پرش به محتوا

آداب عید غدیر: تفاوت میان نسخه‌ها

۲٬۸۱۸ بایت حذف‌شده ،  ‏۴ فوریهٔ ۲۰۲۴
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱۷: خط ۱۷:


== دوم. آراستگی<ref>خطبه حضرت على‏ عليه السلام در روز غدير. اقبال الاعمال: ص ۷۷۸، به نقل از كتاب النشر و الطىّ. بحار الانوار: ج ۹۸ ص ۳۰۱، به نقل از اقبال الاعمال. </ref> ==
== دوم. آراستگی<ref>خطبه حضرت على‏ عليه السلام در روز غدير. اقبال الاعمال: ص ۷۷۸، به نقل از كتاب النشر و الطىّ. بحار الانوار: ج ۹۸ ص ۳۰۱، به نقل از اقبال الاعمال. </ref> ==
آراستگى و خوشبويى موجب و زينت كردن مشروع رضاى خدا و از آداب ويژه مؤمنان است، كه از جانب پيشوايان معصوم‏ عليهم السلام مورد تأكيد قرار گرفته است. نظافت و پاكى از سنت‏هاى الهى است كه در هر حال توصيه به آن شده است. در رواياتى امر شده كه انسان با تميزترين لباس نماز بخواند، و يا هنگام خروج از منزل به آينه نگاه كند. احاديثى درباره شانه زدن، حمام كردن و بوى خوش استعمال كردن در كتب مختلف شيعه آمده، كه سفارش به تميز بودن و زينت ظاهرى شده است.
نظافت و آراستگی همیشه از جانب معصومین علیهم السلام مورد تأکید قرار گرفته و مؤمنین را به آن امر فرموده اند. در ایات قرآنی می بینیم که مؤمن با تمیزترین لباس خود به نماز بایستد و یا در روایات ملاحظه می کنیم که در هنگام خروج از منزل به آیینه نگاه کند. احادیث فراوانی پیرامون استحمام و استفاده از عطر خوش و شانه زدن مو و زینت ظاهری و نیز بهره مندی از لباس هایی با رنگ روشن در ایام شادی و عید در منابع شیعی وارد شده است؛ نسبت به مردان در روایات سفارش شده که در منزل ظاهر خود را بر طبق سلیقۀ همسر خود قرار دهد و به بانوان توصیه می کند که در منزل برای همسر خویش زینت کنند. در اینجا به بعض روایات اشاره می کنیم:


همچنين پوشيدن لباس‏هاى روشن كه در ايام شادى و عيد و سرور و وجد و فرح به چشم مى‏ خورد. نسبت به مردان در روايات اسلامى سفارش شده كه ظاهر بدن را طورى آرايش دهند كه موافق اخلاق همسر باشد، و به بانوان سفارش شده كه براى همسر خود در منزل زينت نمايند.
امام صادق علیه السلام به دوستان و شیعیان خویش می فرمودند:


در متون روايى و تاريخى مى‏ بينيم در روزهاى عيد رسول‏ خداصلى الله عليه وآله و ائمه ‏عليهم السلام از لباس‏هايى استفاده مى‏ كردند كه داراى رنگ باز و روشن مانند لباس سفيد بود.
«در وقت صبح غدیر واجب است که مؤمن تمیزترین و زیباترین لباس خود را بپوشد و در حد توان خود را پاکیزه و معطر نماید.»<ref>إقبال الأعمال، ج ۱، ص ۴۷۴.</ref>


عن ابى ‏الحسن الليثى، عن ابى‏ عبداللَّه جعفر بن محمدعليه السلام، انه قال لمن حضره من مواليه و شيعته: فاذا كان صبيحة ذلك اليوم، وجب ان يلبس المؤمن انظف ثيابه و افخرها، و يتطيّب امكانه:
امام رضا علیه السلام فرمودند: «روز غدیر روز زینت و آراستن است، پس کسی که در روز غدیر خود را زینت کند، خداوند از همۀ خطاهای کوچک و بزرگش درگذرد و ملائکه را به سوی او رهسپار می فرماید تا در نامۀ عملش حسنات بنویسند و درجات او را تا روز غدیر سال بعد بالا برند، پس اگر در این سال از دنیا رفت، شهید از دنیا رفته و اگر در قید حیات بود، زندگی سعادتمندی خواهد داشت.»<ref>إقبال الأعمال، ج ۱، ص ۴۶۵.</ref>


حضرت صادق‏ عليه السلام در حضور جمعى از دوستان و شيعيان خويش فرمود: هنگامى كه صبح روز غدير شد، مؤمن بايد تميزترين و فاخرترين لباس‏هايش را پوشيده و خود را در حد تواناييش معطر سازد.
== سوم. در آوردن لباس سياه از تن<ref>اقبال الاعمال: ص ۷۷۸، به نقل از كتاب النشر و الطى.</ref> ==
 
یکی دیگر از آداب روز غدیر، خارج شدن از لباس عزاست. ممکن است کسی در مصیبت عزیزی نشسته باشد که روز غدیر فرصت مناسبی است برای درآمدن از لباس عزاست:
حضرت امام رضاعليه السلام در اين باره فرموده است:
 
... و هو يوم الزينة. فمن تزيّن ليوم الغدير غفر اللَّه له كل خطيئة عملها؛ صغيرة و كبيرة، و بعث اللَّه اليه ملائكة يكتبون له الحسنات و يرفعون له الدرجات، الى قابل مثل ذلك. فان مات مات شهيداً، و ان عاش عاش سعيداً:
 
و آن روز آراستن است. هر كس براى روز غدير زينت كند، خداوند خطاهاى او را مى بخشد؛ كوچک باشد يا بزرگ، و فرشتگانى را به سويش مى ‏فرستد تا برايش ثواب بنويسند و درجات او را بالا ببرند، تا روز غدير سال بعد. اگر بميرد شهيد مرده است، و اگر زنده بماند به نيكبختى روزگار را سپرى خواهد كرد.


همچنين در بعضى روايات آمده است كه روز غدير روز بيرون آمدن از لباس مشكى يعنى لباس عزاست، كه ذيلاً به آن اشاره مى‏ شود.
امام رضا علیه السلام می فرمایند: «روز غدیر، روز درآوردن لباس سیاه و پوشیدن لباس شادی است.»[1]


== سوم. در آوردن لباس سياه از تن<ref>اقبال الاعمال: ص ۷۷۸، به نقل از كتاب النشر و الطى.</ref> ==
امام صادق علیه السلام فرمودند: «روز غدیر، روز عید و شادی و سرور است.»[2]
حضرت امام رضاعليه السلام در خصوص اين روز مى‏ فرمايد: يوم لبس الثياب و نزع السواد: روز پوشيدن لباس جشن و شادى و در آوردن لباس سياه است.
----[1] . إقبال الأعمال؛ إبن طاوس؛ ج 1، ص 464.  


پوشيدن لباس سياه از آن جهت كه در فرهنگ ما علامت مصيبت است، براى اين روز كه بنا به فرموده امام صادق‏ عليه السلام: يوم عيد و فرح و سرور: روز عيد و شادى و شادمانى است، مناسب نيست.
[2] . مصباح المتهجد؛ الطوسی؛ ج 2، ص 737.  


