منع از نقل و تدوین حدیث

از ویکی غدیر
نسخهٔ تاریخ ‏۲۴ ژانویهٔ ۲۰۲۲، ساعت ۱۸:۳۴ توسط Modir (بحث | مشارکت‌ها)

روايت حديث غدير[۱]

خبر غدیر و سخنان پيامبرصلى الله عليه وآله در آن مجمع عظيم، طورى در شهرها منتشر شد كه حتى غير مسلمانان هم از اين خبر مهم آگاه شدند. جا داشت بيش از يكصد و بيست هزار مسلمانِ حاضر در غدير، هر يک به سهم خود خطبه غدیر را حفظ كنند و متن آن را در اختيار فرزندان و خويشان و دوستان خود قرار دهند.

متأسفانه جو حاكم بر اجتماع آن روز مسلمين و فضاى  ظلمانىِ بعد از رحلت پیامبرصلی الله علیه و آله -  كه حديث گفتن و حديث نوشتن در آن ممنوع بود و سال‏ هاى متمادى همچنان ادامه داشت -  سبب شد كه مردم، سخنان سرنوشت ‏سازِ پيامبر دلسوزشان در آن مقطع حساس را به فراموشی بسپارند و اهميت آن را ناديده بگيرند.

طبيعى است كه بايد چنين مى‏ شد؛ زيرا مطرح كردن غدير مساوى با برچيدن بساطِ غاصبينِ خلافت بود، و آنان هرگز اجازه چنين كارى را نمى ‏دادند. البته جريان غدير به صورتى در سينه‏ ها جا گرفت كه عده زيادى خطبه غدير يا قسمتى از آن را حفظ كرده و براى نسل ‏هاى آينده به يادگار گذاشتند و هيچ كس قدرت كنترل و منع از انتشار چنين خبر مهمى را نداشت.

شخص اميرالمؤمنين و فاطمه زهراعليهما السلام كه ركن غدير بودند، و نيز ائمه‏ عليهم السلام يكى پس از ديگرى تأكيد خاصى بر حفظ اين حديث داشتند و بارها در مقابل دوست و دشمن بدان احتجاج واستدلال مى‏ فرمودند[۲]، و در آن شرايط خفقان مى ‏بينيم كه امام باقرعلیه السلام متن كامل خطبه غدير را براى اصحابشان بيان فرموده ‏اند.

همچنين بيش از دويست نفر از صحابه و عده زيادى از تابعین، با آن كه در شرايط سخت تقیه بوده ‏اند و نقل حدیث غدیر براى آنان به قيمت حيثيت و جانشان تمام مى ‏شده، آن را نقل كرده ‏اند.

در كتاب عوالم العلوم: ج ۳  / ۱۵ صفحات ۵۰۸  - ۴۹۳ فهرستى از راويان حديث غدير به ترتيب زمانى چهارده قرن را آورده، و اثبات كرده چنين اتصال سند و نقل خَلَف از سَلَف دليل بر ريشه محكم و سلسله بدون انقطاع اسناد در نقل حديث غدير است.

همچنين در صفحات ۵۰۹ تا ۵۱۷ از كتاب «عوالم العلوم» راويان غدير از علما را به ترتيب الفبا آورده است. در صفحه ۵۲۲ مؤلفينى كه حديث غدير را ثبت كرده ‏اند ذكر كرده، و در صفحات ۵۲۹ تا ۵۳۴ به وثاقت صحابه و تابعين و ساير ناقلين حديث غدير پرداخته است.

به همين جهت در بين قاطبه مسلمين، هيچ حديثى به اندازه «حديث غدير» روايت كننده ندارد، و گذشته از تواتر آن، از نظر علم رجال و درايت اسنادِ آن در حد فوق العاده ‏اى است.

غدير در دوران منع از حديث و تأليف[۳]

از روز شهادت پيامبرصلى الله عليه وآله تا پايان قرن اول هجرى ثبت و تدوين احاديث و تاریخ اسلام از طرف غاصبین خلافت ممنوع اعلام شده و مجازات‏ هاى سختى براى اقدام كنندگان به چنين مهمى در نظر گرفته شده بود. علت اصلى اين نقشه جلوگيرى از ثبت مطالبى چون واقعه غدير بود كه با اساس حكومت غاصبين منافات داشت.

