پرش به محتوا

جغرافیای غدیر: تفاوت میان نسخه‌ها

۷۳ بایت اضافه‌شده ،  ‏۲۲ فوریهٔ ۲۰۲۲
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۳۷۱: خط ۳۷۱:
شرايط جغرافيايى منطقه در طول [[تاریخ]] تغييراتى داشته است، به خصوص آنكه در مسير سيل بوده و شكل آن به راحتى تغيير مى‏ يابد. به همين جهت در توصيف غدير خم جنبه ‏هاى حياتى و طبيعى از زمان پيامبر صلى الله عليه و آله تا كنون تغييراتى داشته ‏اند كه به شرح زير است:
شرايط جغرافيايى منطقه در طول [[تاریخ]] تغييراتى داشته است، به خصوص آنكه در مسير سيل بوده و شكل آن به راحتى تغيير مى‏ يابد. به همين جهت در توصيف غدير خم جنبه ‏هاى حياتى و طبيعى از زمان پيامبر صلى الله عليه و آله تا كنون تغييراتى داشته ‏اند كه به شرح زير است:


الف) در نزديک آبگير (غدير) چشمه آبى است كه پس از جارى شدن به سمت غدير آمده و در آن مى‏ريخته است. اين چشمه گاهى كم آب يا خشك مى‏شده و گاهى در اثر عوامل طبيعى مسيرش از غدير عوض مى‏شده و به سمت ديگرى‏مى رفته است.
'''الف)''' در نزديک آبگير (غدير) چشمه آبى است كه پس از جارى شدن به سمت غدير آمده و در آن مى‏ ريخته است. اين چشمه گاهى كم آب يا خشک مى ‏شده و گاهى در اثر عوامل طبيعى مسيرش از غدير عوض مى‏ شده و به سمت ديگرى‏ مى رفته است.


'''ب)''' در اطراف چشمه درختانى سرسبز و انبوه رشد كرده و محل زيبايى را ايجاد كرده بوده است. گاهى در اثر سيلاب‏ ها اين درختان از بين مى ‏رفته و يا در سال‏هايى كه آب چشمه كم بوده يا خشک شده درختان نيز سرسبزى خود را از دست داده يا خشكيده ‏اند.


'''ج)''' كنار آبگير نيز درختان صحرايى كهنسالى بوده كه پيامبرصلى الله عليه وآله در سايه آنها سخنرانى فرموده است. اين درختان نيز در اثر عمر زياد خشكيده و سيل نيز در از بين رفتن آنها مؤثر بوده است.


ب. در اطراف چشمه درختانى سرسبز و انبوه رشد كرده و محل زيبايى را ايجاد كرده بوده است. گاهى در اثر سيلاب‏ها اين درختان از بين مى‏رفته و يا در سال‏هايى كه آب چشمه كم بوده يا خشك شده درختان نيز سرسبزى خود را از دست داده يا خشكيده‏اند.
'''د)''' خود آبگير نيز از نظر عمق و عرض و طول در ساليان متمادى كه سيل از روى آن عبور كرده تغييرات زيادى  به خود ديده، ولى محل اصلى آن تغييرى نكرده است و در طول تاريخ تا امروز به عنوان غدير خم محلى معروف بوده است.


'''۲. توصيف تفصيلى غدير'''


ج. كنار آبگير نيز درختان صحرايى كهنسالى بوده كه پيامبرصلى الله عليه وآله در سايه آنها سخنرانى فرموده است. اين درختان نيز در اثر عمر زياد خشكيده و سيل نيز در از بين رفتن آنها مؤثر بوده است.
در [[تاریخ]] صورت كاملى از غدير ترسيم شده كه به خوبى قابل شناسايى است:


د. خود آبگير نيز از نظر عمق و عرض و طول در ساليان متمادى كه سيل از روى آن عبور كرده تغييرات زيادى  به خود ديده، ولى محل اصلى آن تغييرى نكرده است و در طول تاريخ تا امروز به عنوان غدير خم محلى معروف بوده است.
'''الف) چشمه غدير'''


