پرش به محتوا

راویان نزول آیه تبلیغ در غدیر: تفاوت میان نسخه‌ها

خط ۱۳۹: خط ۱۳۹:


=== ۱۶. محمود بن احمد بن موسى بن احمد بن حسين بن يوسف بن محمود عَينى حنفى، ابومحمد، ابوالثناء، بدرالدين (ت ۷۶۲ -  م ۸۵۵ ق) ===
=== ۱۶. محمود بن احمد بن موسى بن احمد بن حسين بن يوسف بن محمود عَينى حنفى، ابومحمد، ابوالثناء، بدرالدين (ت ۷۶۲ -  م ۸۵۵ ق) ===
بدرالدين عينى در «عمدة القارى فى صحيح البخارى» نزول آيه تبليغ در واقعه روز غدير را از ابوسعيد خُدرى و از ابوجعفر محمد بن على بن حسين روايت كرده است. همچنين عينى به شش قول ديگر از مقاتل و زمخشرى و ابن‏جوزى و نيز ثعلبى از حسن بصرى اشاره كرده است. ولى نكته اينجاست كه عينى قول به نزول آيه در روز غدير خم در فضل على‏عليه السلام را بر ديگر اقوال مقدّم داشته است. همچنين عَينى در ادامه، قول امام باقرعليه السلام را -  كه نزول آيه تبليغ در غدير است -  را نقل كرده است.××× ۱ عمدة القارى شرح صحيح بخارى ۲۰۶ / ۱۸، كتاب التفسير. ×××
بدرالدين عينى در «عمدة القارى فى صحيح البخارى» نزول آيه تبليغ در واقعه روز غدير را از ابوسعيد خُدرى و از ابوجعفر محمد بن على بن حسين روايت كرده است. همچنين عينى به شش قول ديگر از مقاتل و زمخشرى و ابن‏ جوزى و نيز ثعلبى از حسن بصرى اشاره كرده است. ولى نكته اينجاست كه عينى قول به نزول آيه در روز غدير خم در فضل على‏ عليه السلام را بر ديگر اقوال مقدّم داشته است. همچنين عَينى در ادامه، قول امام باقرعليه السلام را -  كه نزول آيه تبليغ در غدير است -  را نقل كرده است. <ref>عمدة القارى شرح صحيح بخارى ۲۰۶ / ۱۸، كتاب التفسير.</ref>


شمس ‏الدين سخاوى و سيوطى و محمود بن سليمان كفوى و زُرقانى مالكى و ازنيقى و كاتب چَلَبى <ref>الذيل الطاهر (مخطوط، از اين كتاب نسخه‏ اى -  كه دست‏خط مؤلف در آن هست -  در كتابخانه مرحوم ميرحامدحسين نگهدارى مى‏ شود) . حسن المحاضرة: ج ۱ ص ۴۷۳. بُغيَة الوُعاة فى طبقات اللغويّين و النُحاة: ج ۲ ص ۲۷۵. كتاب الاعلام الاخيار من فقهاء مذهب النعمان المختار (مخطوط) . شرح المواهب اللدنيّة: ج ۱ ص ۵۸ . مدينة العلوم. كشف الظنون، ج ۱ ص ۵۴۸ .</ref>: او را توثيق كرده و بسيار ستوده ‏اند، به خصوص در ادبيات عرب و تاريخ و لغت و حديث و فقه.


شمس‏الدين سخاوى و سيوطى و محمود بن سليمان كفوى و زُرقانى مالكى و ازنيقى و كاتب چَلَبى××× ۲ الذيل الطاهر )مخطوط، از اين كتاب نسخه‏اى -  كه دست‏خط مؤلف در آن هست -  در كتابخانه مرحوم ميرحامدحسين نگهدارى مى‏شود( . حسن المحاضرة: ج ۱ ص ۴۷۳. بُغيَة الوُعاة فى طبقات اللغويّين و النُحاة: ج ۲ ص ۲۷۵. كتاب الاعلام الاخيار من فقهاء مذهب النعمان المختار )مخطوط( . شرح المواهب اللدنيّة: ج ۱ ص ۵۸ . مدينة العلوم. كشف الظنون، ج ۱ ص ۵۴۸ . ×××: او را توثيق كرده و بسيار ستوده‏اند، به خصوص در ادبيات عرب و تاريخ و لغت و حديث و فقه.
وى پسر قاضى شهاب ‏الدين است و گاهى ابن‏ عَينى گفته مى‏ شود. كمال شمنى و ارغون شاه تيدمرى از او روايت كرده ‏اند. علاء پسر خطيب ناصريّه در تاريخش و جلال‏ الدين سيوطى در كتابش «حسن المحاضرة» وى را توثيق كرده و ستوده ‏اند.


