علی قاری

از ویکی غدیر

اقرار و انكار تواتر حديث غدير[۱]

شيخ نورالدين على بن سلطان هروى قارى درباره حدیث غدیر سخنان سستى گفته و حتى كلام خودش را نقض كرده است! وى يک بار گفته است: حدیث غدیر حديثى است واحد كه در صحت آن اختلاف هست.

بنابراين چگونه بر شيعه رواست كه با شرط تواتر احاديث امامت -  كه تمامى ايشان در آن همداستان ‏اند -  مخالفت كند؟ اين چيزى جز تناقضى صريح و تعارضى قبيح نيست.

قارى در جايى ديگر مى‏ گويد: احمد اين حدیث را در مسندش روایت كرده است. پايين ‏ترين مرتبتى كه مى‏توان براى آن قائل شد اين است كه حديثى حَسَن است. از اين رو سخن كسانى كه بر ثبوت اين حدیث خرده گرفته‏ اند قابل اعتنا نيست.

عجيب اينجاست كه ملا على قارى حديث غدير را مكرر نقل كرده و نتيجه گرفته كه حديث غدير صحيح و متواتر بوده و سى تن از صحابه آن را روايت كرده‏اند و شكى در آن راه ندارد.[۲]

و اما پاسخ كلام قارى:

وى ابتدا حديث غدير را خبر واحدى دانسته كه صحتش نزد علما مورد اختلاف است! در حالى كه خود او كمى پيش از اين سخن گفته است: حاصل آنكه اين حديثى است كه شكى در آن نيست و شمارى از حافظان آن را متواتر دانسته‏اند، چرا كه در روايت احمد آمده كه سى تن از صحابه آن را از پيامبر صلى الله عليه وآله شنيده‏ اند، و آنگاه كه برخى از مردم در روزگار خلافت على‏ عليه السلام با او ستيز كردند، شهادت دادند كه اين حديث را از رسول‏ خدا صلى الله عليه و آله شنيده ‏اند.[۳]

سپس كلام بعدى خود را گفته است! واقعاً اين چه تناقضى است؟! آن هم در يک كتاب و پيرامون يک حدیث!

اضافه بر اين، اگر هم فرض شود كه اين حديث نزد اهل‏سنت متواتر نيست، بى‏گمان استدلال شيعه به آن صحيح است، زيرا:

اولاً كه اين حديث نزد شيعه متواتر است و به كمک روايات مخالفان قطع و يقين به همراه مى ‏آورد. ثانياً نزد اهل‏ تسنن استدلال به اخبار آحاد جايز است. پس الزام مخالفان و احتجاج در برابر آنان به حديث غدير در هر حال درست است.

پانویس

  1. چكيده عبقات الانوار (حديث غدير): ص ۴۷، ۱۰۴.
  2. المرقاه فى شرح المشكاة: ج ۵ ص ۵۶۸، ۵۷۴ .
  3. المرقاة: ج ۵ ص ۵۶۸ .