== چهارم. دوستى كردن با مؤمنين<ref>وسائل الشيعة: ج ۷ ص ۳۲۸.</ref> ==
== چهارم. دوستى با مؤمنين<ref>وسائل الشيعة: ج ۷ ص ۳۲۸.</ref> ==
در فرمايشات امام صادق‏ عليه السلام روز غدير «یَوْمُ ... صِلَةِ الْإِخْوَانِ» روز پيوند برادران است. البته صله با مؤمنين راه ‏هاى مختلفى دارد كه ذيلاً به مواردى از آن اشاره شده، و يكى از آنها زيارت مؤمنين است.
در فرمايشات امام صادق‏ عليه السلام روز غدير «یَوْمُ ... صِلَةِ الْإِخْوَانِ» روز پيوند برادران است. البته صله با مؤمنين راه ‏هاى مختلفى دارد كه ذيلاً به مواردى از آن اشاره شده، و يكى از آنها زيارت مؤمنين است.


== پنجم. شاد كردن مؤمنين<ref>خطبه حضرت على‏ عليه السلام در روز غدير. الاقبال: ص ۴۶۳. </ref> ==
== پنجم. شاد كردن مؤمنين<ref>خطبه حضرت على‏ عليه السلام در روز غدير. الاقبال: ص ۴۶۳. </ref> ==
از نام‏هاى روز غدير «يوم السرور» است. ايجاد فرح و سرور در برادر دينى ثواب بسيار دارد و وسعت روزى مى ‏آورد، و اثرات اخروى نيز دارد؛ مثل اينكه قبر او يكى از روضه ‏هاى بهشت قرار مى ‏گيرد.
پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند: «کسی که مؤمنی را شاد کند، مرا شاد کرده و آنکه مرا شاد کند، خدا را شاد نموده است.» [1]
 
اسباب شادى بسيار است؛ مثل هديه دادن، مشكلات شخصى را بر طرف كردن، مهمانى كردن، اشعار در مدح و منقبت اهل ‏بيت ‏عليهم السلام قرائت كردن و سرودن، و ذكر قضايايى كه واقعيت است و ديگران را در وقت شنيدن به فرح و سرور مى ‏كشاند. در روايت وارد شده كه اين روز روز نفى غم‏هاست، و مهربانى كردن رحمت الهى را به دنبال دارد.
 
البته شاد كردن مؤمنان بر خلاف آنچه تصور مى‏ كنند به معناى خنداندن به وسيله دلقک ‏بازى و... نيست. بلكه شاد كردن آنان با احسان و نيكى كردن و اعانت بر حفظ آبروى ايشان است.


حضرت رسول اكرم‏ صلى الله عليه وآله فرموده است: من سرّ مؤمناً فقد سرّنى، و من سرّنى فقد سرّ اللَّه:<ref>الكافى: ج ۲ ص ۱۸۸ ح ۱.</ref>
این بیان نورانی نشان می دهد که موضوع ادخال سرور مؤمن منحصر به وقت خاص یا مکان مخصوصی نمی باشد. اما در عین حال یکی از نامهای غدیر «یوم السرور» است. این به معنای آن است که شاد کردن مؤمنین در روز غدیر از فضیلت خاصی برخوردار بوده که با ادخال سرور در ایام دیگر سال بسیار متفاوت است. ادخال سرور مؤمنین مصادیق زیادی دارد. از جمله: هدیه دادن، برطرف کردن مشکلات دیگران، مهمانی دادن، اجرای مجالس جشن که در آن مدح اهل بیت علیهم السلام شود، ذکر وقایع شیرین که باعث نشاط و سرور مؤمنین می شود.  


هر كس مؤمنى را شاد كند مرا شاد كرده، و هر كس مرا شاد كند خدا را شاد كرده است.
در اینجا به چند نمونه از روایات اشاره می کنیم:


حضرت اميرالمؤمنين على‏ عليه السلام در خطبه مربوط به شأن روز غدير فرموده است: و من اسعف اخاه مبتدئاً و برّه راغباً فله كأجر من صام هذا اليوم و قام ليلته: <ref>وسائل الشيعة: ج ۷ ص ۳۲۷.</ref>
امام رضا علیه السلام فرمودند: «غدیر روز نفی غم هاست.»[2]


هر كس در اين روز در يارى كردن برادرانش پيش‏دستى كند و با ميل به او نيكى كند، ثواب كسى را دارد كه اين روز را روزه داشته و شبش را به نماز ايستاده باشد.
2.    امیر مؤمنان در خطبه ای که روز غدیر مصادف با روز جمعه شده بود فرمودند: «هر كس در اين روز در يارى برادرش پيش‏دستى كند و با رغبت به او نيكى كند، ثواب كسى را دارد كه اين روز را روزه گرفته و شبش را به نماز ايستاده باشد.» [3] همچنین در ادامه فرمودند: «در این روز بین یکدیگر خوشی های خود را ظاهر کنید و خوشرو باشيد، و در وقت ملاقات با هم با نشاط و شادی رفتار نمایید.»[4]


همچنين اميرالمؤمنين‏ عليه السلام فرمود: اظهروا البشر فيما بينكم، و السرور فى ملاقاتكم:<ref>بحار الانوار: ج ۹۷ ص ۱۱۷، به نقل از مصباح الزائر.</ref> خوشرو باشيد، و در ملاقات با يكديگر شادى كنيد.
3.     امام رضا علیه السلام فرمودند: «در این روز در حق برادرانت خوبی کن و هر مرد و زن مؤمنی را شاد کن.»[5]


حضرت امام رضاعليه السلام در آداب اين روز فرموده است: فأفضِل على اخوانك فى هذا اليوم و سرّ فيه كل مؤمن و مؤمنة:<ref>التهذيب: ج ۶ ص ۲۴ ح ۲۴. </ref>
شيخ مفيد در «مسارّ الشيعة» دربارۀ روز غدير مى ‏نويسد: «شاد كردن مؤمنين در این روز گناهان را مى‏ ريزد.»[6]
----[1] . الکافی، ج ص 188.  


در اين روز به برادرانت خوبى كن، و هر زن و مرد مؤمنى را شاد گردان.
[2] . إقبال الأعمال، ج 1، ص 464.  


عن احمد بن محمد بن ابى‏ نصر، قال: كنّا عند الرضاعليه السلام و المجلس غاصّ باهله. فتذاكروها يوم الغدير.
[3] . مصباح المتهجد، ج 2، ص 757.  


فقال الرضاعليه السلام: سر فيه كلّ مؤمن و مؤمنة: <ref>بحار الانوار: ج ۳۷ ص ۱۷۰، به نقل از تفسير فرات. </ref>
[4] . مصباح المتهجد، ج ص 758.  


احمد بن محمد گفت: در مجلس حضرت رضاعليه السلام بوديم در حالى كه آن مجلس مملوّ از جمعيت بود، و درباره روز غدير گفتگو مى ‏كردند. پس حضرت رضاعليه السلام (به من) فرمود: در اين روز هر مرد و زن مؤمنى را شاد كن.
[5] . تهذیب الأحکام، ج 6، ص 24.  


شيخ مفيد در «مسارّ الشيعة» در مورد روز غدير مى ‏نويسد: ادخال السرور فيه على اهل الايمان يحطّ الاوزار:<ref>مسارّ الشيعه: ص ۴۰.</ref> شاد كردن مؤمنين در روز غدير گناهان را مى‏ ريزد.
[6] . مسار الشیعة، ج 1، ص 40.  