در لسان العرب مى‏ گويد: [[ابن ‏اثیر]] گفته است: «غدير موضعى بين [[مکّه]] و [[مدینه]] است. چشمه‏ اى كه آنجاست در آن مى‏ ريزد».<ref>لسان العرب: ماده خم. النهاية: ماده خم.</ref>


2-  توصيف تفصيلى غدير
در معجم و الروض المعطار مى‏ گويد: «در اين غدير آب چشمه‏ اى مى ‏ريزد».<ref>معجم ما استُعجم: ج ۲ ص ۳۶۸. الروض المعطار: ص ۱۵۶.</ref>


در تاريخ صورت كاملى از غدير ترسيم شده كه به خوبى قابل شناسايى است:
در معجم البلدان مى ‏گويد: «خم موضعى است كه چشمه‏ اى در آن مى ‏ريزد».<ref>معجم البلدان: ج ۲ ص ۳۸۹.</ref>


اسدى مى‏ گويد: در سه مايلى [[جحفه]] در كنار چشمه مسجد پيامبر صلى الله عليه و آله است و بين مسجد و چشمه درختانى قرار دارد. اينجا همان غدير خم است.<ref>خلاصة الوفاء: ص ۲۲۹.</ref>


الف. چشمه غدير
عياض مى ‏گويد: «غدير بركه ‏اى است كه چشمه‏ اى در آن مى ‏ريزد، و بين بركه و چشمه مسجد پيامبر صلى الله عليه و آله است».<ref>خلاصة الوفاء: ص ۲۲۹.</ref>


در لسان العرب مى‏گويد: ابن‏اثير گفته است: »غدير موضعى بين مكه و مدينه است. چشمه‏اى كه آنجاست در آن مى‏ريزد« .××× 1 لسان العرب: ماده خم. النهاية: ماده خم. ×××
'''ب) آبگير'''


كلمه غدير كه به معناى [[آبگیر]] است همان جايى است كه آب سيل و نيز آب چشمه در آن جمع مى‏ شود و در تمام عبارات تاريخى معروف ‏ترين نام اين منطقه با همين آبگير است.


در معجم و الروض المعطار مى‏گويد: »در اين غدير آب چشمه‏اى مى‏ريزد« .××× 2 معجم ما استُعجم: ج 2 ص 368. الروض المعطار: ص 156. ×××
عرام مى‏ گويد: «غدير خم در سمت طلوع آفتاب است و هيچ گاه آب آن خشک نمى ‏شود.××× 1 معجم البلدان: ج 2 ص 398. ×××


در معجم البلدان مى‏گويد: »خم موضعى است كه چشمه‏اى در آن مى‏ريزد« .××× 3 معجم البلدان: ج 2 ص 389. ×××
اسدى مى‏گويد: در سه مايلى جحفه در كنار چشمه مسجد پيامبرصلى الله عليه وآله است و بين مسجد و چشمه درختانى قرار دارد. اينجا همان غدير خم است.××× 4 خلاصة الوفاء: ص 229. ×××
عياض مى‏گويد: »غدير بركه‏اى است كه چشمه‏اى در آن مى‏ريزد، و بين بركه و چشمه مسجد پيامبرصلى الله عليه وآله است« .××× 5 خلاصة الوفاء: ص 229. ×××
ب. آبگير
كلمه غدير كه به معناى آبگير است همان جايى است كه آب سيل و نيز آب چشمه در آن جمع مى‏شود و در تمام عبارات تاريخى معروف‏ترين نام اين منطقه با همين آبگير است.
عرام مى‏گويد: »غدير خم در سمت طلوع آفتاب است و هيچ گاه آب آن خشك نمى‏شود« .××× 1 معجم البلدان: ج 2 ص 398. ×××