آيات ۳۶ تا ۳۹ زخرف و غدیر: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی غدیر
جز (جایگزینی متن - '<references />' به '{{پانویس}}')
برچسب‌ها: ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
(اصلاح سجاوندی)
 
(۲۳ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
از جمله آياتى كه در سفر [[حجةالوداع]] و پيش از اتمام مراسم حج در مورد [[صحیفه ملعونه اول]] و اِخبار خداوند از آن بر پيامبر صلى الله عليه و آله نازل شد اين آيه بود:
{{جعبه اطلاعات آیه
| عرض =
| تصویر = آيات ۳۶ تا ۳۹ زخرف و غدیر.jpg
| اندازه تصویر =
| توضیح_تصویر =
| عنوان =آیات ۳۶ تا ۳۹ سوره زخرف 
| سوره =زخرف
| آیه =۳۶–۳۹
| جزء =۲۵
| شأن نزول =
| مکان نزول =مکه
| موضوع =وضع دشمنان غدیر در قیامت و آرزوی دوری آنان از همراهان دنیایی خود
| صوت =
| ترجمه صوتی =
}}
'''آیات ۳۶ تا ۳۹ سوره زخرف''' آیاتی درباره وضع دشمنان غدیر در قیامت است که از کرده خود پشیمان هستند و همراهان خود در غصب خلافت را همراهان بد می‌خوانند.


{{قرآن|وَ مَنْ يَعْشُ عَنْ ذِكْرِ الرَّحْمنِ نُقَيِّضْ لَهُ شَيْطاناً فَهُوَ لَهُ قَرِينٌ. وَ إِنَّهُمْ لَيَصُدُّونَهُمْ عَنِ السَّبِيلِ وَ يَحْسَبُونَ أَنَّهُمْ مُهْتَدُونَ. حَتَّى إِذا جاءَنا قالَ يا لَيْتَ بَيْنِى وَ بَيْنَكَ بُعْدَ الْمَشْرِقَيْنِ فَبِئْسَ الْقَرِينُ}}<ref>زخرف /  ۳۶ - ۳۸.</ref>:
آیات ۳۶ تا ۳۹ سوره زخرف از جمله آياتى دانسته شده‌اند كه در سفر [[حجةالوداع]] و پيش از اتمام مراسم حج در مورد اصحاب [[صحیفه ملعونه اول]] نازل شدند. از نظر برخی محققان این آیات نازل شد تا شايد [[منافقین|منافقان]] و اصحاب صحيفه از تصميم خود باز گردند. اين آيه هشدار نسبت به روزى است كه پشيمانى در آن فايده ندارد و هر كس به آنان كمكى كرده باشد در عذابشان مشترک خواهد بود.


«هر كس از ذكر خداوند رحمان غافل شود شيطانى را براى او بر مى‏ انگيزيم كه قرين او خواهد بود. و چنين كسانى آنان را از راه راست مانع مى‏ شوند و گمان مى‏ كنند كه هدايت يافته‏ اند.
از نظر برخی محققان مخاطب آیات ۳۶ تا ۳۹ سوره زخرف اصحاب صحيفه و اهل [[سقیفه]] بودند كه در برابر [[صراط مستقیم ائمه علیهم السلام|صراط مستقيم]] خداوند راهى را اختراع كردند. آنان سعى كردند ديگران را به اين باور برسانند كه راهى كه پيامبر صلى الله عليه و آله از طرف خدا به‌عنوان ولايت امامان دوازده گانه ‏عليهم السلام آورده صحيح نيست و راه هدایت راه سقیفه است.