از تأليفات او است: فتح البارى (شرح بخارى) ، شرح شواهد، شرح معانى الآثار، شرح هدايه، شرح كنز، شرح مجمع، شرح درر البحار و طبقات الحنفية.


وى پسر قاضى شهاب‏الدين است و گاهى ابن‏عَينى گفته مى‏شود. كمال شمنى و ارغون شاه تيدمرى از او روايت كرده‏اند. علاء پسر خطيب ناصريّه در تاريخش و جلال‏الدين سيوطى در كتابش »حسن المحاضرة« وى را توثيق كرده و ستوده‏اند.
مولوى حيدرعلى فيض ‏آبادى در «منتهى الكلام» در احتجاج مقابل اماميه به سخنان عَينى استناد كرده و «عمدة القارى» شرح او بر بخارى را ستوده است. پس در نزول آيه تبليغ هم قول او پذيرفته است.


=== ۱۷. عبدالرحمن بن ابى ‏بكر سُيوطى، جلال ‏الدين(۹۱۱ق) ===
جلال‏ الدين سيوطى در «الدرّ المنثور» نزول آيه تبليغ در واقعه غدير خم و در فضيلت اميرالمؤمنين‏ عليه السلام را از ابن ‏ابى‏ حاتم و ابن‏ مردويه و ابن‏ عساكر از ابوسعيد خُدرى روايت كرده است. وى همچنين پنج حديث ديگر در مورد نزول آيه تبليغ بدون ذكر شأن نزول آن نقل كرده است.<ref>الدرّ المنثور فى التفسير بالمأثور: ج ۲ ص ۲۹۸.</ref> و اما روايت سيوطى در سبب نزول آيه تبليغ در روز غدير در كتاب «الدرّ المنثور» به وجوهى معتبر است:


از تأليفات او است: فتح البارى )شرح بخارى( ، شرح شواهد، شرح معانى الآثار، شرح هدايه، شرح كنز، شرح مجمع، شرح درر البحار و طبقات الحنفية.
۱. سياق گفتار سيوطى چنين است است كه او از ميان اقوال، اين قول را حق مى‏ دانسته است، زيرا قول ديگرى را نقل نكرده است.


۲. سيوطى در خطبه كتاب «الدرّ المنثور» تصريح كرده كه اخبار و احاديثى كه وى در ذيل آيات آورده از كتاب‏ هاى معتبر استخراج شده است.


مولوى حيدرعلى فيض‏آبادى در »منتهى الكلام« در احتجاج مقابل اماميه به سخنان عَينى استناد كرده و »عمدة القارى« شرح او بر بخارى را ستوده است. پس در نزول آيه تبليغ هم قول او پذيرفته است.
۳. كتاب «الدرّ المنثور» از تفسيرهاى مقبول و مشهورى است كه دهلوى در رساله «اصول الحديث» در كنار تفاسير بسيار معتبر از آن ياد كرده و سپس گفته كه اين جامع‏ ترين آنهاست.


۴. سيوطى در موارد متعدد در «الدرّ المنثور» به ضعف خبر تصريح كرده است. اين نشان مى‏ دهد كه اگر حديثى نزد او ضعيف باشد به ضعف آن هشدار مى‏ دهد، و در اين مورد هيچ تضعيفى نكرده است.


۱۷. عبدالرحمن بن ابى‏بكر سُيوطى، جلال‏الدين
۵ . بزرگان حديث و كلام اهل‏ سنت بسيار به احاديث «الدرّ المنثور» استناد و احتجاج كرده ‏اند. از جمله: سيف ‏اللَّه بن اسداللَّه ملتانى در «تنبيه السفيه» كتاب «الدرّ المنثور» را در شمار كتاب‏ هاى بسيار مهم ذكر كرده، و افزوده كه اين كتاب از مصادر «تحفه اثناعشريّه» از كتب اهل‏سنت است.


