آيات ۶۶ تا ۶۸ احزاب و غدیر

از ویکی غدیر
نسخهٔ تاریخ ‏۲۳ دسامبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۹:۲۷ توسط Shamloo (بحث | مشارکت‌ها)
آيات ۶۶ تا ۶۸ احزاب و غدیر
مشخصات آیه
نام سورهاحزاب
شماره آیه۶۶ تا ۶۸
جزء۲۲
محتوای آیه
مکان نزولمدینه


برخی محققان آیات ۶۶ تا ۶۸ سوره احزاب را درباره اصحاب صحیفه ملعونه اول به‌شرح زیر دانسته اند:[۱] اصحاب صحيفه در حجةالوداع پيمان‏‌نامه‌ای علیه تصمیم الهی غدیر امضاء کردند. عمل کردن بر خلاف دستور الهی غدیر برای اصحاب صحیفه برای عاملان آن لذتی دنیایی محدودی داشت: براى ابوبكر كمتر از سه سال حکومت و براى عمر كمتر از دوازده سال؛ سالهای کوتاهی که حسرت و ندامت ابدی اخروی را در پی داشت. اين حسرت و ندامت دامن‌گير تمام پيروان آنان نيز تا هنگام مرگ خواهد بود.

از ارتباط آيات ۶۶ تا ۶۸ سوره احزاب با اصحاب صحيفه ملعونه سه نكته مهم استفاده مى‏‌شود كه رواياتی هم درباره آن آمده است:

  • بيزارى اصحاب صحيفه از يكديگر هنگام مرگ
  • بیزاری اصحاب صحیفه از یکدیگر در قيامت
  • حسرت آنان و پیروانشان از گذشته خود.

درباره حسرت اصحاب صحيفه و پيروانشان در برخی منابع چنین آمده است: در ميان شعله‏‌هاى جهنم كه حاصل غصب خلافت و ظلم به مقام ولايت توسط اصحاب صحيفه و اهل سقیفه و پيروانشان است، حسرت و ندامت آنان به نقطه اوج مى‏‌رسد. آيات ۶۶ تا ۶۸ سوره احزاب در اين باره است:

«روزى كه صورت‏‌هاى آنان در آتش زير و رو مى‌‏شود»؛ يعنى كسانى كه حق آل محمد عليهم السلام را غصب كردند. «مى‌گويند: اى كاش از خدا و رسول اطاعت مى‌‏كرديم»؛ يعنى درباره اميرالمؤمنين ‏عليه السلام. «مى‌گويند: پروردگارا! ما از سروران و بزرگان خود اطاعت كرديم و آنان ما را از راه درست به گمراهى انداختند»، منظور ابوبكر و عمر هستند، و سروران و بزرگان همان كسانى هستند كه ظلم بر اهل ‏بيت ‏عليهم السلام و غصب حقشان را آغاز كردند. و منظور از راه درست راه بهشت است كه همان راه اميرالمؤمنين ‏عليه السلام است. سپس مى‏‌گويند: «خدايا آنان را دو برابر عذاب نما و لعن بزرگى نثارشان فرما».[۲]

پانویس

  1. غدير در قرآن، ج۱، ص۲۹۶.
  2. بحارالانوار، ج۳۰، ص۱۵۲، ح۷.

منابع

  • بحارالانوار الجامعة لدرر اخبار الائمة الاطهار؛ محمدباقر بن محمدتقی مجلسی، بیروت: دار إحياء التراث العربی، ۱۴۰۳ق.
  • غدیر در قرآن، قرآن در غدیر؛ محمدباقر انصاری، قم: انتشارات دلیل ما، ۱۳۸۷ش.