تا هنگامى كه نزد ما مى‏ آيد خواهد گفت: اى كاش بين من و تو فاصله مشرق و مغرب بود، و چه بد قرينى بودى».
بر اساس آیات ۳۶ تا ۳۹ سوره زخرف و بنا بر روایتی از امام باقر عليه السلام، منظور «همنشین بد» در آیه ۳۸ [[ابوبکر بن ابی قحافه|ابوبكر]] و [[عمر بن خطاب|عمر]] است كه در دنيا آنچه خواستند كردند و در آخرت كه نتيجه طولانى اعمال خود را مى‌‏بينند از يكديگر بيزارى مى‌جويند. آن دو كه در دنيا اساس صحيفه را به يارى هم بنيان گذاشتند، آن روز آرزوى دوری از يكديگر را دارند و هر یک دیگری را با عنوان «همنشین بد» از خود مى‌‏راند.


اين آيه نازل شد تا شايد منافقين و اصحاب صحيفه از تصميم خود باز گردند. اين آيه هشدار نسبت به روزى است كه پشيمانى فايده ندارد و هر كس به آنان كمكى كرده باشد با آنان در عذابشان مشترک خواهد بود.
== آیاتی نازل‌شده درباره صحیفه ملعونه ==
آیات ۳۶ تا ۳۹ سوره زخرف از جمله آياتى دانسته شده‌اند كه در سفر [[حجةالوداع]] و پيش از اتمام مراسم حج در مورد اصحاب [[صحیفه ملعونه اول]] نازل شدند.<ref>غدیر در قرآن، ج۱، ص۲۴۴.</ref> در این آیات خداوند این توطئه را به پيامبر صلى الله عليه و آله خبر دادند:
{{قرآن|وَ مَنْ يَعْشُ عَنْ ذِكْرِ الرَّحْمنِ نُقَيِّضْ لَهُ شَيْطاناً فَهُوَ لَهُ قَرِينٌ. وَ إِنَّهُمْ لَيَصُدُّونَهُمْ عَنِ السَّبِيلِ وَ يَحْسَبُونَ أَنَّهُمْ مُهْتَدُونَ. حَتَّى إِذا جاءَنا قالَ يا لَيْتَ بَيْنِى وَ بَيْنَكَ بُعْدَ الْمَشْرِقَيْنِ فَبِئْسَ الْقَرِينُ. وَلَنْ يَنْفَعَكُمُ الْيَوْمَ إِذْ ظَلَمْتُمْ أَنَّكُمْ فِي الْعَذَابِ مُشْتَرِكُونَ|ترجمه=هر کس از ذکر خداوند رحمان غافل شود شیطانی را برای او برمی‌انگیزیم که قرین او خواهد بود. و چنین کسانی آنان را از راه راست مانع می‌شوند و گمان می‌کنند که هدایت یافته‌اند. تا هنگامی که نزد ما می‌آید خواهد گفت: ای کاش بین من و تو فاصله مشرق و مغرب بود، و چه بد همنشینی بودی. و امروز هرگز [پشیمانی] برای شما سود نمی‌بخشد، چون ستم کردید؛ در حقیقت، شما در عذاب، مشترک خواهید بود}}.


[[امام باقر علیه السلام]] در بيان اين آيات، ارتباط آن با آيه بعد را مطرح مى‏ فرمايد و مجموع آيات را جمله به جمله [[مفسّرین|تفسیر]] مى ‏فرمايد:
== آیاتی برای هشدار به منافقان ==
از نظر برخی محققان آیات ۳۶ تا ۳۹ سوره زخرف نازل شد تا شايد [[منافقین|منافقان]] و اصحاب [[صحیفه ملعونه اول|صحيفه]] از تصميم خود باز گردند. اين آيه هشدار نسبت به روزى است كه پشيمانى در آن فايده ندارد و هر كس به آنان كمكى كرده باشد با آنان در عذابشان مشترک خواهد بود.