== ششم. تبسم كردن<ref>خطبه حضرت على‏عليه السلام در روز غدير. الاقبال: ص ۴۶۴.</ref> ==
== ششم. تبسم كردن<ref>خطبه حضرت على‏عليه السلام در روز غدير. الاقبال: ص ۴۶۴.</ref> ==
تبسم عمل رسول‏ خداصلى الله عليه وآله و على مرتضى‏ عليه السلام است. پس يكى از آداب روز غدير خم تبسم به صورت برادر دينى است. يعنى دلالت مى‏ كند بر اينكه اين روز اسباب خرسندى و شادى ما را فراهم آورده، و از نعمت و بركت اين روز ما متبسم هستيم. اضافه بر اينكه اسباب الفت بين شيعيان و دوستان اميرالمؤمنين  ‏عليه السلام است.
از مواردی که در منابع روایی شیعه آمده داشتن تبسم بر روی لب است؛ رفتاری که رسول گرامی اسلام صلی الله علیه و آله و سلم و امیر مؤمنان صلوات الله علیه بر آن مداومت داشته و مؤمنان را بدان توصیه می فرمودند؛ چرا که از جمله آثار آن، زیادی روزی معرفی شده است. البته تبسم چنانکه از نامش پیداست به معنای قهقه نیست؛ چرا که چنین رفتاری در شأن مؤمن نمی باشد. به همین خاطر فرموده اند: «خندۀ مؤمن تبسم است.» [1]


از جمله آداب روز غدير لبخند زدن به چهره مؤمنان است. امام رضاعليه السلام فرمود: ... و هو يوم التبسم فى وجوه الناس من اهل الايمان. فمن تبسّم فى وجه اخيه يوم الغدير، نظر اللَّه اليه يوم القيامة بالرحمة، و قضى له الف حاجة، و بنى له قصراً فى الجنة من درّة بيضاء، و نضّر وجهه:<ref>اقبال الاعمال: ص ۷۷۸، به نقل از كتاب النشر و الطى. </ref>
یکی از آداب روز غدیر متبسم بودن در وقت دید و بازدید از مؤمنان است. این رفتار موجب عمیق شدن الفت و دوستی در بین شیعیان و دوستان امیر مؤمنان علیه الصلاة و السلام می گردد؛ چنانچه در روایات یکی از نام های این روز «یوم التبسم»[2] آمده است. روایاتی بر این مطلب تصریح دارد که به یک مورد آن بسنده می کنیم:


و آن، روز لبخند زدن به روى اهل ايمان است. پس هر كس در روز غدير به روى برادراش لبخند زند، خداوند در روز قيامت به ديده رحمت به او مى‏ نگرد، و هزار حاجت را برايش بر آورده مى‏ سازد، و در بهشت قصرى را برايش از مرواريد سفيد بنا مى ‏كند، و چهره‏اش را زيبا مى ‏سازد.
1.     امام رضا علیه السلام فرمودند: «روز غدیر، روز تبسم در چهرۀ مؤمنان است. پس هر کس در روز غدیر به چهرۀ برادرانش لبخند زند، خدواند در قیامت به دیدۀ رحمت به او بنگرد و هزار حاجت او را برآورده سازد و برای او در بهشت قصری از مروارید سفید مهیا نموده و چهره اش را زیبا کند.»[3]
----[1] . الکافی ؛ الکلینی؛ ج 2، ص 664.  


همچنين از نام‏هاى روز غدير «يوم التبسم» است. يكى از حالات خوشحالى تبسم است، كه در بعضى كلمات معصومين ‏عليهم السلام خوش برخوردى و متبسم بودن را يكى از اسباب زيادى رزق و روزى ذكر فرموده ‏اند.  
[2] . إقبال الأعمال؛ إبن طاوس؛ ج 1، ص 464.  


در روايتى مى‏ فرمايند: ضحك المؤمن تبسم: خنده مؤمن تبسم است.
[3] . إقبال الأعمال؛ إبن طاوس؛ ج 1، ص 464.  


== هفتم. تبريک گفتن<ref>خطبه اميرالمؤمنين‏ عليه السلام در روز عيد غدير در كوفه. </ref> ==
== هفتم. تبريک گفتن<ref>خطبه اميرالمؤمنين‏ عليه السلام در روز عيد غدير در كوفه. </ref> ==
از جمله آداب روز غدير تبريك گويى و شادباش گفتن است. در همين باره از نام‏هاى روز غدير «يوم التهنئه» است؛<ref>الاقبال: ص ۴۶۴.</ref> و منظور تهنيت به رسول‏ خداصلى الله عليه وآله و به اميرالمؤمنين ‏عليه السلام، و همچنين تبريک مؤمنين به يكديگر است:
یکی دیگر از آداب روز غدیر تبریک گفتن عید است. به همین جهت یکی از نام های این روز «یوم التهنئة» می باشد.[1] در روایات ما به سه دسته تهنیت گفتن اشاره شده است:
----[1] . إقبال الأعمال؛ إبن طاوس؛ ج 1، ص 464.


=== الف: تبريک گفتن به رسول خداصلى الله عليه وآله: ===
=== الف: تبريک گفتن به رسول خداصلى الله عليه وآله: ===
حضرت رسول‏ خداصلى الله عليه وآله در روز غدير فرمودند: <ref>الغدير: ج ۱ ص ۲۷۴.</ref>هنّئونى، هنّئونى: به من تهنيت بگوييد.  
بنابر آنچه از بعض زیارات و دعاها در روز غدیر بر می آید، این است که مؤمن در درجه اول باید به پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم تبریکات خود را عرضه بدارد. چنانچه حضرت در این روز به مردم فرمودند: «به من تهنیت بگویید! به من تبریک بگویید؛ زیرا خداوند متعال مرا به نبوت اختصاص داد و اهل بیت مرا به امامت مخصوص گردانید.»[1]
 
این تهنیت مؤمنان به حضرت در حقیقت، به خاطر همراهی آنان با ملائکه الهی است که در روز غدیر بر حضرت وارد شده و تبریکات خود را به حضرتش عرضه داشتند،[2] و الا مقام رفیع رسول خدا صلی الله علیه و آله بلند مرتبه تر است از اینکه نیازی به تبریکات ما داشته باشند.
----[1] . عوالم العلوم؛ البحرانی؛ ج ص 375.  


لذا در بعضى از زيارات و ادعيه در اين روز خطاب به رسول‏ خداصلى الله عليه وآله تبريک مى ‏گوييم. پس سزاوار است كه مؤمنين ادعيه و زيارات اين روز را -  كه زيارت رسول ‏خداصلى الله عليه وآله هم در آن است -  قرائت كنند.
[2] . الأمالی؛ الطوسی؛ ص 105.  


=== ب. تبريک گفتن به اميرالمؤمنين‏ عليه السلام: ===
=== ب. تبريک گفتن به اميرالمؤمنين‏ عليه السلام: ===
در روز غدير خم و بعد از اتمام خطبه، حضرت رسول‏ خداصلى الله عليه وآله در خيمه‏ اى كه اختصاص به خود آن حضرت داشت نشستند و امر فرمودند اميرالمؤمنين ‏عليه السلام در خيمه ديگرى بنشيند، و مردم را امر فرمودند كه به آن حضرت تهنيت و تبريک بگويند. بعد از بيعت مردها، امر فرمودند كه زن‏ها نيز تبريک بگويند و بيعت كنند.
از فرمان رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم به مردم چنین بر می آید که مؤمنین در درجه دوم باید به امیر مؤمنان تبریک عرضه بدارند:  
 
اميرالمؤمنين ‏عليه السلام نيز در خطبه غدير فرمودند: پيامبرصلى الله عليه وآله فرمود: به يكديگر تبريک بگوييد، و امروز را عيد قرار دهيد.