جلال‏الدين سيوطى در »الدرّ المنثور« نزول آيه تبليغ در واقعه غدير خم و در فضيلت اميرالمؤمنين‏عليه السلام را از ابن‏ابى‏حاتم و ابن‏مردويه و ابن‏عساكر از ابوسعيد خُدرى روايت كرده است. وى همچنين پنج حديث ديگر در مورد نزول آيه تبليغ بدون ذكر شأن نزول آن نقل كرده است.××× ۱ الدرّ المنثور فى التفسير بالمأثور: ج ۲ ص ۲۹۸. ××× و اما روايت سيوطى در سبب نزول آيه تبليغ در روز غدير در كتاب »الدرّ المنثور« به وجوهى معتبر است:
همچنين در «الشوكة العمريّة» اثر محمد رشيدالدين خان شاگرد دهلوى آمده كه «الدرّ المنثور» در كتب تفسيرى اهل‏ سنت مشتمل بر اخبار تفسيرى وارده از اميرالمؤمنين و ائمه اهل‏ بيت‏ عليهم السلام است.


۶ . اضافه بر اين، به طور كلى دهلوى در كتابش «تحفه اثنى‏ عشريه» دانشمندان و محدثان اهل ‏سنت را به تقوى و عدالت و ديانت مشهور مى‏ داند.<ref>تحفه اثناعشريه: باب يازدهم و در جواب طعن هشتم از مطاعن صحابه.</ref>


۱. سياق گفتار سيوطى چنين است است كه او از ميان اقوال، اين قول را حق مى‏دانسته است، زيرا قول ديگرى را نقل نكرده است.
بنابراين، همه مناقشات دهلوى و غير او در اسانيد احاديث فضائل اميرالمؤمنين‏ عليه السلام كه محدثان اهل‏ سنت آنها را روايت و پيشوايان و حافظان در كتاب‏ هاى معتبرشان نقل كرده ‏اند از اعتبار فرو مى ‏افتد. يكى از اين اخبار حديث نزول آيه تبليغ در روز غدير در فضيلت اميرالمؤمنين‏ عليه السلام است.


=== ۱۸. محمد محبوب عالم بن صفى‏ الدين جعفر، بدر عالم (م۱۰۱۴) ===
محبوب عالم نزول آيه تبليغ در غدير خم را در كتاب مشهور «تفسير شاهى» آورده است. در تفسير نيشابورى نزول آيه تبليغ در غدير خم را از ابوسعيد خُدرى و ابن ‏عباس و براء بن عازب و امام باقرعليه السلام نقل كرده و سپس مى‏ گويد: محبوب عالم اين روايت را نقل كرده و روايتى كه مخالف آن باشد نقل نكرده است.


۲. سيوطى در خطبه كتاب »الدرّ المنثور« تصريح كرده كه اخبار و احاديثى كه وى در ذيل آيات آورده از كتاب‏هاى معتبر استخراج شده است.
دهلوى در كتاب تحفه اثنى ‏عشريه به اعتبار «تفسير شاهى» تصريح كرده و رواياتى كه او از اهل‏ بيت‏ عليهم السلام نقل شده را «مضبوطه» خوانده است.<ref>تحفه اثناعشريه: ص ۱۱۱، باب سوم.</ref>همچنين شاگرد دهلوى محمد رشيدالدين خان دهلوى در بيان اينكه تفاسير اهل‏ سنت آكنده از روايات امام على بن موسى الرضاعليه السلام است، از «تفسير شاهى» و تفسير فخر رازى ياد كرده است. از اين سخن نيز روشن مى‏ گردد كه «تفسير شاهى» نزد اهل ‏تسنن از تفاسير مشهور و معتبر است.


=== ۱۹. عبدالوهاب بن محمد بن رفيع ‏الدين احمد بخارى، حاج عبدالوهاب (ت ۸۶۹ - م ۹۳۲ ق) ===
حاج عبدالوهاب در تفسيرش نزول آيه تبليغ در واقعه غدير را از براء بن عازب روايت كرده، و مى ‏گويد كه اين خبر را ابونعيم و ثعالبى در روايت كرده ‏اند. حاج عبدالوهّاب از بزرگان اهل‏ سنت است. شيخ عبدالحقّ دهلوى در «اخبار الاخيار» و سيد محمد بن سيد جلال در «تذكرة الابرار» شرح حال وى را نوشته و او را بسيار ستوده ‏اند. <ref>اخبار الاخيار: ص ۲۰۶. همچنين براى شرح حال وى ر.ک: نزهة الخواطر: ج ۴ ص ۲۲۳.</ref>


۳. كتاب »الدرّ المنثور« از تفسيرهاى مقبول و مشهورى است كه دهلوى در رساله »اصول الحديث« در كنار تفاسير بسيار معتبر از آن ياد كرده و سپس گفته كه اين جامع‏ترين آنهاست.
=== ۲۰. عطاءاللَّه بن فضل ‏اللَّه شيرازى حسينى، جمال ‏الدين محدّث ‌(م۹۲۷) ===
جمال ‏الدين محدّث در «الاربعين فى فضائل اميرالمؤمنين‏ عليه السلام» خبر نزول آيه تبليغ در غدير خم را همراه با نقل حديث غدير گفته از ابن عباس روايت كرده است.<ref>الاربعين فى فضائل اميرالمؤمنين‏ عليه السلام (مخطوط)</ref> .  جمال محدّث در خطبه كتاب «اربعين» به اعتبار احاديث كتابش تصريح كرده است.