{{قرآن|وَ لَنْ يَنْفَعَكُمُ الْيَوْمَ إِذْ ظَلَمْتُمْ}}: «امروز ديگر هيچ فايده ‏اى برايتان ندارد چرا كه ظلم كرده‏ ايد» به آل‏ محمد عليهم السلام درباره حق آنان، {{قرآن|أَنَّكُمْ فِى الْعَذابِ مُشْتَرِكُونَ}}: «شما در عذاب شريک خواهيد بود» .
[[امام باقر علیه السلام]] در بيان اين آيات، ارتباط آن با آيه بعد را مطرح می‌‏کند و مجموع این آيات را جمله به جمله [[مفسّرین|تفسیر]] مى‌‏فرمايد: «امروز ديگر هيچ فايده‌‏اى برايتان ندارد چرا كه ظلم كرده‏ ايد» به آل‏ محمد عليهم السلام درباره حق آنان «شما در عذاب شريک خواهيد بود». اين آيه جواب و دنباله مطلب درباره كسانى است كه قبل از اين ذكر شده‌اند، و آن كلام خداوند عزوجل است كه مى‌‌فرمايد: «هركس از ذكر خداوند رحمان غافل شود، شيطانى را براى او بر مى‌‏انگيزيم كه قرين او خواهد بود. و چنين كسانى آنان را از راه راست مانع مى‏‌شوند و گمان مى‌‏كنند كه هدايت يافته‌‏اند. تا هنگامى كه نزد ما مى‌‏آيد خواهد گفت: اى كاش بين من و تو فاصله مشرق و مغرب بود، و چه بد قرينى بودى». پشت سر اين كلام به آنان گفته خواهد شد: «امروز براى شما هيچ نفعى ندارد»؛ يعنى اين روزى كه صحيفه را امضا كرديد؛ «چرا كه ظلم كرديد» به حق آل محمد عليهم السلام. «شما در عذاب شريک هستيد»؛ يعنى كسانى كه تابع اصحاب صحيفه شدند، و خود اصحاب صحيفه كه متبوع ديگران قرار گرفتند، آنان كه اصل ظلم بودند و كسانى كه فرع ظلم شدند.<ref>تأويل الآيات الظاهره، ص۵۴۱-۵۴۲؛ بحارالانوار، ج۳۶ ص۱۵۳؛ ح۱۳۳.</ref>


اين آيه جواب و دنباله مطلب درباره كسانى است كه قبل از اين ذكر شده ‏اند، و آن كلام خداوند عزوجل است كه مى‏ فرمايد:
== سقیفه گمراهی در برابر صراط مستقیم غدیر ==
از نظر برخی محققان مخاطب آیات ۳۶ تا ۳۹ سوره زخرف اصحاب صحيفه و اهل [[سقیفه]] بودند كه در برابر [[صراط مستقیم ائمه علیهم السلام|صراط مستقيم]] خداوند راهى را اختراع كردند. آنان سعى كردند ديگران را به اين باور برسانند كه راهى كه پيامبر صلى الله عليه و آله از طرف خدا به‌عنوان ولايت امامان دوازده گانه ‏عليهم السلام آورده صحيح نيست و راه هدایت راه سقیفه است.


{{قرآن|وَ مَنْ يَعْشُ عَنْ ذِكْرِ الرَّحْمنِ نُقَيِّضْ لَهُ شَيْطاناً فَهُوَ لَهُ قَرِينٌ. وَ إِنَّهُمْ لَيَصُدُّونَهُمْ عَنِ السَّبِيلِ وَ يَحْسَبُونَ أَنَّهُمْ مُهْتَدُونَ. حَتَّى إِذا جاءَنا قالَ يا لَيْتَ بَيْنِى وَ بَيْنَكَ بُعْدَ الْمَشْرِقَيْنِ فَبِئْسَ الْقَرِينُ}}<ref>زخرف /  ۳۶ - ۳۸. </ref>:
آنان براى باوراندن این راه به مردم رواياتى جعل كردند و بهانه‏‌هايى از قبيل قتل بزرگان قريش به‌دست على‏ عليه السلام، سنّ او و تعصّبات عربى در نپذيرفتن خلافت و نبوت در يک خاندان را مطرح كردند. معناى اين اقدامات همان است كه خدا در آیه ۳۷ سوره زخرف مى‏‌فرمايد: «آنان بر سر راه مستقيم مانع ايجاد مى‏‌كنند و نزد خود گمان مى‏‌كنند كه فكر درست نزد آنان است».<ref>غدیر در قرآن، ج۱، ص۲۴۴-۲۴۵.</ref>