سپس فرمودند: اين كلمات را رسول‏ خداصلى الله عليه وآله به من امر فرمودند تا بيان كنم.
نبی مکرم اسلام صلی الله علیه و آله و سلم بعد از اتمام خطبه غدیر امر فرمودند که امیر مؤمنان در خیمۀ دیگری بنشینند و به مردم دستور دادند که به حضرت تبریک و تهنیت عرضه داشته و بیعت نمایند. همچنین بعد از بیعت مردان، به زنان امر کردند تا به حضرت تبریک گفته و بیعت نمایند.  


=== ج. تبريک گفتن مؤمنين به يكديگر: ===
=== ج. تبريک گفتن مؤمنين به يكديگر: ===
در اين روز شريف نوع برخورد ما شيعيان با يكديگر و كلماتى كه بايد گفته شود از ناحيه معصوم‏ صلى الله عليه وآله به ما رسيده است: <ref>الاقبال: ص ۴۶۱.</ref>
بنابر آنچه از فرمایشات اهل بیت علیهم السلام دانسته می شود، آن است که از آداب روز غدیر تبریک گفتن مؤمنین به یکدیگر است که با تعابیر مختلفی در روایات وارد شده است:  
 
هنگامى كه مؤمنين يكديگر را ملاقات كردند، بعد از سلام و مصافحه اين تهنيت را بگويند: «الحمد للَّه الذى جعلنا من المتمسّكين بولاية اميرالمؤمنين و الائمة عليهم السلام».


امام رضاعليه السلام در اين باره فرموده است: هو يوم التهنئة؛ يهنّى‏ء بعضكم بعضاً. فاذا لقى المؤمن اخاه يقول: الحمد للَّه الذى جعلنا من المتمسكين بولاية اميرالمؤمنين و الائمة عليهم السلام:<ref>اقبال الاعمال: ص ۷۷۸، به نقل از كتاب النشر و الطى. </ref>
امام صادق علیه السلام فرمودند: «وقتی به دیدار یکدیگر رفتید این جمله را بگویید: «الحمد للَّه الذى اكرمنا بهذا اليوم، و جعلنا من الموفين بعهده الينا، و ميثاقه الذى واثقنا به من ولایة ولاة امره، و القوّام بقسطه، و لم يجعلنا من الجاحدين و المكذّبين بيوم الدين.»[2]


(روز غدير) روز تهنيت و تبريک گفتن است. هر كدامتان ديگرى را تهنيت گويد و چون مؤمن برادر مؤمنش را ديد بگويد: سپاس خدا را كه ما را از درآويختگان به ولايت اميرالمؤمنين و امامان (معصوم) -  سلام بر آنان باد -  قرار داد.
امام رضا علیه السلام فرمودند: «روز غدیر روز تهنیت است، بعضی از شما به بعض دیگر تبریک و تهنیت بگوید. پس اگر مؤمنی برادر خود را ملاقات کرد بگوید: «الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي جَعَلَنَا مِنَ الْمُتَمَسِّكِينَ‏ بِوَلَايَةِ أَمِيرِ الْمُؤْمِنِينَ وَ الْأَئِمَّةِ علیهم السلام.»[3]


شاد باش گفتن با عبارت: اسعد اللَّه ايامكم: <ref>عباراتى را كه پيشوايان معصوم‏ عليهم السلام سفارش فرموده ‏اند داراى خواص و بركاتى است و بايد آنها را با همان الفاظ خواند و از به كاربردن ترجمه آنها خوددارى كرد</ref>


خداوند روزگارتان را دوران نيكبختى قرار دهد، از شيوه ‏هاى معمول مؤمنان در روزهاى عيد است.  
[2] . تهذیب الأحکام؛ الطوسی؛ ج 3، ص 143.  


يا بگويند: الحمد للَّه الذى اكرمنا بهذا اليوم، و جعلنا من الموفين بعهده الينا، و ميثاقه الذى واثقنا به من ولاة امره، و القوّام بقسطه، و لم يجعلنا من الجاحدين و المكذّبين بيوم الدين.<ref>الاقبال: ص ۴۷۶. مفاتيح الجنان: اعمال غدير. زاد المعاد: اعمال غدير.</ref>
[3] . إقبال الأعمال؛ إبن طاوس؛ ج 1، ص 464.  


== هشتم. هديه دادن به مؤمنين<ref>خطبه حضرت على‏ عليه السلام در كوفه روز عيد غدير. وسائل: ج ۷ باب ۱۴. </ref> ==
== هشتم. هديه دادن به مؤمنين<ref>خطبه حضرت على‏ عليه السلام در كوفه روز عيد غدير. وسائل: ج ۷ باب ۱۴. </ref> ==
هديه فرستادن در ايجاد محبت ميان مؤمنان نقش به سزايى دارد.
به طور کلی هدیه دادن در ایجاد و افزایش محبت میان افراد نقش مهمی را ایفا می کند، و از آنجا که فلسفۀ اجتماعیِ ولایت اهل بیت علیهم السلام، تشکیل جامعۀ ایمانی بر محوریت محبت اولیای الهی است، روز غدیر که مبنا و اساس چنین فلسفه ای است، مزیّن به ادبی از آداب گردیده و آن هدیه دادن است.  
 
از نام‏هاى روز غدير نيز «يوم الحباء و العطية» است. هديه باعث زيادى محبت و از بين رفتن كينه ‏ها و شدت الفت بين مؤمنين مى‏ شود.
 
قال على‏ عليه السلام: «وهبوا لإخوانكم و عيالكم من فضله:<ref>خطبه حضرت على‏ عليه السلام در روز غدير. </ref> در اين روز از فضل خداوند به برادران و عيال خود ببخشيد. در هيچ روزى از سال به اندازه اين عيد اسلامى و شيعى تأكيد بر هديه دادن به برادران دينى و نزديكان، بالأخص اهل و عيال و فرزندان نشده است.


در اين روز نثار حضرت فاطمه‏ عليها السلام را كه در شب زفاف آن حضرت در سدرةالمنتهى از درخت طوبى نثار كردند، ملائكه براى يكديگر به هديه می ‏فرستند.
بر همین اساس یکی از نام های روز غدیر «يوم الحباء و العطية»[1] می باشد. هدیه دادن باعث از بین رفتن کدورت ها و کینه ها می شود و صفای قلب را به ارمغان می آورد و از آنجا که محوریت این صفای باطن محبت اولیای الهی علیهم السلام است، جامعه ای پویا و سرزنده را شکل می دهد که نتیجۀ این پویایی، نظم و نظام شکل گرفته بر مبنای امامت اهل بیت علیهم السلام است؛ چنانچه حضرت صدیقه طاهر فاطمه زهرا سلام الله علیها در خطبه فدکیه بر آن تصریح دارند: «وَ طَاعَتَنَا نِظَاماً لِلْمِلَّةِ، وَ إِمَامَتَنَا لَمّاً لِلْفُرْقَة.» [2]


حضرت امام صادق‏ عليه السلام فرموده است: تهادوا تحابّوا. فان الهدية تذهب بالضعائن:<ref>بحار الانوار: ج ۷۵ ص ۴۴ ح ۱، باب الهدية. </ref> به هم هديه دهيد تا همديگر را دوست داشته باشيد. همانا هديه كينه ‏ها را از بين مى ‏برد.
مردمانی می توانند بدون تفرقه در کنار هم زندگی کنند که دارای باطنی مصفا و بدون کدورت و کینه باشند، و این میسر نمی شود مگر به واسطۀ محبت اهل بیت عصمت و طهارت؛ چرا که اگر منشأ کینه و کدورت، اختلاف اعتقادی و دینی باشد، هدیه دادن گرچه بدون تأثیر نیست، اما حکم داروی مسکنی را دارد که بعد از رفتن اثر آن دارو، دردها خود را دوباره نمایان می کنند.  


