جشن غدیر در طول تاریخ: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی غدیر
(صفحه‌ای تازه حاوی «جشن‏هاى غدير××× 3 اسرار غدير: ص 365  - 363. چهارده قرن با غدير: ص 231  - 225. ×××   زند...» ایجاد کرد)
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۲ نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
جشن‏هاى غدير××× 3 اسرار غدير: ص 365  - 363. چهارده قرن با غدير: ص 231  - 225. ×××
== جشن‏ هاى غدير<ref>اسرار غدير: ص ۳۶۳ - ۳۶۵. چهارده قرن با غدير: ص ۲۲۵ - ۲۳۱.</ref> ==
  زنده نگه داشتن ياد [[غدیر]]، مؤثرترين عامل در احياى محتواى آن است. در طول [[تاریخ]] يابودهاى مختلفى از غدير به چشم مى‏ خورد كه اقوام و ملل مختلف مسلمان به فراخور حال خود و شرايطى كه در آن بوده ‏اند، براى حضور غدير در جامعه خود بكار گرفته ‏اند.


  زنده نگه داشتن ياد غدير، مؤثرترين عامل در احياى محتواى آن است. در طول تاريخ يابودهاى مختلفى از غدير به چشم مى‏خورد كه اقوام و ملل مختلف مسلمان به فراخور حال خود و شرايطى كه در آن بوده‏اند، براى حضور غدير در جامعه خود بكار گرفته‏اند.
=== مرورى بر جشن‏ هاى غدير در تاريخ ===
جشن‏ هاى سراسرى غدير كه هر ساله در سالروز [[عید غدیر|عید غدیر خم]] در هيجدهم ذى حجه برگزار مى‏ شود از شاخص‏ ترين آئينه ‏اى يادبود غدير است و تأثير اجتماعى آن در حفظ محتواى غدير در اذهان عموم مردم فوق ‏العاده است.


مجالس ساليانه غدير و برنامه‏ هاى متنوعى كه بمناسبت آن اجرا مى‏ شود نيز جلوه ديگرى از احياى غدير است.


1-  مرورى بر جشن‏هاى غدير در تاريخ
[[زیارت امیر المومنین در روز غدیر و منافقین|زیارت امیرالمؤمنین‏ علیه السلام در غدیر]] نيز تجديد خاطره‏اى از غدير و دست بيعتى مجدد با صاحب غدير است.


جشن‏هاى سراسرى غدير كه هر ساله در سالروز عيد غدير خم در هيجدهم ذى حجه برگزار مى‏شود از شاخص‏ترين آئينه‏اى يادبود غدير است و تأثير اجتماعى آن در حفظ محتواى غدير در اذهان عموم مردم فوق‏العاده است.
اين يابودها همه مظاهرى از حفظ نام غدير در جوامع معتقد به آن، و سنگر دفاعى از غدير در برابر مخالفین آن است. در سايه همين يادمانده است كه پس از چهارده قرن نام غدير بر پيشانى [[تاریخ]] [[اسلام]] مى‏ درخشد و هزاران توطئه براى نابودى آن خنثى شده است.


همانگونه كه جشن يادبود غدير همه ساله در آسمان با اجتماع همه [[ملائکه]] برگزار مى‏ شود، در زمين هم شيعيان يادبود آن روز را جشن مى ‏گيرند.


مجالس ساليانه غدير و برنامه‏هاى متنوعى كه بمناسبت آن اجرا مى‏شود نيز جلوه ديگرى از احياى غدير است. زيارت اميرالمؤمنين‏عليه السلام در غدير نيز تجديد خاطره‏اى از غدير و دست بيعتى مجدد با صاحب غدير است. اين يابودها همه مظاهرى از حفظ نام غدير در جوامع معتقد به آن، و سنگر دفاعى از غدير در برابر مخالفين آن است. در سايه همين يادماندهاست كه پس از چهارده قرن نام غدير بر پيشانى تاريخ اسلام مى‏درخشد و هزاران توطئه براى نابودى آن خنثى شده است.
اولين جشن غدير در همان بيابان غدير انجام شد كه سيل [[تبریک]] و تهنيت به پيشگاه پيامبر و اميرالمؤمنين صلوات الله عليهما و آلهما جارى شد و مراسم پر شور و غيرقابل تكرارى در آن بيابان پياده شد.


بعد از آن، بيست و پنج سال غدير پشت درِ خانه آتش زده على و فاطمه ‏عليهما السلام گريست، تا روزى كه صاحب غدير قدرت را به دست گرفت و اولين جشن غدير با حضور او در كوفه انجام شد.


همانگونه كه جشن يادبود غدير همه ساله در آسمان با اجتماع همه ملائكه برگزار مى‏شود، در زمين هم شيعيان يادبود آن روز را جشن مى‏گيرند.
روز جمعه مصادف با عيد غدير بود و اميرالمؤمنين‏ عليه السلام در خطبه نماز بيانات مفصلى در عظمت غدير بيان كردند، و سپس همه مردم به اتفاق حضرت براى مراسم اطعام مخصوص غدير به منزل [[امام حسن مجتبی‏ علیه السلام]] رفتند.