«هركس از ذكر خداوند رحمان غافل شود شيطانى را براى او بر مى ‏انگيزيم كه قرين او خواهد بود. و چنين كسانى آنان را از راه راست مانع مى‏ شوند و گمان مى ‏كنند كه هدايت يافته ‏اند.
== منافقان همنشینان بد یکدیگر در آخرت ==
بر اساس آیات ۳۶ تا ۳۹ سوره زخرف و بنا بر روایتی از امام باقر عليه السلام، منظور «همنشین بد» در آیه ۳۸ [[ابوبکر بن ابی قحافه|ابوبكر]] و [[عمر بن خطاب|عمر]] است<ref>بحارالانوار، ج۳۰، ص۱۵۶، ح۱۴.</ref> كه در دنيا آنچه خواستند كردند و در آخرت كه نتيجه طولانى اعمال خود را مى‌‏بينند از يكديگر بيزارى مى‌جويند. آن دو كه در دنيا نزديک‌‏ترين افراد نسبت به يكديگر بودند و اساس صحيفه را به يارى هم بنيان گذاشتند، آن روز آرزوى فاصله مشرق تا مغرب نسبت به يكديگر خواهند داشت. آنان در آن روز یکدیگر را با عبارت «همنشین بد» از خود مى‌‏راند.  


تا هنگامى كه نزد ما مى ‏آيد خواهد گفت: اى كاش بين من و تو فاصله مشرق و مغرب بود، و چه بد قرينى بودى».
در انتهای آیات هم مى‌‏فرمايد: «در حقيقت، شما در عذاب، مشترک خواهيد بود». در حديث امام باقر عليه السلام است كه تابع و متبوع و اصول و فروعِ ظلم در [[عذاب]] مشترک خواهند بود، اگر چه هر كس به درجه‏‌اى كه اعمالش اقتضا كند سزاى آن را خواهد ديد.<ref>بحارالانوار، ج۲۴، ص۳۱۹؛ بحارالانوار، ج۳۱، ص۶۱۰؛ بحارالانوار، ج۳۶، ص۱۵۳، ح۱۳۳.</ref> [[امام باقر علیه السلام]] آيات ۳۸ و ۳۹ سوره زخرف را در اين رابطه چنين [[مفسّرین|تفسیر]] فرمود: «تا هنگامى كه نزد ما آيند» يعنى ابوبكر و عمر، آنگاه كه يكديگر را مى‏‌بينند يكى به ديگرى خواهد گفت: «اى كاش! بين من و تو فاصله مشرق و مغرب باشد كه بد رفيقى بودى»! آنجاست كه خدا به پيامبرش مى ‏فرمايد: به ابوبكر و عمر و پيروانشان بگو: «اكنون كه ظلم كرده‌‏ايد امروز ديگر براى شما هيچ فايده‌‏اى نخواهد داشت در اينكه در عذاب شريک خواهيد بود»؛ يعنى اكنون كه در حق آل محمد عليهم السلام ظلم كرده‏‌ايد.<ref>بحارالانوار، ج۳۰، ص۱۵۶، ح۱۴.</ref>
 
پشت سر اين كلام به آنان گفته خواهد شد:
 
{{قرآن|وَ لَنْ يَنْفَعَكُمُ الْيَوْمَ}}:
 
«امروز براى شما هيچ نفعى ندارد» يعنى اين روزى كه صحيفه را امضا كرديد، {{قرآن|إِذْ ظَلَمْتُمْ}}: «چرا كه ظلم كرديد» به حق آل محمد عليهم السلام، {{قرآن|أَنَّكُمْ فِى الْعَذابِ مُشْتَرِكُونَ}}:
 
