میرزا محمد بن معتمدخان بدخشی

از ویکی غدیر
نسخهٔ تاریخ ‏۴ ژانویهٔ ۲۰۲۲، ساعت ۱۵:۰۱ توسط Modir (بحث | مشارکت‌ها) (اتمام عنوان محمد بن معتمدخان بدخشانی)

اقرار به تعصّبِ منكران حديث غدير[۱]

گروهى از دانشمندان اهل‏ سنت به وضوح تصريح كرده ‏اند كه هر كس بر صحت حدیث غدیر خرده گيرد متعصّب و منكر است و سخنش اعتبارى ندارد. از جمله ميرزا محمد بن معتمدخان بدخشى است. وى در مورد حديث غدير گفته كه اين حديث مشهور است، و جز متعصّب منكر بر صحّتش خرده نمى‏ گيرد و سخن او بى‏ اعتبار است، چرا كه طرق اين حدیث بسيار فراوان است.

ابن ‏عقده آنها را در كتابى جداگانه گردآورده، و ذهبى تصريح كرده كه بسيارى از اين طرق صحيح است و شمارى از صحابه راوى اين حديث هستند.[۲] از اين سخن روشن شد كه بخارى و ابوحاتم رازى و ابن ‏ابى‏ داوود و ابراهيم حربى و ابن‏ حزم و فخر رازى و امثال اينان، افرادى متعصّب و منكرند.

روايت حديث غدير[۳]

يكى از علما و بزرگان اهل‏ سنت كه حديث غدير را نقل كرده محمد بن معتمدخان بدخشانى است. بدخشانى در كتاب «مفتاح النجا فى مناقب آل ‏العبا عليهم السلام» حديث غدير را با اشاره به ماجراى غدير و نيز بدون اشاره به آن، از حكيم در »نوادر الاصول« و طبرانى به سند صحيح در «المعجم الكبير» و احمد و ابويعلى و ابن‏ابى شيبة و بزّار و طبرانى و حاكم و ابونعيم در «فضائل الصحابة» و خطيب و ابن ‏مردويه و ابونعيم در «فضائل الصحابة» و ابن‏ حبّان و حاكم و حافظ ابوبِشر اسماعيل بن عبداللَّه عبدى اصفهانى مشهور به سَمّويَه و ذهبى و ابن‏عقده، و همه اينها از گروهى از صحابه نقل كرده است. همچنين بدخشانى حديث غدير را در كتاب «نزل الأبرار بما صحّ من مناقب اهل‏ بيت الاطهار عليهم السلام» روایت كرده و آن را به شدت تصحيح كرده است.[۴]

نقل نزول آيه تبليغ در غدير[۵]

يكى از وجوه دلالت حدیث غدیر بر امامت اميرالمؤمنين‏ عليه السلام نزول آیه تبلیغ (يا ايها الرسول بلّغ...) در غدير است، كه از جمله مشهورترين آیات غدیر مى ‏باشد. اختصاص آن به غدير هم نزد شيعه و غير شيعه از مسلمات است، و بين مفسرين و محدثين اهل‏ سنت مشهور است، اگر چه بعضى از آنان در صدد انحراف شأن نزول آيه بوده ‏اند. در كنار شيعه، عده‏اى از بزرگان اهل‏ سنت نيز نزول اين آيه در غدير را نقل كرده ‏اند. از جمله محمد بن معتمدخان حارثى بدخشانى، ميرزاست:

بدخشانى در «مفتاح النجا» نزول آيه تبلیغ در غدیر خم درباره على‏ عليه السلام را از ابن‏ مَردَوَيه از ابن‏ مسعود و ابوسعيد خدرى و نيز از رَسعَنى به سندش از ابن‏ عباس نقل كرده است.[۶] محمد رشيدالدين خان دهلوى و مولوى حيدر على فيض ‏آبادى[۷]: وى را ستوده ‏اند و از علما مى‏ دانند.


براى توضيح بيشتر مراجعه شود به عنوان: اهل‏ سنت /  نقل آيه تبليغ براى غدير.

پانویس

  1. چكيده عبقات الانوار (حديث غدير): ص ۱۲۳.
  2. نزل الابرار: ص ۲۱.
  3. چكيده عبقات الانوار (حديث غدير): ص ۲۹۱.
  4. مفتاح النجا فى مناقب آل ‏العبا عليهم السلام (مخطوط). نزل الأبرار بما صحّ من مناقب اهل ‏بيت الاطهار عليهم السلام: ص ۲۱. بدخشانى از دانشمندان پرآوازه سنّى هند است. براى شرح حال وى ر.ک: عبقات الانوار: مجلد حديث تشبيه.
  5. غدير در قرآن: ج ۱ ص ۸۷ . چكيده عبقات الانوار (حديث غدير): ص ۴۵۷.
  6. مفتاح النجا فى مناقب آل ‏العباع ليهم السلام (مخطوط).
  7. ايضاح لطافة المقال. ازالة الغين. مفتاح النجا (مخطوط). نفحات الازهار: ج ۸ ص ۱۹۵ - ۲۵۷.