بعد از آن، شرايط اجتماعى زمينه ‏اى براى جشن مفصل غدير فراهم نكرد تا روزى كه [[امام رضا علیه السلام|حضرت على بن موسى الرضا عليه السلام]] در [[خراسان]] عده‏ اى از خواص [[اصحاب ائمه علیهم السلام|اصحاب]] خود را براى [[افطار]] [[روزه]] [[عید غدیر]] دعوت نمود، و به منازل آنان هدايا و عيدى فرستاد و برايشان درباره فضايل روز غدير سخنان مفصلى بيان فرمود.<ref>عوالم العلوم: ج ۳/۱۵ ص ۲۲۱.</ref>


اولين جشن غدير در همان بيابان غدير انجام شد كه سيل تبريك و تهنيت به پيشگاه پيامبر و اميرالمؤمنين صلوات اللَّه عليهما و آلهما جارى شد و مراسم پر شور و غيرقابل تكرارى در آن بيابان پياده شد.
در زمان [[آل بویه]] در [[ایران]] و [[عراق]] و در حکومت فاطمیان در [[شام]] و [[مصر]] و [[یمن]] جشن‏ هاى غدير به طور مفصل گرفته مى‏ شد و [[اهمیت]] خاصى براى آن قائل بودند.<ref>مراجعه شود به كتاب «عيد الغدير فى عهد الفاطميين».</ref>


از زمان [[صفویه]] تا زمان ما همه ساله مراسم غدير با شور خاصى برگزار مى‏ شود و در ايران، عراق، [[لبنان]]، [[پاکستان]] و [[هند]] جشن‏ هاى مفصلى به اين مناسبت برگزار مى ‏گردد.


بعد از آن، بيست و پنج سال غدير پشت درِ خانه آتش زده على و فاطمه‏عليهما السلام گريست، تا روزى كه صاحب غدير قدرت را به دست گرفت و اولين جشن غدير با حضور او در كوفه انجام شد. روز جمعه مصادف با عيد غدير بود و اميرالمؤمنين‏عليه السلام در خطبه نماز بيانات مفصلى در عظمت غدير بيان كردند، و سپس همه مردم به اتفاق حضرت براى مراسم اطعام مخصوص غدير به منزل امام حسن مجتبى‏عليه السلام رفتند.
اكنون ساليان متمادى است كه بزرگان علما و مقامات بلند پايه و قشرهاى مختلف مردم در روز غدير پيام ‏هاى تبريک براى يكديگر مى‏ فرستند و آن را گرامى مى‏ دارند.


جشن ‏هاى غدير نيز از شهرهاى بزرگ گرفته تا دور افتاده ‏ترين روستاها برگزار مى‏ شود و حتى در همه كشورهاى جهان، هر جا كه چند نفر شيعه كنار هم باشند، از روز غدير بدون جشن نمى‏ گذرند.


بعد از آن، شرايط اجتماعى زمينه‏اى براى جشن مفصل غدير فراهم نكرد تا روزى كه حضرت على بن موسى الرضاعليه السلام در خراسان عده‏اى از خواص اصحاب خود را براى افطار روزه عيد غدير دعوت نمود، و به منازل آنان هدايا و عيدى فرستاد و برايشان درباره فضايل روز غدير سخنان مفصلى بيان فرمود.××× 1 عوالم العلوم: ج 3  / 15 ص 221. ×××
=== جشن چهاردهمين قرن غدير ===
اكنون ساليان متمادى است كه بزرگان [[علما]] و مقامات بلند پايه و اقشار مختلف مردم در روز غدير پيام ‏هاى تبريک براى يكديگر مى‏ فرستند و آن را گرامى مى ‏دارند.


در زمان آل بويه در ايران و عراق و در حكومت فاطميان در شام و مصر و يمن جشن‏هاى غدير به طور مفصل گرفته مى‏شد و اهميت خاصى براى آن قائل بودند.××× 1 مراجعه شود به كتاب »عيد الغدير فى عهد الفاطميين« . ××× از زمان صفويه تا زمان ما همه ساله مراسم غدير با شور خاصى برگزار مى‏شود و در ايران، عراق، لبنان، پاكستان و هند جشن‏هاى مفصلى به اين مناسبت برگزار مى‏گردد.
جشن ‏هاى غدير نيز از شهرهاى بزرگ گرفته تا دور افتاده‏ ترين [[روستائیان|روستاها]] برگزار مى‏ شود و حتى در همه كشورهاى جهان، هر جا كه چند نفر شيعه كنار هم باشند، از روز غدير بدون [[جشن غدیر در آسمان ها|جشن]] نمى‏ گذرند.