ارزشمندترين هديه در روز غدير، هديه ‏اى است كه براى پيشوايان معصوم‏ عليهم السلام و به خصوص حضرت بقيةاللَّه الاعظم‏ عليه السلام فرستاده شود. البته بايد دانست كه امام‏ عليه السلام هيچ گونه نيازى به آفريده ‏اى از آفريدگان ندارد، و تمام خلائق با تمام دارايى هايشان در پيشگاه امام‏ عليه السلام ناچيز اند.
به هر حال آنچه از آداب هدیه دادن در روز غدیر می تواند مؤثر افتد، مبنای محبت و دوستی اهل بیت علیهم السلام است که تنها در میان شیعیان و دوستان آن حضرات رایج است.  


حضرت امام صادق‏ عليه السلام فرموده است:
ارزشمندترین هدیه در روز غدیر آن هدیه ای است که مؤمنین برای امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف در نظر می گیرند. که این نشان از محبت و ولایت آنان نسبت به امام خویش دارد، و الا آنکه گمان کند که امام به آنچه در دست مردم است احتیاج دارد، کافر است.[3] این در حالی است که این مردم اند که به امام خود محتاج اند؛ زیرا امام با قبول آن هدیه محبت و عنایت خود را به آنان نشان داده است و این نعمتی است بس بزرگ.


من زعم ان الامام يحتاج الى ما فى ايدى الناس فهو كافر. انما الناس يحتاجون ان يقبل منهم الامام..: <ref>الكافى: ج ۱ ص ۵۳۷ ح ۲. </ref>هر كس گمان كند كه امام به آنچه در دست مردم است نيازمند مى‏ باشد كافر است، بلكه مردم محتاج آن هستند تا امام‏ عليه السلام چيزى از ايشان بپذيرد.
اهل بیت علیهم السلام با رفتار خود آداب روز غدیر را به ما نشان داده اند: «امام رضا علیه السلام در روز غدیر در حالی که عده ای از شیعیان خاص حضرت مهمان آن جناب بودند، آنان را برای افطار نگاه داشتند و در وقت رفتن به سوی منازلشان، به آنان غذا و پول و لباس و حتی انگشتر و کفش هدیه دادند.» [4]
----[1] .  إقبال الأعمال؛ إبن طاوس؛ ج ص 464.  


مؤمن مى ‏تواند هر روز به گونه‏ هاى مختلف به پيشگاه امام زمانش هديه بفرستد؛ مانند ثواب: ذكر صلوات، خواندن سوره ‏هايى از قرآن، نمازهاى مستحبى، زيارت‏ها و كارهاى مستحب فراوان ديگر، و همچنين دعاهاى فراوان براى سلامتى و تعجيل در فرج حضرتش.
[2] . دلائل الإمامة؛ الطبری؛ ص 113.  


قال الفياض بن محمد بن عمر الطوسى: حضرت مجلس مولانا على بن موسى الرضاعليه السلام فى يوم الغدير، و بحضرته جماعة من خواصه، قد احتبسهم عنده للافطار معه، و البسهم الصلاة و الكسوة حتى الخواتيم و النعال<ref>بحار الانوار: ج ۹۸ ص ۳۲۲، به نقل از العدد القوية.</ref>:
[3] . الکافی؛ الکلینی؛ ج ص 537.  


فياض نقل مى ‏كند كه در روز غدير نزد حضرت رضاعليه السلام بودم. حضرت عده ‏اى از ياران خاص خويش را براى افطار نگاه داشت، و به ايشان صله و لباس و انگشتر و كفش داد.
[4] . مصباح المتهجد؛ الطوسی؛ ج 2، ص 752.  


== نهم. عيدى دادن ==
== نهم. عيدى دادن ==
خط ۱۷۹: خط ۱۶۸:
همچنين: نيكى كردن به پدر و مادر، ديدار كردن با خويشاوندان و رسيدگى به امور آنان، احترام گزاردن به بزرگ‏ترها، مهربانى و دلسوزى كردن با كوچك‏ترها، شرم كردن از خدا و فرشتگان و اولياى الهى، گشاده ‏رو بودن، بخشش كردن مال در راه خدا، گذشتن از خطاى ديگران، مدارا كردن با مردم، فروتن بودن با مؤمنان، به عدل و انصاف رفتار كردن، امانتدار بودن، پند و اندرز دادن برادران، ايجاد صلح و دوستى در ميان مؤمنان، بردبار بودن، نگه داشتن زبان از خطا و پيش دستى كردن در سلام.
همچنين: نيكى كردن به پدر و مادر، ديدار كردن با خويشاوندان و رسيدگى به امور آنان، احترام گزاردن به بزرگ‏ترها، مهربانى و دلسوزى كردن با كوچك‏ترها، شرم كردن از خدا و فرشتگان و اولياى الهى، گشاده ‏رو بودن، بخشش كردن مال در راه خدا، گذشتن از خطاى ديگران، مدارا كردن با مردم، فروتن بودن با مؤمنان، به عدل و انصاف رفتار كردن، امانتدار بودن، پند و اندرز دادن برادران، ايجاد صلح و دوستى در ميان مؤمنان، بردبار بودن، نگه داشتن زبان از خطا و پيش دستى كردن در سلام.


== دوازدهم. بيزارى جستن از دشمنان خدا ==
== دوازدهم. بيزارى از دشمنان خدا ==
با توجه به اينكه دشمن خدا دشمن اولياء خدا و دشمن فرشتگان و فرستادگان خدا نيز مى ‏باشد، ما نبايد با دشمنان خدا دوست و با آنان به دوستى و مودت رفتار كنيم. نبايد با آنان هيچگونه رابطه عاطفى يا اجتماعى داشته باشيم، و نبايد اجازه بدهيم كه نامى و يا اثرى از آثار آنان حتى گوشه كوچكى از زندگى ما را به خودش اختصاص دهد.
برائت از جمله موارد اصول دین است که به بخش اعتقادی شریعت محمدی صلی الله علیه و آله اختصاص می یابد. برائت همان بغض قلبی نسبت به دشمنان خداست که در اصل امامت جای می گیرد. در حقیقت برائت در اصل توحید جای دارد؛ چرا که بغض قلبی در درجۀ اول باید نسبت به شرک و الحاد باشد؛ چنانچه قرآن کریم سخن از نعمتی به میان می آورد که نشان از بغض قلبی مؤمن دارد:
 
وَ اعْلَمُوا أَنَّ فيكُمْ رَسُولَ اللَّهِ لَوْ يُطيعُكُمْ في‏ كَثيرٍ مِنَ الْأَمْرِ لَعَنِتُّم‏ وَ لكِنَّ اللَّهَ حَبَّبَ إِلَيْكُمُ الْإيمانَ وَ زَيَّنَهُ في‏ قُلُوبِكُمْ وَ '''كَرَّهَ إِلَيْكُمُ الْكُفْرَ وَ الْفُسُوقَ‏ وَ الْعِصْيانَ''' أُولئِكَ هُمُ الرَّاشِدُون‏ [1]
 