«شما در عذاب شريک هستيد»، يعنى كسانى كه تابع اصحاب صحيفه شدند، و خود اصحاب صحيفه كه متبوع ديگران قرار گرفتند، آنان كه اصل ظلم بودند و كسانى كه فرع ظلم شدند.<ref>بحار الانوار: ج ۳۶ ص ۱۵۳ ح ۱۳۳. تأويل الآيات: ج ۲ ص ۵۵۵ .</ref>
 
ضمناً اين آيه اصحاب صحيفه و اهل [[سقیفه]] را مى ‏گويد كه در برابر صراط مستقيم خداوند راهى را اختراع كردند، و سعى كردند ديگران را به اين باور برسانند كه راهى كه پيامبر صلى الله عليه و آله از طرف خدا به عنوان ولايت امامان دوازده گانه ‏عليهم السلام آورده صحيح نيست! و اگر واقعاً راه هدايت را مى ‏خواهيد به آنچه ما ساخته و بافته ‏ايم عمل كنيد!براى اجراى اين باور رواياتى جعل كردند و بهانه‏ هايى از قبيل قتل بزرگان قريش به دست على‏ عليه السلام و سنّ او و تعصّبات عربى در نپذيرفتن خلافت و نبوت در يک خاندان را مطرح كردند.
 
معناى اين اقدامات همان است كه خدا مى‏ فرمايد:
 
«آنان بر سر راه مستقيم مانع ايجاد مى‏ كنند و نزد خود گمان مى‏ كنند كه فكر درست نزد آنان است».
 
سپس خداوند مى ‏فرمايد:
 
{{قرآن|وَ إِنَّهُمْ لَيَصُدُّونَهُمْ عَنِ السَّبِيلِ وَ يَحْسَبُونَ أَنَّهُمْ مُهْتَدُونَ. حَتَّى إِذا جاءَنا قالَ يا لَيْتَ بَيْنِى وَ بَيْنَكَ بُعْدَ الْمَشْرِقَيْنِ فَبِئْسَ الْقَرِينُ}}:
 
«و چنين كسانى آنان را از راه راست مانع مى‏ شوند و گمان مى‏ كنند كه هدايت يافته ‏اند. تا هنگامى كه نزد ما مى‏ آيد خواهد گفت: اى كاش بين من و تو فاصله مشرق و مغرب بود، و چه بد قرينى بودى».
 
به فرموده امام باقر عليه السلام منظور ابوبكر و عمر است<ref>بحار الانوار: ج ۳۰ ص ۱۵۶ ح ۱۴.</ref> كه در دنيا آنچه خواستند كردند و در آخرت كه نتيجه طولانى اعمال خود را مى ‏بينند از يكديگر بيزارى مى ‏جويند.آن دو كه در دنيا نزديک ‏ترين افراد نسبت به يكديگر بودند و اساس صحيفه را به يارى هم بنيان گذاشتند، آن روز آرزوى فاصله مشرق تا مغرب نسبت به يكديگر خواهند داشت و با كلمه {{قرآن|بئس الْقَرِينُ}} هر يک ديگرى را از خود مى ‏راند.و در آخر مى ‏فرمايد: {{قرآن|أَنَّكُمْ فِى الْعَذابِ مُشْتَرِكُونَ}}، در حديث امام باقر عليه السلام است كه تابع و متبوع و اصول و فروعِ ظلم در [[عذاب]] مشترک خواهند بود، اگر چه هر كس به درجه‏ اى كه اعمالش اقتضا كند سزاى آن را خواهد ديد.<ref>بحار الانوار: ج ۲۴ ص ۳۱۹ و ج ۳۱ ص ۶۱۰ و ج ۳۶ ص ۱۵۳ ح ۱۳۳.</ref>
== پانویس ==
== پانویس ==
{{پانویس}}
{{پانویس}}
==منابع==
{{منابع}}
* '''بحارالانوار الجامعة لدرر اخبار الائمة الاطهار'''؛ محمدباقر بن محمدتقی مجلسی، بیروت: دار إحياء التراث العربی، ۱۴۰۳ق.
* '''تأويل الآيات الظاهرة في فضائل العترة الطاهرة'''؛ شرف‌الدین علی حسینی استرآبادی، تحقیق: حسین استادولی، قم:مؤسسة النشر الإسلامی، ۱۴۰۹ق.
* '''غدیر در قرآن، قرآن در غدیر'''؛ محمدباقر انصاری، قم: انتشارات دلیل ما، ۱۳۸۷ش.
{{پایان منابع}}
[[رده:قرآن و غدیر]]
[[رده:قرآن و غدیر]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۵ دسامبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۵:۲۵