=== ۲۱. شهاب‏ الدين احمد(۱۹۳۰ – ۲۰۲۲میلادی) ===
شهاب‏ الدين در «توضيح الدلائل على ترجيح الفضائل» احمد ذيل آيات نازل شده درباره اميرالمؤمنين ‏عليه السلام، نزول آيه تبليغ در واقعه غدير خم را روايت كرده است. همچنين از ابوالجارود از حمزه (ابوجعفر) روايت شده كه اين آيه درباره ولايت نازل شده است. در ادامه نيز از عبداللَّه بن مسعود نزول آيه تبليغ را بدون شأن نزول آن نقل كرده است. <ref>توضيح الدلائل على ترجيح الفضائل (مخطوط) .</ref>


۴. سيوطى در موارد متعدد در »الدرّ المنثور« به ضعف خبر تصريح كرده است. اين نشان مى‏دهد كه اگر حديثى نزد او ضعيف باشد به ضعف آن هشدار مى‏دهد، و در اين مورد هيچ تضعيفى نكرده است.
ضمناً شهاب ‏الدين احمد در عنوان بابى كه در آن آيات نازل شده درباره اميرالمؤمنين‏ عليه السلام را آورده، تصريح كرده كه از بين اقوال صحيح ‏ترين را آورده است. همچنين شهاب ‏الدين احمد در خطبه كتابش گفته كه احاديث روايت شده در آن صحيح‏ ترين‏ هاست.


=== ۲۲. محمد بن معتمدخان حارثى بدخشانى، ميرزا(متوفای۱۱۲۶ق) ===
بدخشانى در «مفتاح النجا» نزول آيه تبليغ در غدير خم درباره على‏ عليه السلام را از ابن‏ مَردَوَيه از ابن‏ مسعود و ابوسعيد خدرى و نيز از رَسعَنى به سندش از ابن‏ عباس نقل كرده است. <ref>مفتاح النجا فى مناقب آل ‏العباعليهم السلام (مخطوط) .</ref>


۵ . بزرگان حديث و كلام اهل‏سنت بسيار به احاديث »الدرّ المنثور« استناد و احتجاج كرده‏اند. از جمله: سيف‏اللَّه بن اسداللَّه ملتانى در »تنبيه السفيه« كتاب »الدرّ المنثور« را در شمار كتاب‏هاى بسيار مهم ذكر كرده، و افزوده كه اين كتاب از مصادر »تحفه اثناعشريّه« از كتب اهل‏سنت است.
محمد رشيدالدين خان دهلوى و مولوى حيدر على فيض ‏آبادى <ref>ايضاح لطافة المقال. ازالة الغين.</ref> : وى را ستوده ‏اند و از علما مى‏ دانند.


 
== پانویس ==
همچنين در »الشوكة العمريّة« اثر محمد رشيدالدين خان شاگرد دهلوى آمده كه »الدرّ المنثور« در كتب تفسيرى اهل‏سنت مشتمل بر اخبار تفسيرى وارده از اميرالمؤمنين و ائمه اهل‏بيت‏عليهم السلام است.
 
 
۶ . اضافه بر اين، به طور كلى دهلوى در كتابش »تحفه اثنى‏عشريه« دانشمندان و محدثان اهل‏سنت را به تقوى و عدالت و ديانت مشهور مى‏داند.××× ۲ تحفه اثناعشريه: باب يازدهم و در جواب طعن هشتم از مطاعن صحابه. ×××
 
بنابراين، همه مناقشات دهلوى و غير او در اسانيد احاديث فضائل اميرالمؤمنين‏عليه السلام كه محدثان اهل‏سنت آنها را روايت و پيشوايان و حافظان در كتاب‏هاى معتبرشان نقل كرده‏اند از اعتبار فرو مى‏افتد. يكى از اين اخبار حديث نزول آيه تبليغ در روز غدير در فضيلت اميرالمؤمنين‏عليه السلام است.
 