اكنون بايد ديد غدير چگونه از اين گذرگاه تاريک گذشته و خود را به نسل‏ هاى آينده مسلمين رسانده است. آنانكه كه با گذشت هفتاد روز غدير را به فراموشى سپردند و صاحب غدیر يعنى اميرالمؤمنين ‏عليه السلام را خانه‏ نشين كردند چگونه باور مى‏ كنند كه امروز نام غدير در سراسر جهان شناخته شده و اينک جشن چهاردهمين قرن خود را پشت سر گذاشته باشد؟

با چنان دشمنان پر قدرتى كه غدير دارد و با چنان جاهلان فراموشكارى كه نخواستند آن را به ياد بياورند و از گواهى دادن به يک كلمه درباره آن ابا كردند، ولى اينک ميلياردها كلمه در وصفش به رشته  تحرير در آمده و نور آن در جهان معرّف بزرگ مذهب اهل ‏بیت‏ علیهم السلام است.

با آنكه هر يک از صد و بيست هزار مخاطب پيامبرصلى الله عليه وآله كه در غدير خم حضور داشتند بايد در راه ثبت و ضبط آن واقعه بزرگ اقدامى مى‏ كردند و نكردند، و با آنكه پيامبرصلى الله عليه وآله سفارش اكيد كرده بود كه پيام غدير را به نسل‏ هاى آينده برسانيد و اختناق حكومت‏ ها مانع از آن شد، ولى باز فرهنگ غنى اسلام پر از نام غدير است و در كتب تاریخ و حديث اسلامى  در هر كجا و هر زمان كه تأليف شده باشد نور غدير قابل كتمان نبوده است.

مسير فرهنگى و تبليغى غدير را كه چهارده قرن طول آن است، در چهار مرحله مى ‏توان ترسيم نمود. مرحله اول آن در دوران ننگين خلفا و منع از تدوين حديث و تفسير و نيز تأليف كتاب بود.

در طول قرن اول هجرى كه تدوين معارف اسلام ممنوعيت رسمى داشت و اگر هم كتابى نوشته مى‏ شد مخفيانه بود و يا اگر كتابى مجوز پيدا مى‏ كرد فقط اراجيف غاصبين خلافت بود، در چنان جوى بهترين كتاب براى غدير سينه ‏هاى امين و حافظه‏ هاى قوى افراد بود كه به مثابه كتاب عمل كرد؛ و به ‏خوبى توانست اين راه صد ساله را بپيمايد و اين وديعه آل محمدعليهم السلام را در خود حفظ كند.

بيش از صد و بيست نفر از صحابه و عده بسيارى از تابعین، واقعه غدير را در محافل بيان مى‏ كردند و آن را به نسل ‏هاى بعد از خود انتقال مى ‏دادند. به عنوان نمونه حذیفة بن یمان و زيد بن ارقم متن كامل خطبه غدیر را كه بيش از يک ساعت به طول انجاميده و حدود بيست صفحه است، حفظ كرده و براى مردم بازگو كرده ‏اند.

از سوى ديگر صاحب غدير اميرالمؤمنين ‏عليه السلام براى اتمام حجت و براى آنكه نسل‏ هاى آينده راه خود را بيابند، در اجتماعات مختلف مردم و در مناسبت ‏ها و فرصت‏ هاى گوناگون مسئله غدير را مطرح مى ‏ساخت و درباره آن از شاهدان عينى اقرار مى‏ گرفت.

آن حضرت حتى در بحبوحه جنگ صفین بر فراز منبر رفت و در آن سخنرانى مسئله غدير را به طور مفصل مطرح كرد، و يا در روز عيد غدير در كوفه سخنرانى مفصلى درباره آن ايراد فرمود.

فاطمه زهراعليها السلام در عمر كمتر از سه ماهه خود پس از رحلت پيامبرصلى الله عليه وآله، بارها جريان غدير را براى مردم متذكر شد و تعجب خود را از آن جوّ ظلمانى فرهنگى اعلام فرمود.

جا دارد در اينجا گفته شود: امامان‏ عیهم السلام نيز از هر فرصت مناسبى براى تبليغ پيام غدير استفاده برده و آن را براى مردم بيان مى ‏كردند، تا آنجا كه امام باقرعليه السلام متن كامل خطبه غدير را براى مردم بازگو فرمود و امام رضاعليه السلام مناظراتى در اين باره برقرار كرد و حقايق مهمى از آن را بيان فرمود.

از سوى ديگر اصحاب ائمه‏ عليهم السلام و سر سپردگان درگاه ولايت حاملان پيام غدير بودند، و در حضور امامان‏ عليهم السلام اقدام به حفظ و نشر غدير نمودند. حتى يک نمونه از قرن اول به صورت كتابتِ غدير به چشم مى ‏خورد كه «كتاب سليم بن قيس الهلالى» است.

