آیات رضای خدا در قرآن

آیات رضای خداوند در قرآن از جمله آیاتی دانسته شده‌اند که برای معرفى مقام امامت در خطبه غدیر به‌کار گرفته شده‌اند. پيامبر صلى الله عليه و آله در مورد تفسیر آيات «رضايت خداوند» درباره اميرالمؤمنين‏ عليه السلام در خطبه غدیر مى‏‌فرمايد: هيچ آيه رضايتى در قرآن نازل نشده مگر درباره او.

برخی محققان درباره تحلیل اعتقادی آیات رضایت الهی در خطبه غدیر چنین گفته‌اند: تمام گونه‏‌هاى رضايت كه ذات الهى نسبت به بندگان دارد، همگى در على بن ابى‌‏طالب‏ عليه السلام يكجا جمع شده و خداى متعال از همه جهت از او راضى است.

آياتی مربوط به معرفى مقام امامت و ولايت

آیات رضای خداوند در قرآن از جمله آیاتی دانسته شده‌اند که برای معرفى مقام امامت در خطبه غدیر به‌کار گرفته شده‌اند. پيامبر صلى الله عليه و آله در مورد تفسیر آيات «رضايت خداوند» درباره اميرالمؤمنين‏ عليه السلام در خطبه غدیر مى‏‌فرمايد: «وَ ما نَزَلَتْ آيَةُ رِضىً فِى الْقُرْآنِ الاّ فيهِ؛ هيچ آيه رضايتى در قرآن نازل نشده مگر درباره او».[۱]

موقعيت تاريخى

موقعیت تاریخی استفاده از آیات رضای الهی در خطبه غدیر چنین ترسیم شده است: خطابه پيامبر صلى الله عليه و آله پس از بلندكردن اميرالمؤمنين‏ عليه السلام بر سر دست، وارد مرحله معرفى كامل آن حضرت شده بود كه با مطالبی عميق آن حضرت را به مردم مى‌‏شناساند. از جمله اين قسمت‌ها بيان آيات «رضايت» در قرآن درباره على‏ عليه السلام بود.

تحليل اعتقادى

برخی محققان درباره تحلیل اعتقادی آیات رضایت الهی در خطبه غدیر چنین گفته‌اند: در سراسر قرآن خداوند از جهات مختلفى نسبت به بندگانش رضايت خويش را اعلام فرموده است. اين رضايت گاهى مربوط به ايمان است و گاهى درباره عمل به دستورات الهى چون نماز، روزه، جهاد است و گاهى به اخلاق باز مى‌گردد.

تمام گونه‏‌هاى رضايت كه ذات الهى نسبت به بندگان دارد، همگى در على بن ابى‌‏طالب‏ عليه السلام يكجا جمع شده و خداى متعال از همه جهت از او راضى است. قابل توجه است كه پيامبر صلى الله عليه و آله قبل از اين قسمت فرمود: اين على از همه شما بيشتر مرا يارى نموده و از همه نسبت به من سزاوارتر و از همه به من نزديک‌تر و از همه نزد من عزيزتر است؛ و خداوند عزوجل و من از او راضى هستيم.[۲]

پانویس

  1. اسرار غدير، ص۱۴۷، بخش۵.
  2. غدير در قرآن، ج۲، ص۲۰-۲۱.