 
۱۸. محمد محبوب عالم بن صفى‏الدين جعفر، بدر عالم
 
محبوب عالم نزول آيه تبليغ در غدير خم را در كتاب مشهور »تفسير شاهى« آورده است. در تفسير نيشابورى نزول آيه تبليغ در غدير خم را از ابوسعيد خُدرى و ابن‏عباس و براء بن عازب و امام باقرعليه السلام نقل كرده و سپس مى‏گويد: محبوب عالم اين روايت را نقل كرده و روايتى كه مخالف آن باشد نقل نكرده است.
 
 
دهلوى در كتاب تحفه اثنى‏عشريه به اعتبار »تفسير شاهى« تصريح كرده و رواياتى كه او از اهل‏بيت‏عليهم السلام نقل شده را »مضبوطه« خوانده است.××× ۱ تحفه اثناعشريه: ص ۱۱۱، باب سوم. ××× همچنين شاگرد دهلوى محمد رشيدالدين خان دهلوى در بيان اينكه تفاسير اهل‏سنت آكنده از روايات امام على بن موسى الرضاعليه السلام است، از »تفسير شاهى« و تفسير فخر رازى ياد كرده است. از اين سخن نيز روشن مى‏گردد كه »تفسير شاهى« نزد اهل‏تسنن از تفاسير مشهور و معتبر است.
 
 
۱۹. عبدالوهاب بن محمد بن رفيع‏الدين احمد بخارى، حاج عبدالوهاب )ت ۸۶۹ - م ۹۳۲ ق(
 
حاج عبدالوهاب در تفسيرش نزول آيه تبليغ در واقعه غدير را از براء بن عازب روايت كرده، و مى‏گويد كه اين خبر را ابونعيم و ثعالبى در روايت كرده‏اند. حاج عبدالوهّاب از بزرگان اهل‏سنت است. شيخ عبدالحقّ دهلوى در »اخبار الاخيار« و سيد محمد بن سيد جلال در »تذكرة الابرار« شرح حال وى را نوشته و او را بسيار ستوده‏اند.××× ۲ اخبار الاخيار: ص ۲۰۶. همچنين براى شرح حال وى ر.ك: نزهة الخواطر: ج ۴ ص ۲۲۳. ×××
 
۲۰. عطاءاللَّه بن فضل‏اللَّه شيرازى حسينى، جمال‏الدين محدّث
 
جمال‏الدين محدّث در »الاربعين فى فضائل اميرالمؤمنين‏عليه السلام« خبر نزول آيه تبليغ در غدير خم را همراه با نقل حديث غدير گفته از ابن‏عباس روايت كرده است.××× ۱ الاربعين فى فضائل اميرالمؤمنين‏عليه السلام )مخطوط( . ××× جمال محدّث در خطبه كتاب »اربعين« به اعتبار احاديث كتابش تصريح كرده است.
 
 
۲۱. شهاب‏الدين احمد
 
شهاب‏الدين در »توضيح الدلائل على ترجيح الفضائل« احمد ذيل آيات نازل شده درباره اميرالمؤمنين‏عليه السلام، نزول آيه تبليغ در واقعه غدير خم را روايت كرده است. همچنين از ابوالجارود از حمزه )ابوجعفر( روايت شده كه اين آيه درباره ولايت نازل شده است. در ادامه نيز از عبداللَّه بن مسعود نزول آيه تبليغ را بدون شأن نزول آن نقل كرده است.××× ۲ توضيح الدلائل على ترجيح الفضائل )مخطوط( . ×××
 
 
ضمناً شهاب‏الدين احمد در عنوان بابى كه در آن آيات نازل شده درباره اميرالمؤمنين‏عليه السلام را آورده، تصريح كرده كه از بين اقوال صحيح‏ترين را آورده است. همچنين شهاب‏الدين احمد در خطبه كتابش گفته كه احاديث روايت شده در آن صحيح‏ترين‏هاست.
 
 
۲۲. محمد بن معتمدخان حارثى بدخشانى، ميرزا
 
بدخشانى در »مفتاح النجا« نزول آيه تبليغ در غدير خم درباره على‏عليه السلام را از ابن‏مَردَوَيه از ابن‏مسعود و ابوسعيد خدرى و نيز از رَسعَنى به سندش از ابن‏عباس نقل كرده است.××× ۳ مفتاح النجا فى مناقب آل‏العباعليهم السلام )مخطوط( . ×××
 
 
محمد رشيدالدين خان دهلوى و مولوى حيدر على فيض‏آبادى××× ۴ ايضاح لطافة المقال. ازالة الغين. ×××: وى را ستوده‏اند و از علما مى‏دانند.