دریافت قلبی کراهت و زشتی کفر و فسق و معصیت از سوی مؤمن زمینه را برای بغض و دشمنی قلبی فراهم آورده و این مقدمه ای است برای دوری از گناه و معصیت که پایه و مبنای آن کفر و شرک و الحاد است. جالب آنکه صدر آیه شریفه سخن از بطلان توقع مردم و بعض مؤمنین نسبت به تبعیت پیامبر از آنها دارد. آنچه باعث از بین رفتن چنین توقعی می شود، محبت قلبی مؤمن نسبت به ایمان و کراهت و بغض قلبی نسبت به کفر و فسق و عصیان می باشد. گویا آیه شریفه در مقام بیان مطلب مهمی است و آن اینکه اگر کراهت نسبت به کفر و معصیت در قلب آدمی جای نگیرد، افراد درگیر توقعی می شوند که خود از موارد کفر و فسق و عصیان است؛ چنانچه امام صادق علیه السلام در ذیل آیه شریفه سه مورد کفر و فسق و عصیان را به خلفای سه گانه تأویل فرموده اند. [2]
 
موضوع برائت از دشمنان اهل بیت که دشمنان خدا و رسول اند، از جایگاه ویژه ای در منابع وحیانی در مکتب قرآن و عترت برخوردار است، به طوری که اگر کسی ادعای محبت اهل بیت را داشته باشد، اما از دشمنان آن بزرگواران برائت نجوید، محبت ندارد:
 
وَ قِيلَ لِلصَّادِقِ علیه السلام: إِنَّ فُلَاناً يُوَالِيكُمْ إِلَّا أَنَّهُ يَضْعُفُ عَنِ الْبَرَاءَةِ مِنْ عَدُوِّكُمْ. فَقَالَ: «هَيْهَاتَ كَذَبَ مَنِ‏ ادَّعَى‏ مَحَبَّتَنَا وَ لَمْ يَتَبَرَّأْ مِنْ عَدُوِّنَا.» [3]
 
به امام صادق علیه السلام عرض شد: شخصی از دوستان شماست، اما برائت از دشمنان شما را ضعیف می داند. حضرت فرمودند: '''«هرگز! کسی که ادعای محبت ما را دارد و از دشمنان ما برائت نمی جوید، دروغ می گوید.»'''
 
از اصول اساسی روز غدیر، چنانچه از خطبه نبی مکرم اسلام صلی الله علیه و آله هویداست، مسئلۀ پذیرش و ایمان به ولایت اهل بیت عصمت و طهارت و انکار ولایت ائمۀ طاغوت و شیطان است؛ چرا که از اصول روشن عقلی است که این دو ولایت نمی توانند در یک جا با هم جمع شوند:
 
قَالَ عَلِيُّ بْنُ أَبِي طَالِبٍ علیه الصلاة و السلام:«لَا يَجْتَمِعُ‏ حُبُّنَا وَ حُبُّ عَدُوِّنَا فِي جَوْفِ إِنْسَانٍ؛ إِنَّ اللَّهَ لَمْ يَجْعَلْ لِرَجُلٍ مِنْ قَلْبَيْنِ فِي جَوْفِه.»‏[4]
 
امیر مؤمنان صلوات الله علیه فرمودند: «محبت ما و محبت دشمنان ما در قلب انسان جمع نمی شود؛ زیرا خداوند برای انسان دو قلب قرار نداده است.»
 
بنابراین یکی از اعمال مهم روز غدیر که از اساسی ترین اعمال این روز می تواند باشد و می توان آن را در برنامۀ جشن ها قرار داد، همین اظهار برائت از دشمنان امیر مؤمنان است که زمینه را برای قبولی اعمال و آداب روز غدیر فراهم می کند.
----[1] . الحجرات/7.
 
[2] . البرهان فی تفسیر القرآن؛ ج 5، ص 106.
 
[3] . بحارالأنوار؛ المجلسی؛ ج 27، ص 58.  


كسانى كه با مولاى متقيان حضرت على بن ابى ‏طالب و يازده فرزند معصومش‏ عليهم السلام به دشمنى پرداخته و ولايت آن بزرگواران را انكار كرده ‏اند، در حقيقت به دشمنى با خدا قيام كرده ‏اند، و ما در همه شؤون زندگى بايد از آنها بيزارى بجوييم. اين بيزارى جستن از دشمنان خدا و دشمنان برگزيدگان الهى نشانه ايمان است، و خدا نكند كه اين خصلت را از دست بدهيم!
[4] . تفسیر قمی؛ علی بن ابراهیم؛ ج 2، ص 171.  


== سيزدهم. توسعه بر عيال<ref>خطبه حضرت على‏ عليه السلام روز غدير. وسائل: ج ۷ باب ۱۴. </ref> ==
== سيزدهم. توسعه بر عيال<ref>خطبه حضرت على‏ عليه السلام روز غدير. وسائل: ج ۷ باب ۱۴. </ref> ==
خط ۱۹۱: خط ۲۰۳:
اميرالمؤمنين ‏عليه السلام: عودوا رحمكم اللَّه بعد انقضاء مجمعكم بالتوسعة على عيالكم<ref>بحار الانوار: ج ۹۷ ص ۱۱۷، به نقل از مصباح الزائر. </ref>: پس از پايان اجتماعتان، به سوى عيال خود بازگشته و در امور زندگى بر آنها توسعه دهيد.
اميرالمؤمنين ‏عليه السلام: عودوا رحمكم اللَّه بعد انقضاء مجمعكم بالتوسعة على عيالكم<ref>بحار الانوار: ج ۹۷ ص ۱۱۷، به نقل از مصباح الزائر. </ref>: پس از پايان اجتماعتان، به سوى عيال خود بازگشته و در امور زندگى بر آنها توسعه دهيد.


عن الحسن بن راشد، قال: قال ابوعبداللَّه‏ عليه السلام: ينبغى ان يوسّع الرجل فيه على عياله<ref>وسائل الشيعة: ج ۱۰ ص  ۴۴۲، به نقل از ثواب الاعمال.</ref>: شايسته است كه در روز غدير هر فردى بر افراد تحت تكلفش توسعه دهد.
امام صادق علیه السلام درباره توسعه مخارج زندگی بر اهل و عیال در روز غدیر می فرمایند:  
 
ينبغى ان يوسّع الرجل فيه على عياله<ref>وسائل الشيعة: ج ۱۰ ص  ۴۴۲، به نقل از ثواب الاعمال.</ref>: شايسته است كه در روز غدير هر فردى بر افراد تحت تكلفش توسعه دهد.
 
همچنین در فرمایش دیگری امام رضا علیه السلام فرموده اند:


حضرت امام رضاعليه السلام فرموده است: ... و هو اليوم الذى يزيد اللَّه فى حال من عبد فيه و وسّع على عياله و نفسه و اخوانه، و يعتقه اللَّه من النار: <ref>اقبال الاعمال: ص ۷۷۸، و در چاپ ديگر: ج ۲ ص ۲۶۰، به نقل از كتاب النشر و الطى.</ref>
«و هو اليوم الذى يزيد اللَّه فى حال من عبد فيه و وسّع على عياله و نفسه و اخوانه، و يعتقه اللَّه من النار<ref>اقبال الاعمال: ص ۷۷۸، و در چاپ ديگر: ج ۲ ص ۲۶۰، به نقل از كتاب النشر و الطى.</ref>


روز غدير آن روزى است كه خداوند بر حال عبادتِ كسى كه او را در آن روز پرستش كند مى‏افزايد، و رزق كسى او را كه در آن روز بر عيال و خود و برادرانش در هزينه خورد و خوراك گشايش داده افزون كند، و او را از آتش دوزخ نجات دهد.
روز غدير آن روزى است كه خداوند بر حال عبادتِ كسى كه او را در آن روز پرستش كند مى ‏افزايد، و رزق كسى او را كه در آن روز بر عيال و خود و برادرانش در هزينه خورد و خوراك گشايش داده افزون كند، و او را از آتش دوزخ نجات دهد.