آیات ۳۶ تا ۳۹ سوره زخرف
آيات ۳۶ تا ۳۹ زخرف و غدیر
مشخصات آیه
نام سورهزخرف
شماره آیه۳۶–۳۹
جزء۲۵
محتوای آیه
مکان نزولمکه
موضوعوضع دشمنان غدیر در قیامت و آرزوی دوری آنان از همراهان دنیایی خود

آیات ۳۶ تا ۳۹ سوره زخرف آیاتی درباره وضع دشمنان غدیر در قیامت است که از کرده خود پشیمان هستند و همراهان خود در غصب خلافت را همراهان بد می‌خوانند.

آیات ۳۶ تا ۳۹ سوره زخرف از جمله آياتى دانسته شده‌اند كه در سفر حجةالوداع و پيش از اتمام مراسم حج در مورد اصحاب صحیفه ملعونه اول نازل شدند. از نظر برخی محققان این آیات نازل شد تا شايد منافقان و اصحاب صحيفه از تصميم خود باز گردند. اين آيه هشدار نسبت به روزى است كه پشيمانى در آن فايده ندارد و هر كس به آنان كمكى كرده باشد در عذابشان مشترک خواهد بود.

از نظر برخی محققان مخاطب آیات ۳۶ تا ۳۹ سوره زخرف اصحاب صحيفه و اهل سقیفه بودند كه در برابر صراط مستقيم خداوند راهى را اختراع كردند. آنان سعى كردند ديگران را به اين باور برسانند كه راهى كه پيامبر صلى الله عليه و آله از طرف خدا به‌عنوان ولايت امامان دوازده گانه ‏عليهم السلام آورده صحيح نيست و راه هدایت راه سقیفه است.

بر اساس آیات ۳۶ تا ۳۹ سوره زخرف و بنا بر روایتی از امام باقر عليه السلام، منظور «همنشین بد» در آیه ۳۸ ابوبكر و عمر است كه در دنيا آنچه خواستند كردند و در آخرت كه نتيجه طولانى اعمال خود را مى‌‏بينند از يكديگر بيزارى مى‌جويند. آن دو كه در دنيا اساس صحيفه را به يارى هم بنيان گذاشتند، آن روز آرزوى دوری از يكديگر را دارند و هر یک دیگری را با عنوان «همنشین بد» از خود مى‌‏راند.

