخته شده است. ذهبی او را «حافظ ثابت علامه» توصیف کرده است. ابونعیم اصفهانی نیز از او به عنوان «حافظ» یاد کرده است که احادیث ائمه و شیوخ را جمع‌آوری کرده است.
این عالم اهل سنت به عنوان «ملک الحفاظ» و «طراز المحدثین» شناخته شده است. ذهبی او را «حافظ ثابت علامه» توصیف کرده است<ref>سير أعلام النبلاء، ج ١٧، ص ٣٠٨.</ref>. ابونعیم اصفهانی نیز از او به عنوان «حافظ» یاد کرده است که احادیث ائمه و شیوخ را جمع‌آوری کرده است<ref>تاريخ أصبهان، ج ١، ص ٢٠٦</ref>.


ابن مردویه در جمع‌آوری تفصیلات احادیث و روایات مختلف تلاش کرده است. علماء از جمله ذهبی، صفدی، ابن تغری بردی و داودی از او به عنوان حافظ بزرگ و ثقه یاد کرده‌اند.
ابن مردویه در جمع‌آوری تفصیلات احادیث و روایات مختلف تلاش کرده است. علماء از جمله ذهبی، صفدی، ابن تغری بردی و داودی از او به عنوان حافظ بزرگ و ثقه یاد کرده‌اند.


ذهبی در مورد او گفت: «او از فرسان حدیث بود، فهم و هوشیار بود، بسیار حدیث داشت و از تصانیف او می‌توان فهمید که در حفظ حدیث چه جایگاهی دارد».
ذهبی در مورد او گفت: «او از فرسان حدیث بود، فهم و هوشیار بود، بسیار حدیث داشت و از تصانیف او می‌توان فهمید که در حفظ حدیث چه جایگاهی دارد»<ref>و قال الذهبي: «كان من فرسان الحديث، فهما يقظا متقنا، كثير الحديث جدّا،
 
و من نظر في تواليفه عرف محلّه من الحفظ‍‌. و من تصانيفه كتاب المستخرج على صحيح البخاري بعلوّ في كثير من أحاديث الكتاب حتّى كأنّه لقي البخاري»
 
سير أعلام النبلاء، ج ١٧، ص ٣٠٨.</ref>.


ابن قیم الجوزیه نیز از ابن مردویه به عنوان یکی از حفاظ بزرگ نام برده است که احادیث مهمی را روایت کرده است. تاج‌الدین سبکی نیز از او به عنوان یکی از فرسان علم حدیث یاد کرده است.
ابن قیم الجوزیه نیز از ابن مردویه به عنوان یکی از حفاظ بزرگ نام برده است که احادیث مهمی را روایت کرده است. تاج‌الدین سبکی نیز از او به عنوان یکی از فرسان علم حدیث یاد کرده است.