شعر شاعران و اديبان نيز نقش مهمى در حفظ غدير و حواشى آن در طول تاريخ ظلمانى داشته است، چه آنكه قالب شعر محفوظتر است و مردم علاقه خاصى به آن دارند. از ساعتى كه خطبه پيامبرصلى الله عليه وآله پايان يافت حسان بن ثابت اولين شعر را در حضور آن حضرت سرود، و دليل روشنى شد تا شاعران در طول چهارده قرن در قالب شعر -  كه تبليغ نافذى است -  غدير را حفظ كنند و پيام آن را به راحتى به نسل‏ هاى بعد برسانند.

اين ها شكل‏ هاى مختلف فرهنگى بود كه غدير را در قرن اول و شرايط خفقان منع حديث حفظ كرد و البته اين طرق در قرن‏هاى بعد نيز ادامه يافت. تنها اثر مكتوبى كه در قرن اول درباره غدير شناخته شده همان «كتاب سليم» است كه ذكر شد.

   براى توضيح بيشتر مراجعه شود به عنوان: تبليغ /  مراحل چهارگانه تبليغ غدير در تاريخ.

ميراث مكتوب غدير در دوران منع از حديث و تأليف[۴]

در زمان‏هايى تاريكى كه تدوين و كتابت حديث و معارف دين از طرف سقيفه رسماً ممنوع اعلام شده بود! و در زمان‏ هايى كه هنوز نوشتن به رواج امروزى متداول نبود، امامان غديرعليهم السلام على رغم شرايط دشوار تقیه، اَبعاد مختلف واقعه غدير را براى اصحابشان بازگو مى‏ فرمودند و آنان در نوشته‏ هاى خود به صورت حديث ثبت مى‏ كردند.

اين اقدام در واقع ريشه فرهنگ‏سازى غدير است كه شامل تعاليم و معارف و استدلال‏ ها و تاريخچه آن بوده و به صورت ميراث غدير به نسل‏ هاى فرهنگ‏ ساز غدير منتقل شده، تا آموزه‏ هاى اصيل خود را از دست ندهند. آنچه امروز از حديث و تاريخ غدير به دست ما رسيده ثمره همان نوشته‏ ها و مجموعه ‏هاى تدوين شده در خفا از چشم سقیفه است، كه ميراث مكتوب غدير را به دست ما رسانده است:

در بين آثار نوشتارى بر جاى مانده از دوران معصومين‏ عليهم السلام، اولين اثر «كتاب سليم بن قيس الهلالى» است كه در حضور چهار امام تأليف شده و به تأييد سه امام رسيده و اصحاب ائمه ‏عليهم السلام آن را مى ‏شناخته ‏اند و احاديث آن رانقل كرده‏ اند. اين كتاب بيش از پنجاه موضوع از معارف غدير را در سيزده حديث ثبت كرده است.

دومين اثر از دوران معصومين‏ عليهم السلام درباره غدير متن كامل خطبه آن است، كه از يک سو امام باقرعلیه السلام و از سوى ديگر حذیفة بن یمان و زید بن ارقم دو صحابى پيامبرصلى الله عليه وآله آن را نقل كرده ‏اند؛ و از نقل آنان ثبت نوشتارى شده است.

با توجه به عدم امكان چاپ و نشر در آن عصر، اين دو اقدام در حد خود بسيار مهم و فوق ‏العاده بوده، و ثمره شيرين آن تا امروز سازنده فرهنگ پر محتواى غدير است.

روند تأليفى غدير كه در عصر معصومین‏ علیهم السلام فرهنگ‏ سازى شده، در طول چهارده قرن تا امروز ادامه يافته؛ و نتيجه آن كتاب‏ هاى مستقل تأليف شده درباره غدير است كه تعداد آن از هزار كتاب گذشته، در كنار صدها جزوه و بروشور و پوستر مربوط به غدير و ده‏ ها نرم ‏افزار و برنامه صوتى و تصويرى، كه همه آنها انعكاس اين تأليفات غديرى است.

پانویس

  1. اسرار غدير: ص ۱۰۵. چهارده قرن با غدير: ص ۱۲۰.
  2. عوالم العلوم: ج ۳  / ۱۵ ص ۴۷۶  - ۴۷۲.
  3. غدير در آئينه كتاب: ص ۱۴  - ۱۲. چهارده قرن با غدير: ص ۱۴۳  - ۱۴۰ ۱۳۸.
  4. تبليغ غدير در سيره معصومين‏ عليهم السلام: ص ۱۴۸ ۱۴۷.