آیاتی نازل‌شده درباره صحیفه ملعونه

آیات ۳۶ تا ۳۹ سوره زخرف از جمله آياتى دانسته شده‌اند كه در سفر حجةالوداع و پيش از اتمام مراسم حج در مورد اصحاب صحیفه ملعونه اول نازل شدند.[۱] در این آیات خداوند این توطئه را به پيامبر صلى الله عليه و آله خبر دادند: Ra bracket.png وَ مَنْ يَعْشُ عَنْ ذِكْرِ الرَّحْمنِ نُقَيِّضْ لَهُ شَيْطاناً فَهُوَ لَهُ قَرِينٌ. وَ إِنَّهُمْ لَيَصُدُّونَهُمْ عَنِ السَّبِيلِ وَ يَحْسَبُونَ أَنَّهُمْ مُهْتَدُونَ. حَتَّى إِذا جاءَنا قالَ يا لَيْتَ بَيْنِى وَ بَيْنَكَ بُعْدَ الْمَشْرِقَيْنِ فَبِئْسَ الْقَرِينُ. وَلَنْ يَنْفَعَكُمُ الْيَوْمَ إِذْ ظَلَمْتُمْ أَنَّكُمْ فِي الْعَذَابِ مُشْتَرِكُونَ؛ هر کس از ذکر خداوند رحمان غافل شود شیطانی را برای او برمی‌انگیزیم که قرین او خواهد بود. و چنین کسانی آنان را از راه راست مانع می‌شوند و گمان می‌کنند که هدایت یافته‌اند. تا هنگامی که نزد ما می‌آید خواهد گفت: ای کاش بین من و تو فاصله مشرق و مغرب بود، و چه بد همنشینی بودی. و امروز هرگز [پشیمانی] برای شما سود نمی‌بخشد، چون ستم کردید؛ در حقیقت، شما در عذاب، مشترک خواهید بود La bracket.png.

آیاتی برای هشدار به منافقان

از نظر برخی محققان آیات ۳۶ تا ۳۹ سوره زخرف نازل شد تا شايد منافقان و اصحاب صحيفه از تصميم خود باز گردند. اين آيه هشدار نسبت به روزى است كه پشيمانى در آن فايده ندارد و هر كس به آنان كمكى كرده باشد با آنان در عذابشان مشترک خواهد بود.

امام باقر علیه السلام در بيان اين آيات، ارتباط آن با آيه بعد را مطرح می‌‏کند و مجموع این آيات را جمله به جمله تفسیر مى‌‏فرمايد: «امروز ديگر هيچ فايده‌‏اى برايتان ندارد چرا كه ظلم كرده‏ ايد» به آل‏ محمد عليهم السلام درباره حق آنان «شما در عذاب شريک خواهيد بود». اين آيه جواب و دنباله مطلب درباره كسانى است كه قبل از اين ذكر شده‌اند، و آن كلام خداوند عزوجل است كه مى‌‌فرمايد: «هركس از ذكر خداوند رحمان غافل شود، شيطانى را براى او بر مى‌‏انگيزيم كه قرين او خواهد بود. و چنين كسانى آنان را از راه راست مانع مى‏‌شوند و گمان مى‌‏كنند كه هدايت يافته‌‏اند. تا هنگامى كه نزد ما مى‌‏آيد خواهد گفت: اى كاش بين من و تو فاصله مشرق و مغرب بود، و چه بد قرينى بودى». پشت سر اين كلام به آنان گفته خواهد شد: «امروز براى شما هيچ نفعى ندارد»؛ يعنى اين روزى كه صحيفه را امضا كرديد؛ «چرا كه ظلم كرديد» به حق آل محمد عليهم السلام. «شما در عذاب شريک هستيد»؛ يعنى كسانى كه تابع اصحاب صحيفه شدند، و خود اصحاب صحيفه كه متبوع ديگران قرار گرفتند، آنان كه اصل ظلم بودند و كسانى كه فرع ظلم شدند.[۲]

سقیفه گمراهی در برابر صراط مستقیم غدیر

از نظر برخی محققان مخاطب آیات ۳۶ تا ۳۹ سوره زخرف اصحاب صحيفه و اهل سقیفه بودند كه در برابر صراط مستقيم خداوند راهى را اختراع كردند. آنان سعى كردند ديگران را به اين باور برسانند كه راهى كه پيامبر صلى الله عليه و آله از طرف خدا به‌عنوان ولايت امامان دوازده گانه ‏عليهم السلام آورده صحيح نيست و راه هدایت راه سقیفه است.