== چهاردهم. اطعام مؤمنين<ref>خطبه اميرالمؤمنين‏ عليه السلام در غدير. الاقبال: ص ۴۷۵  - ۴۶۵. مصباح الزائر: فصل هفتم.</ref> ==
== چهاردهم. اطعام مؤمنين<ref>خطبه اميرالمؤمنين‏ عليه السلام در غدير. الاقبال: ص ۴۷۵  - ۴۶۵. مصباح الزائر: فصل هفتم.</ref> ==
خط ۲۳۰: خط ۲۴۶:


== شانزدهم. ديدار مؤمنين با يكديگر ==
== شانزدهم. ديدار مؤمنين با يكديگر ==
از نام‏هاى روز غدير «يوم الجمع الشمهود» است.<ref>خطبه اميرالمؤمنين‏ عليه السلام در روز عيد غدير در كوفه. </ref>
از آنجا که ایمان باعث رأفت الهی در قلب می شود و محبت خدا، محبت اهل ایمان را شکل می دهد، جامعۀ ایمانی بر محوریت ایمان و محبت خدا و اولیای الهی دور یکدیگر جمع می شوند. یکی از روزهایی که برای اهل ایمان شایسته است که اجتماع خود را بر محوریت ایمان و اعتقاد خود به ظهور برسانند، روز غدیر است. بر همین اساس به ما دستور داده اند که در این روز به دیدار یکدیگر برویم:
 
همچنين اميرالمؤمنين‏ عليه السلام  در خطبه غدير در روز جمعه مصادف با غدير در كوفه فرمودند: و اجمعوا يجمع اللَّه شملكم<ref>خطبه اميرالمؤمنين ‏عليه السلام در روز عيد غدير در كوفه. بحار الانوار: ج ۹۷ ص ۱۱۷، به نقل از مصباح الزائر. </ref>:
 
(در روز غدير) اجتماع كنيد كه خداوند پريشانى و پراكندگى شما را جمع خواهد كرد.


مجالس دسته جمعى، مخصوصاً در چنين روزى كه اعلان ولايت و حقانيت اميرالمؤمنين‏ عليه السلام است، بسيار ممدوح و نيكو و باعث تعظيم شعائر اللَّه و شادى اهل‏بيت‏ عليهم السلام و باعث تعظيم شيعه و عظمت فرقه ناجيه است.
امیر مؤمنان در خطبۀ روز غدیر فرمودند: (در روز غدير) اجتماع كنيد كه خداوند پريشانى و پراكندگى شما را جمع خواهد كرد.» [1]


اميرالمؤمنين‏ عليه السلام فرمود: و اجتمعوا يجمع اللَّه شملكم<ref>بحار الانوار: ج ۹۷ ص ۱۱۷، به نقل از مصباح الزائر.</ref>: (در روز غدير) اجتماع كنيد كه خداوند پريشانى و پراكندگى شما را جمع خواهد كرد.
قطعاً لازمۀ چنین اجتماعاتی، دیدار مؤمنین با یکدیگر خواهد بود که آثار و برکات بسیاری را برای آنها خواهد داشت:


همچنين امام رضاعليه السلام فرمود: من زار فيه مؤمناً ادخل اللَّه قبره سبعين نوراً، و وسّع فى قبره، و يزور قبره كل يوم سبعون الف ملك، و يبشّرونه بالجنة<ref>اقبال الاعمال: ص ۷۷۸، به نقل از كتاب النشر و الطى. </ref>:
امام رضا علیه السلام می فرمایند: «هر كس در روز غدير به ديدار مؤمنى برود خداوند به قبر او هفتاد نور وارد مى‏كند، قبرش را وسعت مى‏بخشد، و هر روز هفتاد هزار فرشته قبر او را زيارت كرده و او را به بهشت بشارت مى‏ دهند.»[2]
----[1] . مصباح المتهجد؛ الطوسی؛ ج 2، ص 757.  


هر كس در روز غدير به ديدار مؤمنى برود خداوند به قبر او هفتاد نور وارد مى‏كند، قبرش را وسعت مى‏بخشد، و هر روز هفتاد هزار فرشته قبر او را زيارت كرده و او را به بهشت بشارت مى‏ دهند.
[2]. إقبال الأعمال؛ إبن طاوس؛ ج 1، ص 465.


== هفدهم. احسان كردن به مؤمنين<ref>خطبه حضرت على‏ عليه السلام در روز غدير. وسائل: ج ۷ ب ۱۴.</ref> ==
== هفدهم. احسان كردن به مؤمنين<ref>خطبه حضرت على‏ عليه السلام در روز غدير. وسائل: ج ۷ ب ۱۴.</ref> ==
خط ۳۳۷: خط ۳۵۰:
شايسته است كه در روز غدير با پيوند با خويشاوندان به خداوند تقرّب جوييد، زيرا پيامبران الهى‏ عليهم السلام وقتى اوصياء خود را اقامه مى‏ كردند اين عمل را انجام داده و به اين عمل امر مى‏ كردند.
شايسته است كه در روز غدير با پيوند با خويشاوندان به خداوند تقرّب جوييد، زيرا پيامبران الهى‏ عليهم السلام وقتى اوصياء خود را اقامه مى‏ كردند اين عمل را انجام داده و به اين عمل امر مى‏ كردند.


== بيستم. زيارت مؤمنين<ref>خطبه حضرت على‏ عليه السلام در روز غدير. الكافى: ج ۲ ص ۱۸۶ ح ۲. الاقبال: ص ۴۶۵، و در چاپ ديگر: ج ۲ ص ۲۶۰. </ref> ==
== بيست. مصافحه كردن<ref>خطبه اميرالمؤمنين‏ عليه السلام در روز غدير. وسائل الشيعة: ج ۱۰ ص ۴۴۵، به نقل از مصباح المتهجد.</ref> ==
در كلمات ائمه معصومين‏ عليهم السلام براى ديد و بازديد برادران دينى ثواب‏هاى بسيارى ذكر شده است. تا آنجا كه زائر خدا محسوب شده است. حتى اگر براى ديدن برادر دينى تا در منزل برود ولى او در منزل نباشد، باز ثواب براى او حساب مى‏ شود و در رفت و برگشت گناهان او آمرزيده مى‏ شود.
یکی از آداب دیدار مؤمنین با یکدیگر، مصافحه یا همان دست دادن است. مستحب است که مؤمنین در وقت دیدار سلام کرده و با یکدیگر دست داده و دست هم را به مهربانی بفشارند.  
 
ديدار برادران مؤمن همراه با ذكر و ياد پيشوايان معصوم ‏عليهم السلام و نقل گفتار آنان از آداب بسيار پسنديده مى‏ باشد. زيرا نشانه دوستى با خاندان نبوت، و دوستى با دوستان آنان و دشمنى با دشمنان آنان است. يكى از مظاهر دوستى، به ديدار مؤمنان رفتن است، به ويژه در روز عيد غدير.
 
حضرت صادق‏ عليه السلام فرموده است: تزاوروا، فان فى زيارتكم احياءاً لقلوبكم و ذكراً لاحاديثنا، و احاديثنا تعطف بعضكم على بعض. فان اخذتم بها رشدتم و نجوتم، و ان تركتموها ضللتم و هلكتم. فخذوا بها و انا بنجاتكم زعيم:
 
به ديدار يكديگر برويد كه در ديدار شما زنده شدن دل‏هايتان و يادى براى گفتار ماست، و گفتار ما شما را به هم معطوف مى‏سازد. اگر به آنها عمل كنيد هدايت و نجات مى‏يابيد، و اگر آنها را ترك كنيد گمراه و هلاك خواهيد شد. به آنها عمل كنيد كه من ضامن نجات شما هستم.
 