در سال ۱۴۱۰ هجرى بمناسبت چهاردهمين قرن غدير، كنگره باشكوهى در شهر لندن برگزار شد كه چند روز ادامه داشت و گزارش آن بچاپ رسيد، و بار ديگر عظمت غدير در حد جهانى به نمايش گذاشته شد.


اكنون ساليان متمادى است كه بزرگان علما و مقامات بلند پايه و قشرهاى مختلف مردم در روز غدير پيام‏هاى تبريك براى يكديگر مى‏فرستند و آن را گرامى مى‏دارند. جشن‏هاى غدير نيز از شهرهاى بزرگ گرفته تا دور افتاده‏ترين روستاها برگزار مى‏شود و حتى در همه كشورهاى جهان، هر جا كه چند نفر شيعه كنار هم باشند، از روز غدير بدون جشن نمى‏گذرند.
اين كنگره تحت عنوان «مهرجان الإمام على ‏عليه السلام، بمناسبة مرور ۱۴ قرناً على يوم الغدير الأغرّ» طى سه روز ۲۱  / ۱۹ ذى‏ حجة سال ۱۴۱۰ ق -  ۱۳۶۸ ش -  ۱۹۹۰ م در مركز شهر لندن برگزار شد.
 
 
2-  جشن چهاردهمين قرن غدير
 
اكنون ساليان متمادى است كه بزرگان علما و مقامات بلند پايه و اقشار مختلف مردم در روز غدير پيام‏هاى تبريك براى يكديگر مى‏فرستند و آن را گرامى مى‏دارند. جشن‏هاى غدير نيز از شهرهاى بزرگ گرفته تا دور افتاده‏ترين روستاها برگزار مى‏شود و حتى در همه كشورهاى جهان، هر جا كه چند نفر شيعه كنار هم باشند، از روز غدير بدون جشن نمى‏گذرند.
 
 
در سال 1410 هجرى بمناسبت چهاردهمين قرن غدير، كنگره باشكوهى در شهر لندن برگزار شد كه چند روز ادامه داشت و گزارش آن بچاپ رسيد، و بار ديگر عظمت غدير در حد جهانى به نمايش گذاشته شد.
 
 
اين كنگره تحت عنوان »مهرجان الإمام على‏عليه السلام، بمناسبة مرور 14 قرناً على يوم الغدير الأغرّ« طى سه روز 21  / 19 ذى‏حجة سال 1410 ق -  1368 ش -  1990 م در مركز شهر لندن برگزار شد.


اين يادبود چهاردهمين قرن غدير در پنج جهت زير فعاليت داشت:
اين يادبود چهاردهمين قرن غدير در پنج جهت زير فعاليت داشت:


==== الف) كنفرانس ‏هاى علمى ====
اين كنفرانس ‏ها به عنوان اجتماعى از آراء و افكار مختلف نيز بحساب مى ‏آمد. مباحث تحقيقى كنفرانس درباره غدير تحت اين عناوين بود:


الف. كنفرانس‏هاى علمى
۱. غدير در احاديث نبوى، يا غدير در كتب سيره و صحاح.


اين كنفرانس‏ها به عنوان اجتماعى از آراء و افكار مختلف نيز بحساب مى‏آمد. مباحث تحقيقى كنفرانس درباره غدير تحت اين عناوين بود:
۲. غدير در شعر عربى.


۳. غدير در مناظرات مذهبى.


1. غدير در احاديث نبوى، يا غدير در كتب سيره و صحاح.
۴. نقش غدير در حيات امت اسلامى، يا «اگر غدير اجرا مى‏ گرديد چگونه مى‏ شد»؟


2. غدير در شعر عربى.
۵ . غدير در عقل و نقل.


3. غدير در مناظرات مذهبى.
۶ . اهميت متن حديث غدير در عقايد شيعه.


4. نقش غدير در حيات امت اسلامى، يا »اگر غدير اجرا مى‏گرديد چگونه مى‏شد«؟
۷. روز غدير در دولت‏ هاى اسلامى زمان‏ هاى مختلف.


5 . غدير در عقل و نقل.
۸ . اهميت كتاب «الغدير» علامه امينى.


6 . اهميت متن حديث غدير در عقايد شيعه.
۹. بررسى‏ هاى تفسيرى درباره آيه تبليغ و آيه اكمال دين.


7. روز غدير در دولت‏هاى اسلامى زمان‏هاى مختلف.
۱۰. اهميت مجالس عيد غدير.


8 . اهميت كتاب »الغدير« علامه امينى.
۱۱. رسالت اسلامى از يوم الدار در مكه تا روز غدير.


9. بررسى‏هاى تفسيرى درباره آيه تبليغ و آيه اكمال دين.
۱۲. غدير در كتب مستشرقين.


10. اهميت مجالس عيد غدير.
==== ب) مجالس فرعى ====
 
اول: زندگانى اميرالمؤمنين ‏عليه السلام از ولادت تا غدير به صورت صوتى و تصويرى.
11. رسالت اسلامى از يوم الدار در مكه تا روز غدير.
 
12. غدير در كتب مستشرقين.
 
 
ب. مجالس فرعى
 
اول: زندگانى اميرالمؤمنين‏عليه السلام از ولادت تا غدير به صورت صوتى و تصويرى.


دوم: شب شعر غدير، با حضور شعراى بزرگ عرب و ايرانى و شاعران اردو زبان.
دوم: شب شعر غدير، با حضور شعراى بزرگ عرب و ايرانى و شاعران اردو زبان.


سوم: مديحه‏خوانى به زبان‏هاى عربى و فارسى و اردو.
سوم: مديحه ‏خوانى به زبان‏هاى عربى و فارسى و اردو.
 
 
ج. نمايشگاه كتاب
 
نمايشگاهى كه در آن كتاب‏هاى تأليف شده درباره غدير از خطى و چاپى به هر زبانى كه باشد جمع‏آورى شده و به مدت يك هفته در معرض ديد عموم قرار گرفت.
 
د. مسابقه تأليف كتاب
 
يك مسابقه عمومى براى تأليف كتاب درباره غدير به چهار زبان عربى، فارسى، اردو و انگليسى قرار داده شد، و جوايز نفيسى براى نفرات اول تا چهارم از هر زبانى در نظر گرفته شد. جالب اينجا است كه در مرحله ابتدايى بيش از سى كتاب براى مسابقه ارائه شد.
 
 
ه  . نمايشگاه فنى
 
به همين مناسبت نمايشگاهى از لوحه‏هاى خط عربى و كوفى و لوحه‏هاى تذهيب شده نقوش اسلامى و آثار معمارى و يادگارهاى فنى بر چوب و مس و نقره و شيشه برپا شد.
 
 
در اين كنفرانس علما و دانشمندان بزرگ از سراسر جهان دعوت شدند و جشن چهاردهمين قرن غدير در باشكوه‏ترين شكل خود برگزار گرديد.
 
 
اكنون يكهزار و چهارصد و دهمين سالروز غدير را جشن مى‏گيريم و نام بلند غدير را گوشواره خورشيد مى‏كنيم و به آن افتخار مى‏نماييم و لبخند پيروزى غدير بر سقيفه را به تماشا مى‏نشينيم.
 


3-  عيد تاريخى آل محمدعليهم السلام
==== ج) نمايشگاه كتاب ====
نمايشگاهى كه در آن كتاب‏ هاى تأليف شده درباره غدير از خطى و چاپى به هر زبانى كه باشد جمع ‏آورى شده و به مدت يک هفته در معرض ديد عموم قرار گرفت.


روز غدير در واقع عيد آل محمدعليهم السلام و روز جشن اهل‏بيت‏عليهم السلام است، و به همين جهت تأكيد خاصى از سوى ائمه‏عليهم السلام بر جشن گرفتن و اظهار سرور و شادى در اين روز وارد شده است.
==== د) مسابقه تأليف كتاب ====
يک مسابقه عمومى براى [[تألیف]] كتاب درباره غدير به چهار زبان [[عربی]]، [[فارسی]]، [[اردو (زبان)|اردو]] و [[انگلیسی]] قرار داده شد، و جوايز نفيسى براى نفرات اول تا چهارم از هر زبانى در نظر گرفته شد.


جالب اينجا است كه در مرحله ابتدايى بيش از سى كتاب براى مسابقه ارائه شد.


شخص يهودى كه در مجلس عمر حاضر بود گفت: اگر آيه »الْيَوْمَ اَكْمَلْتُ لَكُمْ دينَكُمْ ...« )كه در روز غدير نازل شده( در امت ما نازل شده بود ما روز نزول آن را عيد مى‏گرفتيم!××× 1 الغدير: ج 1 ص 283. عوالم العلوم: ج 3  / 15 ص 303 115. ×××
==== هـ) نمايشگاه فنى ====
به همين مناسبت نمايشگاهى از لوحه ‏هاى خط عربى و كوفى و لوحه ‏هاى تذهيب شده نقوش اسلامى و آثار معمارى و يادگارهاى فنى بر چوب و مس و نقره و شيشه برپا شد.


بدون شك عيد گرفتن غدير به معناى زنده نگه داشتن آن روز تاريخى در دل‏هاى شيعيان و احياى محتواى آن در مقابل دشمنان است، و به عنوان علامتى بزرگ بر صفحه تاريخ تشيع نقش بسته و نشان دائمى ولايت است.
در اين کنفرانس علما و دانشمندان بزرگ از سراسر جهان دعوت شدند و جشن چهاردهمين قرن غدير در باشكوه ‏ترين شكل خود برگزار گرديد.


اكنون يكهزار و چهارصد و دهمين سالروز غدير را جشن مى‏ گيريم و نام بلند غدير را گوشواره خورشيد مى ‏كنيم و به آن افتخار مى ‏نماييم و لبخند پيروزى غدير بر سقيفه را به تماشا مى ‏نشينيم.


همچنين در مراسم جشن‏هاى غدير، گذشته از سخنرانى و مداحى درباره آن، حفظ خطابه پيامبرصلى الله عليه وآله در غدير و اعطاى جوايز به حفظ كنندگان آن ساليانى است كه مرسوم شده و نتايج مثبتى داشته است.
=== عيد تاريخى آل محمد عليهم السلام ===
روز غدير در واقع عيد آل محمد عليهم السلام و روز جشن اهل‏ بيت‏ عليهم السلام است، و به همين جهت تأكيد خاصى از سوى ائمه‏ عليهم السلام بر جشن گرفتن و اظهار سرور و شادى در اين روز وارد شده است.


شخص يهودى كه در مجلس عمر حاضر بود گفت: اگر آيه «الْيَوْمَ اَكْمَلْتُ لَكُمْ دينَكُمْ...» (كه در روز غدير نازل شده) در امت ما نازل شده بود ما روز نزول آن را عيد مى‏ گرفتيم!<ref>الغدير: ج ۱ ص ۲۸۳. عوالم العلوم: ج ۳/۱۵ ص ۳۰۳،۱۱۵.</ref>


در خاتمه پيشنهاد مى‏شود:
بدون شک عيد گرفتن غدير به معناى زنده نگه داشتن آن روز تاريخى در دل ‏هاى شيعيان و احياى محتواى آن در مقابل دشمنان است، و به عنوان علامتى بزرگ بر صفحه [[تاریخ]] تشيع نقش بسته و نشان دائمى ولايت است.


در مجالسى كه هر ساله به مناسبت عيد غدير برپا مى‏شود »خطبه غدير« و شرح مفصل واقعه غدير براى عموم بيان شود تا به اين شكل، وظيفه تبليغ اين مهم را كه پيامبرصلى الله عليه وآله دستور داده‏اند ايفا كرده باشيم، و با صاحبان ولايت مطلقه الهيه، پيامبر و اميرالمؤمنين و فاطمه زهرا و ائمه معصومين صلوات اللَّه عليهم اجمعين تجديدِ عهد و پيمان نموده باشيم.
همچنين در مراسم جشن‏ هاى غدير، گذشته از [[سخنرانی]] و مداحى درباره آن، حفظ خطابه پیامبر صلی الله علیه و آله در غدير و اعطاى جوايز به حفظ كنندگان آن ساليانى است كه مرسوم شده و نتايج مثبتى داشته است.


در خاتمه پيشنهاد مى ‏شود:


27.  جهانى شدن عيد غدير××× 1 فراموشى غدير مقدمه حادثه: ص 7  - 2. ×××
در مجالسى كه هر ساله به مناسبت عيد غدير برپا مى‏ شود «[[خطبه غدیر]]» و شرح مفصل واقعه غدير براى عموم بيان شود تا به اين شكل، وظيفه تبليغ اين مهم را كه پيامبر صلى الله عليه و آله دستور داده ‏اند ايفا كرده باشيم، و با صاحبان ولايت مطلقه الهيه، [[حضرت محمّد صلی الله علیه و آله|پیامبر]] و [[امیرالمؤمنین علی علیه السلام|امیرالمؤمنین]] و [[حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها|فاطمه زهرا]] و [[معصومین علیهم السلام|ائمه معصومین صلوات الله علیهم اجمعین]] تجديدِ عهد و پيمان نموده باشيم.


  با وجود اينكه عيد مبعث و عيد غدير خم دو نقطه عطف در جهان بشريت مى‏باشند، گرامى داشت آنها متأسفانه هنوز مناسب شأن آنها نيست. بايد تلاش كرد عيد مبعث حضرت خاتم الانبياءصلى الله عليه وآله و عيد غدير خم، نه تنها در ميان مسلمين مورد توجه بيشترى قرار گيرد، بلكه ابعاد جهانى داشته و بايد در سطح جهان گسترش پيدا كند.
=== جهانى شدن عيد غدير<ref>فراموشى غدير مقدمه حادثه: ص ۲ - ۷.</ref> ===
  با وجود اينكه عيد مبعث و عيد غدير خم دو نقطه عطف در جهان بشريت مى ‏باشند، گرامى داشت آنها متأسفانه هنوز مناسب شأن آنها نيست.


بايد تلاش كرد عيد مبعث حضرت خاتم الانبياء صلى الله عليه و آله و عيد غدير خم، نه تنها در ميان مسلمين مورد توجه بيشترى قرار گيرد، بلكه ابعاد جهانى داشته و بايد در سطح جهان گسترش پيدا كند.


همان گونه كه عيد ميلاد حضرت مسيح‏عليه السلام، على رغم اختلافاتى كه در ميان خود مسيحيان در تعيين روز آن وجود دارد، آنچنان از سوى جامعه مسيحيان جهانى شده كه حتى رؤسا و بزرگان كشورهاى اسلامى در موارد بسيارى به حاكمان كشورهاى مسيحى و جامعه مسيحيان تبريك مى‏گويند و به اين مناسبت پيام مى‏فرستند.
همان گونه كه عيد ميلاد حضرت مسيح ‏عليه السلام، على رغم اختلافاتى كه در ميان خود مسيحيان در تعيين روز آن وجود دارد، آنچنان از سوى جامعه مسيحيان جهانى شده كه حتى رؤسا و بزرگان كشورهاى اسلامى در موارد بسيارى به حاكمان كشورهاى مسيحى و جامعه مسيحيان [[تبریک]] مى ‏گويند و به اين مناسبت پيام مى‏ فرستند.


از اين رو بايد با صراحت گفت كه ما در اين زمينه قصور داشته و كم كارى كرده‏ايم. به طورى كه حتى در ايران خودمان هم، چنان ذوق و شوق و توجهى به اين دو عيد بزرگ نمى‏شود، و اين براى جامعه ما خسارت است.
از اين رو بايد با صراحت گفت كه ما در اين زمينه قصور داشته و كم كارى كرده‏ ايم. به طورى كه حتى در ايران خودمان هم، چنان ذوق و شوق و توجهى به اين دو عيد بزرگ نمى‏ شود، و اين براى جامعه ما خسارت است.


آيا عيب نيست كه در مملكت شيعه، مردم با آن وسعت به عيد نوروز بپردازند و به اين مناسبت برنامه‏ هاى روزمره زندگى خود را تغيير دهند و كارها را چند روز تعطيل كنند، اما عيد غدير را در يک مراسم چند دقيقه ‏اى خلاصه كنند؟!


آيا عيب نيست كه در مملكت شيعه، مردم با آن وسعت به عيد نوروز بپردازند و به اين مناسبت برنامه‏هاى روزمره زندگى خود را تغيير دهند و كارها را چند روز تعطيل كنند، اما عيد غدير را در يك مراسم چند دقيقه‏اى خلاصه كنند؟!
== پانویس ==
[[رده:تاریخ غدیر]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۷ ژوئن ۲۰۲۳، ساعت ۱۴:۵۵

جشن‏ هاى غدير[۱]

  زنده نگه داشتن ياد غدیر، مؤثرترين عامل در احياى محتواى آن است. در طول تاریخ يابودهاى مختلفى از غدير به چشم مى‏ خورد كه اقوام و ملل مختلف مسلمان به فراخور حال خود و شرايطى كه در آن بوده ‏اند، براى حضور غدير در جامعه خود بكار گرفته ‏اند.

مرورى بر جشن‏ هاى غدير در تاريخ

جشن‏ هاى سراسرى غدير كه هر ساله در سالروز عید غدیر خم در هيجدهم ذى حجه برگزار مى‏ شود از شاخص‏ ترين آئينه ‏اى يادبود غدير است و تأثير اجتماعى آن در حفظ محتواى غدير در اذهان عموم مردم فوق ‏العاده است.

مجالس ساليانه غدير و برنامه‏ هاى متنوعى كه بمناسبت آن اجرا مى‏ شود نيز جلوه ديگرى از احياى غدير است.

زیارت امیرالمؤمنین‏ علیه السلام در غدیر نيز تجديد خاطره‏اى از غدير و دست بيعتى مجدد با صاحب غدير است.

اين يابودها همه مظاهرى از حفظ نام غدير در جوامع معتقد به آن، و سنگر دفاعى از غدير در برابر مخالفین آن است. در سايه همين يادمانده است كه پس از چهارده قرن نام غدير بر پيشانى تاریخ اسلام مى‏ درخشد و هزاران توطئه براى نابودى آن خنثى شده است.

همانگونه كه جشن يادبود غدير همه ساله در آسمان با اجتماع همه ملائکه برگزار مى‏ شود، در زمين هم شيعيان يادبود آن روز را جشن مى ‏گيرند.

اولين جشن غدير در همان بيابان غدير انجام شد كه سيل تبریک و تهنيت به پيشگاه پيامبر و اميرالمؤمنين صلوات الله عليهما و آلهما جارى شد و مراسم پر شور و غيرقابل تكرارى در آن بيابان پياده شد.

بعد از آن، بيست و پنج سال غدير پشت درِ خانه آتش زده على و فاطمه ‏عليهما السلام گريست، تا روزى كه صاحب غدير قدرت را به دست گرفت و اولين جشن غدير با حضور او در كوفه انجام شد.

روز جمعه مصادف با عيد غدير بود و اميرالمؤمنين‏ عليه السلام در خطبه نماز بيانات مفصلى در عظمت غدير بيان كردند، و سپس همه مردم به اتفاق حضرت براى مراسم اطعام مخصوص غدير به منزل امام حسن مجتبی‏ علیه السلام رفتند.

بعد از آن، شرايط اجتماعى زمينه ‏اى براى جشن مفصل غدير فراهم نكرد تا روزى كه حضرت على بن موسى الرضا عليه السلام در خراسان عده‏ اى از خواص اصحاب خود را براى افطار روزه عید غدیر دعوت نمود، و به منازل آنان هدايا و عيدى فرستاد و برايشان درباره فضايل روز غدير سخنان مفصلى بيان فرمود.[۲]

در زمان آل بویه در ایران و عراق و در حکومت فاطمیان در شام و مصر و یمن جشن‏ هاى غدير به طور مفصل گرفته مى‏ شد و اهمیت خاصى براى آن قائل بودند.[۳]

از زمان صفویه تا زمان ما همه ساله مراسم غدير با شور خاصى برگزار مى‏ شود و در ايران، عراق، لبنان، پاکستان و هند جشن‏ هاى مفصلى به اين مناسبت برگزار مى ‏گردد.

اكنون ساليان متمادى است كه بزرگان علما و مقامات بلند پايه و قشرهاى مختلف مردم در روز غدير پيام ‏هاى تبريک براى يكديگر مى‏ فرستند و آن را گرامى مى‏ دارند.

جشن ‏هاى غدير نيز از شهرهاى بزرگ گرفته تا دور افتاده ‏ترين روستاها برگزار مى‏ شود و حتى در همه كشورهاى جهان، هر جا كه چند نفر شيعه كنار هم باشند، از روز غدير بدون جشن نمى‏ گذرند.

جشن چهاردهمين قرن غدير

اكنون ساليان متمادى است كه بزرگان علما و مقامات بلند پايه و اقشار مختلف مردم در روز غدير پيام ‏هاى تبريک براى يكديگر مى‏ فرستند و آن را گرامى مى ‏دارند.

جشن ‏هاى غدير نيز از شهرهاى بزرگ گرفته تا دور افتاده‏ ترين روستاها برگزار مى‏ شود و حتى در همه كشورهاى جهان، هر جا كه چند نفر شيعه كنار هم باشند، از روز غدير بدون جشن نمى‏ گذرند.

در سال ۱۴۱۰ هجرى بمناسبت چهاردهمين قرن غدير، كنگره باشكوهى در شهر لندن برگزار شد كه چند روز ادامه داشت و گزارش آن بچاپ رسيد، و بار ديگر عظمت غدير در حد جهانى به نمايش گذاشته شد.

اين كنگره تحت عنوان «مهرجان الإمام على ‏عليه السلام، بمناسبة مرور ۱۴ قرناً على يوم الغدير الأغرّ» طى سه روز ۲۱  / ۱۹ ذى‏ حجة سال ۱۴۱۰ ق -  ۱۳۶۸ ش -  ۱۹۹۰ م در مركز شهر لندن برگزار شد.

اين يادبود چهاردهمين قرن غدير در پنج جهت زير فعاليت داشت:

الف) كنفرانس ‏هاى علمى

اين كنفرانس ‏ها به عنوان اجتماعى از آراء و افكار مختلف نيز بحساب مى ‏آمد. مباحث تحقيقى كنفرانس درباره غدير تحت اين عناوين بود:

۱. غدير در احاديث نبوى، يا غدير در كتب سيره و صحاح.

۲. غدير در شعر عربى.

۳. غدير در مناظرات مذهبى.

۴. نقش غدير در حيات امت اسلامى، يا «اگر غدير اجرا مى‏ گرديد چگونه مى‏ شد»؟

۵ . غدير در عقل و نقل.

۶ . اهميت متن حديث غدير در عقايد شيعه.

۷. روز غدير در دولت‏ هاى اسلامى زمان‏ هاى مختلف.

۸ . اهميت كتاب «الغدير» علامه امينى.

۹. بررسى‏ هاى تفسيرى درباره آيه تبليغ و آيه اكمال دين.

۱۰. اهميت مجالس عيد غدير.

۱۱. رسالت اسلامى از يوم الدار در مكه تا روز غدير.

۱۲. غدير در كتب مستشرقين.

ب) مجالس فرعى

اول: زندگانى اميرالمؤمنين ‏عليه السلام از ولادت تا غدير به صورت صوتى و تصويرى.

دوم: شب شعر غدير، با حضور شعراى بزرگ عرب و ايرانى و شاعران اردو زبان.

سوم: مديحه ‏خوانى به زبان‏هاى عربى و فارسى و اردو.

ج) نمايشگاه كتاب

نمايشگاهى كه در آن كتاب‏ هاى تأليف شده درباره غدير از خطى و چاپى به هر زبانى كه باشد جمع ‏آورى شده و به مدت يک هفته در معرض ديد عموم قرار گرفت.

د) مسابقه تأليف كتاب

يک مسابقه عمومى براى تألیف كتاب درباره غدير به چهار زبان عربی، فارسی، اردو و انگلیسی قرار داده شد، و جوايز نفيسى براى نفرات اول تا چهارم از هر زبانى در نظر گرفته شد.

جالب اينجا است كه در مرحله ابتدايى بيش از سى كتاب براى مسابقه ارائه شد.