آنان براى باوراندن این راه به مردم رواياتى جعل كردند و بهانه‏‌هايى از قبيل قتل بزرگان قريش به‌دست على‏ عليه السلام، سنّ او و تعصّبات عربى در نپذيرفتن خلافت و نبوت در يک خاندان را مطرح كردند. معناى اين اقدامات همان است كه خدا در آیه ۳۷ سوره زخرف مى‏‌فرمايد: «آنان بر سر راه مستقيم مانع ايجاد مى‏‌كنند و نزد خود گمان مى‏‌كنند كه فكر درست نزد آنان است».[۳]

منافقان همنشینان بد یکدیگر در آخرت

بر اساس آیات ۳۶ تا ۳۹ سوره زخرف و بنا بر روایتی از امام باقر عليه السلام، منظور «همنشین بد» در آیه ۳۸ ابوبكر و عمر است[۴] كه در دنيا آنچه خواستند كردند و در آخرت كه نتيجه طولانى اعمال خود را مى‌‏بينند از يكديگر بيزارى مى‌جويند. آن دو كه در دنيا نزديک‌‏ترين افراد نسبت به يكديگر بودند و اساس صحيفه را به يارى هم بنيان گذاشتند، آن روز آرزوى فاصله مشرق تا مغرب نسبت به يكديگر خواهند داشت. آنان در آن روز یکدیگر را با عبارت «همنشین بد» از خود مى‌‏راند.

در انتهای آیات هم مى‌‏فرمايد: «در حقيقت، شما در عذاب، مشترک خواهيد بود». در حديث امام باقر عليه السلام است كه تابع و متبوع و اصول و فروعِ ظلم در عذاب مشترک خواهند بود، اگر چه هر كس به درجه‏‌اى كه اعمالش اقتضا كند سزاى آن را خواهد ديد.[۵] امام باقر علیه السلام آيات ۳۸ و ۳۹ سوره زخرف را در اين رابطه چنين تفسیر فرمود: «تا هنگامى كه نزد ما آيند» يعنى ابوبكر و عمر، آنگاه كه يكديگر را مى‏‌بينند يكى به ديگرى خواهد گفت: «اى كاش! بين من و تو فاصله مشرق و مغرب باشد كه بد رفيقى بودى»! آنجاست كه خدا به پيامبرش مى ‏فرمايد: به ابوبكر و عمر و پيروانشان بگو: «اكنون كه ظلم كرده‌‏ايد امروز ديگر براى شما هيچ فايده‌‏اى نخواهد داشت در اينكه در عذاب شريک خواهيد بود»؛ يعنى اكنون كه در حق آل محمد عليهم السلام ظلم كرده‏‌ايد.[۶]

پانویس

  1. غدیر در قرآن، ج۱، ص۲۴۴.
  2. تأويل الآيات الظاهره، ص۵۴۱-۵۴۲؛ بحارالانوار، ج۳۶ ص۱۵۳؛ ح۱۳۳.
  3. غدیر در قرآن، ج۱، ص۲۴۴-۲۴۵.
  4. بحارالانوار، ج۳۰، ص۱۵۶، ح۱۴.
  5. بحارالانوار، ج۲۴، ص۳۱۹؛ بحارالانوار، ج۳۱، ص۶۱۰؛ بحارالانوار، ج۳۶، ص۱۵۳، ح۱۳۳.
  6. بحارالانوار، ج۳۰، ص۱۵۶، ح۱۴.

منابع

  • بحارالانوار الجامعة لدرر اخبار الائمة الاطهار؛ محمدباقر بن محمدتقی مجلسی، بیروت: دار إحياء التراث العربی، ۱۴۰۳ق.
  • تأويل الآيات الظاهرة في فضائل العترة الطاهرة؛ شرف‌الدین علی حسینی استرآبادی، تحقیق: حسین استادولی، قم:مؤسسة النشر الإسلامی، ۱۴۰۹ق.
  • غدیر در قرآن، قرآن در غدیر؛ محمدباقر انصاری، قم: انتشارات دلیل ما، ۱۳۸۷ش.