در روز غدير نيز به خاطر اين نعمت عظيمى كه خداوند متعال بر برندگان خود عنايت فرموده و تعظيم اين روز -  كه تعظيم شعائر اللَّه است -  در احاديث و روايات و خطبه اميرالمؤمنين ‏عليه السلام ما را امر به زيارت مؤمنين نموده‏اند.
 
امام رضاعليه السلام مى ‏فرمايد: من زار فيه مؤمناً ادخل اللَّه قبره سبعين نوراً، و وسّع فى قبره، و يزوره فى قبره كل يوم سبعون الف ملك، و يبشّرونه بالجنة:


هر كس مؤمنى را در اين روز زيارت كند، خداوند بر قبر او هفتاد نور وارد مى‏ كند، و قبر او را وسيع نمايد، و هر روز در قبرش او را هفتاد هزار ملك زيارت مى‏ كنند و او را به بهشت بشارت مى‏ دهند.
امیر مؤمنان در خطبه ای که در روز غدیر ایراد فرمودند، به این نکته تذکر دادند:


همچنين امام رضاعليه السلام نيز از اين روز به «يوم الوصول الى رحمة اللَّه» روز رسيدن به رحمت خدا و «يوم التودّد» روز دوستى كردن ياد فرموده است.
«اذا تلاقيتم فتصافحوا بالتسليم.»


== بيست و يكم. مصافحه كردن<ref>خطبه اميرالمؤمنين‏ عليه السلام در روز غدير. وسائل الشيعة: ج ۱۰ ص ۴۴۵، به نقل از مصباح المتهجد.</ref> ==
«هنگامى  كه (در روز غدير) يكديگر را ملاقات كرديد، همراه با سلام به يكديگر دست دهيد.»
يكى از سنن دينى مصافحه و دست دادن است. هنگام سلام مستحب است دست يكديگر را در دست بگيرند و فشار دهند.<ref>وسائل: ج ۷ ب ۱۴ ح ۱۱.</ref>


اگر دو نفر براى رفع اختلاف با يكديگر مصافحه يا معانقه كنند، هنگامى كه دست از دست يكديگر مى‏ كشند گناهانشان ريخته مى‏ شود.
همچنین امام رضا علیه السلام در بیان نورانی خود در روز عید غدیر بیان داشتند:


اميرالمؤمنين ‏عليه السلام: اذا تلاقيتم فتصافحوا بالتسليم هنگامى  كه در روز غدير يكديگر را ملاقات كرديد، همراه با سلام به يكديگر دست دهيد
«اذا تلاقيتم فتصافحوا بألسنتکم، و تهانوا النعمة فى هذا اليوم.»


درباره روز غدير، امام رضاعليه السلام مى ‏فرمايد: اذا تلاقيتم فتصافحوا بالتسليم، و تهانوا النعمة فى هذا اليوم:
«هنگامى  كه (در روز غدير) يكديگر را ملاقات كرديد، با زبان هایتان به یکدیگر دست دهید و این نعمت را در این روز به هم تبریک بگویید.»


هر گاه در اين روز با يكديگر ملاقات كرديد سلام خود را با مصافحه همراه كنيد، و نعمت روز غدير را به يكديگر تبريك بگوييد.
تعبیر با زبانهایتان به یکدیگر دست دهید یک تعبیر کنایی است. کنایه از این است که با گرمی و رویی گشاده با یکدیگر مواجه شوید؛ چرا که دست دادن نشان از دلگرمی مؤمنین نسبت به یکدیگر دارد.  


== بيست و دوم. ديدار با امام‏ عليه السلام يا علما<ref>خطبه اميرالمؤمنين‏ عليه السلام در روز غدير. وسائل: ج ۷ ب ۱۴ ح ۳.</ref> ==
== بيست و یکم. ديدار با امام‏ عليه السلام يا علما<ref>خطبه اميرالمؤمنين‏ عليه السلام در روز غدير. وسائل: ج ۷ ب ۱۴ ح ۳.</ref> ==
در روز غدير، شيعيان و بزرگان به ديدن امام خود مشرف مى ‏شدند.   
در روز غدير، شيعيان و بزرگان به ديدن امام خود مشرف مى ‏شدند.   


خط ۳۷۲: خط ۳۷۴:
سيره شيعه از قديم الايام چنين بوده كه بعد از غيبت حضرت صاحب ‏الامرعليه السلام، در ايام مخصوص به ديدن علما و به خصوص سادات بنى ‏الزهراعليها السلام و بنى على‏ عليه السلام مشرف مى‏ شدند. اين سنت حسنه تا زمان ما در اكثر شهرهاى شيعه‏ نشين ادامه دارد.
سيره شيعه از قديم الايام چنين بوده كه بعد از غيبت حضرت صاحب ‏الامرعليه السلام، در ايام مخصوص به ديدن علما و به خصوص سادات بنى ‏الزهراعليها السلام و بنى على‏ عليه السلام مشرف مى‏ شدند. اين سنت حسنه تا زمان ما در اكثر شهرهاى شيعه‏ نشين ادامه دارد.


== بيست و سوم. عطر زدن<ref>بحار الانوار: ج ۹۸ ص ۳۰۱، به نقل از اقبال الاعمال.</ref> ==
== بيست و دوم. عطر زدن<ref>بحار الانوار: ج ۹۸ ص ۳۰۱، به نقل از اقبال الاعمال.</ref> ==
عن ابى ‏الحسن الليثى، عن ابى ‏عبداللَّه جعفر بن محمدعليه السلام، انه قال لمن حضره من مواليه و شيعته: فاذا كان صبيحة ذلك اليوم، وجب ان يلبس المؤمن انظف ثيابه و افخرها، و يتطيّب امكانه:  
عن ابى ‏الحسن الليثى، عن ابى ‏عبداللَّه جعفر بن محمدعليه السلام، انه قال لمن حضره من مواليه و شيعته: فاذا كان صبيحة ذلك اليوم، وجب ان يلبس المؤمن انظف ثيابه و افخرها، و يتطيّب امكانه:  


حضرت صادق‏ عليه السلام در حضور جمعى از دوستان و شيعيان خويش فرمود: هنگامى كه صبح روز غدير شد، مؤمن بايد تميزترين و فاخرترين لباس‏ هايش را پوشيده و خود را در حد تواناييش معطر سازد.
حضرت صادق‏ عليه السلام در حضور جمعى از دوستان و شيعيان خويش فرمود: هنگامى كه صبح روز غدير شد، مؤمن بايد تميزترين و فاخرترين لباس‏ هايش را پوشيده و خود را در حد تواناييش معطر سازد.


== بيست و چهارم. مهربانى به يكديگر<ref>بحار الانوار: ج ۹۷ ص ۱۱۷، به نقل از مصباح الزائر. </ref> ==
== بيست و سوم. مهربانى به يكديگر<ref>بحار الانوار: ج ۹۷ ص ۱۱۷، به نقل از مصباح الزائر. </ref> ==
عن اميرالمؤمنين ‏عليه السلام: و التعاطف فيه يقتضى رحمة اللَّه و عطفه:
عن اميرالمؤمنين ‏عليه السلام: و التعاطف فيه يقتضى رحمة اللَّه و عطفه: