مشرکین

از دانشنامه غدیر

حضور مشركين در غدير[۱]

از نگاه اعتقادى و فكرى، جمعيت عظيم حاضر در غدير خم شامل افرادى با درجات متفاوت ایمان بود. از مسلمانان مخلصى در اعلى درجات ايمان همچون سلمان و ابوذر و مقداد گرفته، تا افراد متوسط الايمان، تا برسد به تازه مسلمانانى كه قدم در بارگاه اسلام گذاشته بودند، تا برسد به كلمه توحید بر زبان جارى كنندگانى كه تا ديروز بر عليه اسلام شمشير مى‏ زدند.

در نگاهى ديگر شامل افرادى ديندار و با تقوا و فداكار براى دین بود، در مقابل شهوت پرستانى كه هدفى جز مقاصد دنيوى در سر نداشتند. در دقّتى ديگر گروهى هنوز در تعصبات جاهلى غرق بودند و عقده ‏هاى بدر و احد و حنين را در دل نگه داشته بودند، در مقابل افرادى كه با ايمان راسخ از جاهلیت و عادت‏ هاى آن بيزار بودند و بر آنها لعنت مى فرستادند.

در كنار همه اينها منافقين بودند كه با نقشه‏ هاى جدى بر ضد اسلام و حتى امضاى معاهده بر ضد جانشين پیامبر صلی الله علیه و آله -  كه صحيفه ملعونه نام گرفت -  در برابر منبر غدير حضور داشتند.

البته منافقين گروهى بودند كه نبايد به حال خود رها مى‏ شدند تا فتنه انگيزى كنند، و به همين جهت پيامبر صلى الله عليه و آله تعهد داشت كه حتماً در مراسم غدير حضور داشته باشند تا هم تحت كنترل باشند و هم حجت بر آنان تمام شود.

از همه جالب ‏تر در هيبت غدير آن بود كه حتى افرادى از مشركين -  كه هنوز بر جاهليت خود باقى بودند -  از مكه تا غدير آمدند تا ببينند پيامبر صلى الله عليه و آله مى‏ خواهد در غدير چه بگويد.[۲]

مشركين در قرآن[۳]

پيامبر صلى الله عليه و آله در مورد دوست و دشمن اهل‏ بیت‏ علیهم السلام در قرآن در خطبه غدیر فرمود:

«مَعاشِرَ النّاسِ، عَدُوُّنا مَنْ ذَمَّهُ اللَّه وَ لَعَنَهُ، وَ وَلِيُّنا كُلُّ مَنْ مَدَحَهُ اللَّه وَ احَبَّهُ»: اى مردم، دشمن ما كسى است كه خداوند او را مورد مذمت و لعن قرار داده، و دوست ما هر كسى است كه خداوند او را مدح نموده و دوست بدارد.[۴]

يكى از مواردى كه پيامبر صلى الله عليه و آله به آنها اشاره دارد آيه لعنتِ منافقين و مشركين است:

Ra bracket.png وَ يُعَذِّبَ الْمُنافِقِينَ وَ الْمُنافِقاتِ وَ الْمُشْرِكِينَ وَ الْمُشْرِكاتِ الظَّانِّينَ بِاللَّه ظَنَّ السَّوْءِعَلَيْهِمْ دائِرَةُ السَّوْءِ وَ غَضِبَ اللَّه عَلَيْهِمْ وَ لَعَنَهُمْ وَ أَعَدَّ لَهُمْ جَهَنَّمَ وَ ساءَتْ مَصِيراً La bracket.png[۵]:

«تا خداوند عذاب نمايد مردان و زنان منافق و مشرک را كه به خدا بد گمانند. بر آنان باد بلاى بد و خدا بر آنان غضب كرده و لعنتشان نموده و برايشان جهنم را آماده ساخته و بد پايانى خواهد بود».

آيا منافقين غير از آن دورويانى بودند كه آنچه پيامبر صلى الله عليه و آله از آنان خواست پذيرفتند، ولى تا آن حضرت چشم از جهان فرو بست همه را زير پا گذاشتند و علناً و بى ‏محابا فرامين حضرتش را نقض كردند و بناى سقیفه را چيدند؟ اگر خداوند اينان را لعنت نكرده و جهنم را برايشان آماده ننموده، پس براى چه كسى آماده فرموده است؟!

پانویس

  1. سخنرانى استثنائى غدير: ص ۲۱.
  2. بحار الانوار: ج ۲۱ ص ۳۸۵، ۳۹۳، ۳۹۶ و ج ۳۷ ص ۱۱۱، ۱۵۸.
  3. غدير در قرآن: ج ۲ ص ۳۰.
  4. اسرار غدير: ص ۱۵۳ بخش ۷.
  5. فتح /  ۶ .