هـ) نمايشگاه فنى

به همين مناسبت نمايشگاهى از لوحه ‏هاى خط عربى و كوفى و لوحه ‏هاى تذهيب شده نقوش اسلامى و آثار معمارى و يادگارهاى فنى بر چوب و مس و نقره و شيشه برپا شد.

در اين کنفرانس علما و دانشمندان بزرگ از سراسر جهان دعوت شدند و جشن چهاردهمين قرن غدير در باشكوه ‏ترين شكل خود برگزار گرديد.

اكنون يكهزار و چهارصد و دهمين سالروز غدير را جشن مى‏ گيريم و نام بلند غدير را گوشواره خورشيد مى ‏كنيم و به آن افتخار مى ‏نماييم و لبخند پيروزى غدير بر سقيفه را به تماشا مى ‏نشينيم.

عيد تاريخى آل محمد عليهم السلام

روز غدير در واقع عيد آل محمد عليهم السلام و روز جشن اهل‏ بيت‏ عليهم السلام است، و به همين جهت تأكيد خاصى از سوى ائمه‏ عليهم السلام بر جشن گرفتن و اظهار سرور و شادى در اين روز وارد شده است.

شخص يهودى كه در مجلس عمر حاضر بود گفت: اگر آيه «الْيَوْمَ اَكْمَلْتُ لَكُمْ دينَكُمْ...» (كه در روز غدير نازل شده) در امت ما نازل شده بود ما روز نزول آن را عيد مى‏ گرفتيم![۴]

بدون شک عيد گرفتن غدير به معناى زنده نگه داشتن آن روز تاريخى در دل ‏هاى شيعيان و احياى محتواى آن در مقابل دشمنان است، و به عنوان علامتى بزرگ بر صفحه تاریخ تشيع نقش بسته و نشان دائمى ولايت است.

همچنين در مراسم جشن‏ هاى غدير، گذشته از سخنرانی و مداحى درباره آن، حفظ خطابه پیامبر صلی الله علیه و آله در غدير و اعطاى جوايز به حفظ كنندگان آن ساليانى است كه مرسوم شده و نتايج مثبتى داشته است.

در خاتمه پيشنهاد مى ‏شود:

در مجالسى كه هر ساله به مناسبت عيد غدير برپا مى‏ شود «خطبه غدیر» و شرح مفصل واقعه غدير براى عموم بيان شود تا به اين شكل، وظيفه تبليغ اين مهم را كه پيامبر صلى الله عليه و آله دستور داده ‏اند ايفا كرده باشيم، و با صاحبان ولايت مطلقه الهيه، پیامبر و امیرالمؤمنین و فاطمه زهرا و ائمه معصومین صلوات الله علیهم اجمعین تجديدِ عهد و پيمان نموده باشيم.

جهانى شدن عيد غدير[۵]

  با وجود اينكه عيد مبعث و عيد غدير خم دو نقطه عطف در جهان بشريت مى ‏باشند، گرامى داشت آنها متأسفانه هنوز مناسب شأن آنها نيست.

بايد تلاش كرد عيد مبعث حضرت خاتم الانبياء صلى الله عليه و آله و عيد غدير خم، نه تنها در ميان مسلمين مورد توجه بيشترى قرار گيرد، بلكه ابعاد جهانى داشته و بايد در سطح جهان گسترش پيدا كند.

همان گونه كه عيد ميلاد حضرت مسيح ‏عليه السلام، على رغم اختلافاتى كه در ميان خود مسيحيان در تعيين روز آن وجود دارد، آنچنان از سوى جامعه مسيحيان جهانى شده كه حتى رؤسا و بزرگان كشورهاى اسلامى در موارد بسيارى به حاكمان كشورهاى مسيحى و جامعه مسيحيان تبریک مى ‏گويند و به اين مناسبت پيام مى‏ فرستند.

از اين رو بايد با صراحت گفت كه ما در اين زمينه قصور داشته و كم كارى كرده‏ ايم. به طورى كه حتى در ايران خودمان هم، چنان ذوق و شوق و توجهى به اين دو عيد بزرگ نمى‏ شود، و اين براى جامعه ما خسارت است.

آيا عيب نيست كه در مملكت شيعه، مردم با آن وسعت به عيد نوروز بپردازند و به اين مناسبت برنامه‏ هاى روزمره زندگى خود را تغيير دهند و كارها را چند روز تعطيل كنند، اما عيد غدير را در يک مراسم چند دقيقه ‏اى خلاصه كنند؟!

پانویس

  1. اسرار غدير: ص ۳۶۳ - ۳۶۵. چهارده قرن با غدير: ص ۲۲۵ - ۲۳۱.
  2. عوالم العلوم: ج ۳/۱۵ ص ۲۲۱.
  3. مراجعه شود به كتاب «عيد الغدير فى عهد الفاطميين».
  4. الغدير: ج ۱ ص ۲۸۳. عوالم العلوم: ج ۳/۱۵ ص ۳۰۳،۱۱۵.
  5. فراموشى غدير مقدمه حادثه: ص ۲ - ۷.